Burgundski ratovi: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Stvorena nova stranica sa sadržajem: »'''Burgundski ratovi''' (1474. - 1477.) bili su sukobi između burgundskih vojoda i Stare švicarske konfederacije i njezinih saveznika. Otvoreni rat i...«.
 
Redak 1: Redak 1:
'''Burgundski ratovi''' (1474. - 1477.) bili su sukobi između burgundskih vojoda i Stare švicarske konfederacije i njezinih saveznika. Otvoreni rat izbio je 1474. godine, a sljedećih godina vojvoda Burgundije, Karlo Smjeli, pobijeđen je tri puta na bojnom polju i ubijen u bitci kod Nancyja 1477. godine. Vojvodstvo Burgundija i nekoliko drugih burgundskih zemalja postali su dio Francuske, dok su [[Burgundska Nizozemska]] i [[Franche-Comté]] postali posjed Karlove kćer Marije, i na kraju je prešli pod [[Habsburzi|habsburšku kuću]] nakon njezine smrti zbog njezina braka s carem [[Maksimilijan I., car Svetog Rimskog Carstva]]
'''Burgundski ratovi''' (1474. - 1477.) bili su sukobi između burgundskih vojoda i Stare švicarske konfederacije i njezinih saveznika. Otvoreni rat izbio je 1474. godine, a sljedećih godina vojvoda Burgundije, Karlo Smjeli, pobijeđen je tri puta na bojnom polju i ubijen u bitci kod Nancyja 1477. godine. Vojvodstvo Burgundija i nekoliko drugih burgundskih zemalja postali su dio Francuske, dok su [[Burgundska Nizozemska]] i [[Franche-Comté]] postali posjed Karlove kćer Marije, tr na kraju prešli pod [[Habsburzi|habsburšku kuću]] nakon njezine smrti zbog njezina braka s carem [[Maksimilijan I., car Svetog Rimskog Carstva|Maksimilijanom]].



[[Kategorija:]]

[[Kategorija:Povijest Francuske do 1914.]]
[[Kategorija:Sveto Rimsko Carstvo]]
[[Kategorija:Povijest Nizozemske]]
[[Kategorija:Povijest Švicarske]]

Inačica od 17. rujna 2017. u 13:49

Burgundski ratovi (1474. - 1477.) bili su sukobi između burgundskih vojoda i Stare švicarske konfederacije i njezinih saveznika. Otvoreni rat izbio je 1474. godine, a sljedećih godina vojvoda Burgundije, Karlo Smjeli, pobijeđen je tri puta na bojnom polju i ubijen u bitci kod Nancyja 1477. godine. Vojvodstvo Burgundija i nekoliko drugih burgundskih zemalja postali su dio Francuske, dok su Burgundska Nizozemska i Franche-Comté postali posjed Karlove kćer Marije, tr na kraju prešli pod habsburšku kuću nakon njezine smrti zbog njezina braka s carem Maksimilijanom.