Razlika između inačica stranice »Afroamerikanci«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nema promjene veličine ,  prije 4 godine
m
sit.
m (Zeljko je zaštitio "Afroamerikanci": učestalo vandaliziranje ([Uređivanje=Onemogućeno novim i neprijavljenim suradnicima] (neograničeno) [Premještanje=Onemogućeno novim i neprijavljenim suradnicima] (neograničeno)))
m (sit.)
}}
 
'''Afroamerikanci''' ili '''Afrički Amerikanci''', izvorno Afro-Americans ili African Americans, je ime kojim se danas u [[SAD]] službeno i etnički označavaju Amerikanci afričkog porijekla, odnosno potomci crnih robova dovedenih u [[Sjeverna Amerika|Sjevernu Ameriku]] između [[17. stoljeće|17.]] i [[19. stoljeće|19. stoljeć]]a.
 
Riječ, koju je prvi koristio crni nacionalistički vođa [[Malcolm X]], nastoji zamijeniti riječ "crnci" koja se u dijelu tadašnje crnačke zajednice smatrala jednako uvredljivim kao "negro" i "obojani". Riječ je, umjesto po rasi, američke crnce trebala identificirati prema regiji odakle potječu njihovi preci i tako ih u izjednačiti s etničkim skupinama unutar američke nacije kao što su [[Italoamerikanci]] ili [[Portorikanci]].
 
Prema podacima američkog Ureda za popis stanovništva u SAD živi 38,662.569<ref name="US Census Bureau, racial breakdown of the United States in 2005"/> Afroamerikanaca, koji čine 12,3 % ukupnog stanovništva. Od toga njih 58,4 %, prema rezultatima popisa iz 2000. godine, žive na američkom Jugu. No, 88 % svih Afroamerikanaca također žive u velikim gradovima, tako da u nekima od njih, kao [[Gary]], [[Detroit]], [[Atlanta]], [[Memphis]] i [[Washington DC]], čine većinu.

Navigacijski izbornik