Razlika između inačica stranice »Paradigma«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodan 1 bajt ,  prije 4 godine
Koncepta u koncepata
No edit summary
Oznake: mobilni uređaj m.wiki
(Koncepta u koncepata)
Oznake: VisualEditor mobilni uređaj m.wiki
 
Paradigma je skup osnovnih pretpostavki ili pravila koje uzimamo zdravo za gotovo (eng. default) u cilju poimanja stvarnosti i njenih fenomena. U tom smislu osobna paradigma je ono bitno što učitavamo prilikom naše interpretacije stvari i pojava oko nas. Ljudi imaju različite paradigme kao pojedinci,obitelji, grupe, narodi, struke itd.
Paradigma stvara mentalni filter kroz koji um propušta samo one informacije koje mu se uklapaju u postojeću sliku svijeta. Paradigma se može usporediti sa obojenim naočalama. Ako npr. paradigma ima zelenu boju oni koji gledaju kroz zelene naočale vidjet će svijet obojen u zelenim tonovima i sve dok ne skinu zelene naočale sve će im se činiti zeleno i za to će staviti ruku u vatru.Tek kada skinu “zelene naočale “shvatit će da stvari nisu nužno u zelenom tonu većnego poprimaju drugačije tonove ovisno o novim naočalama koje stave.
Paradigma se stvara preko informacija i iskustava u najranijem djetinjstvu pa nadalje u životu. Autoriteti su oni koji nameću paradigme.
 
Pojam se koristi u [[jezikoslovlje|jezikoslovlju]] i [[znanost|znanosti]] za opisivanje različitih konceptakoncepata.
 
U [[znanost o znanosti|znanosti o znanosti]] koncept paradigme sustavno je uveo [[filozof]] [[Thomas Kuhn]], posebice u svezi s razvojem znanstvene misli u knjizi "''Struktura znanstvenih revolucija''".
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik