Špijunaža: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 1.856 bajtova ,  prije 4 godine
bez sažetka
No edit summary
No edit summary
Najpoznatija stvarna špijunka vjerojatno je [[Mata Hari]], a fikcijski špijun [[James Bond]].
 
==Povijest==
 
Tijekom rane povijesti dokumentirana je pojava špijunaže. [[Stari zavjet]] hebrejske Biblije govori o [[Jošua, sin Nunov|Jouši]] i Kalebu kako sa dvanaest špijuna ulaze u obećanu zemlju. Antički kineski i indijski vojni stratezi kao što su [[Sun Cu]] i [[Čanakja]] govore o pojavama kao što su sabotaže i prijevare. Također mnogi indijski spisi govore o ubojstvima, špijunima i tajnim agentima. U antičkom Egiptu također su postojale posebne državne jedinice koje su se bavile prikupljanjem podataka važnih za odlučivanje. Špijune su imali stari Grci i Rimljani.
 
Prva pojava visoko organiziranih špijuna javlja se za vrijeme vladavine kralja [[David IV. Gruzijski|Davida Gruzijskog]] početkom 12. stoljeća. Agenti zvani ''mstovaris'' bili su organizirani špijuni koji su otkrivali feudalne urote, provodili protuobavještajnu djelatnost protiv neprijateljskih špijuna, infilitrirali se u razne društvene skupine i sl.
 
===Suvremeno doba===
 
Moderne obavještajne grupe započinju svoj rad kasnih godina [[19. stoljeće|19. stoljeća]]. Glavni okidač pokretanja ovakvih aktivnosti bilo je strateško rivalstvo između Britanskog i Ruskog carstva. Kako bi se uspješno suprotstavili ruskoj snazi i suzbili rusko djelovanje unutar [[Indija|Indije]], britanci su izgradili obavještajnu mrežu unutar indijskih državnih službi. Britanski agenti pravi identitet štitili su na način da su se predstavljali kao botaničari i arheolozi. Prva jedinica za dešifiriranje poruka, poznata i kao ''kriptografska jedinica'' osnovana je [[1844.]] godine u [[Indija|Indiji]]. Njihov zadatak bio je presretanje ruskih komunikacija u blizini i na samom teritoriju Indije.
 
Osim civilne postojala je i vojno obavještajna djelatnosti. Prvi koraci ka vojnoj špijunaži bili su diplomati i [[Vojni izaslanik|vojni izaslanici]].
 
[[Kategorija:Međunarodni odnosi]]

Navigacijski izbornik