Prijeđi na sadržaj

Veliki nandu: razlika između inačica

Obrisana 2 bajta ,  prije 5 godina
tokom -> tijekom, još ponešto
No edit summary
(tokom -> tijekom, još ponešto)
}}
 
'''Nandu''' (''Rhea americana'') je južnoamerička vrsta ptice neletačice. Njen areal je istočni dio Južne Amerike. Ne samo što je najveća vrsta roda ''Rhea'', većnego je i najveća živuća američka ptica.
 
== Opis ==
Odrasli u prosjeku teže 20-27 [[kilogram]]a i ugidugi su 129 cm od repa do [[kljun]]a. Visoke su 1,5 metar. Mužjaci su uglavnom veći od ženki i mogu težiti do 40 kilgoramakilograma i biti dugi preko 150 cm.
 
[[Noge]] su im duge i snažne i imaju tri prsta. [[krilo|Krila]] kod nandua su relativno duga; koriste ih tokomtijekom naglih zaokreta u trku za održavanje ravnoteže.
 
[[pero|Perje]] je sivo ili smeđo, sas velikom induvidualnom varijacijom. Mužjaci su uglavnom tamniji od ženki. U divljini - posebno u Argentini - se ponekada pojave jedinke sas bijelim perjem i plavim očima, kao i albino jednike. Tek izlegli ptići su sivi sas tamnim vodoravnim prugama.
 
=== Podvrste ===
 
== Rasprostranjenost i ponašanje ==
Nandu je nedemičan za [[argentina|Argentinu]], [[bolivija|Boliviju]], [[Brazil]], [[Paragvaj]] i [[Uragvaj]]. Ova vrsta nastanjuje [[pampa|pampe]], šikare, pa čak i [[pustinja|pustinje]], iako više voli mjesta sas barem malo visoke vegetacije. Ne nastanjuje južnoameričke tropske kišne šume. TokomTijekom sezone parenja ostaju blizu vode.
 
Malena populacija nandua živi u Njemačkoj. Tri para su pobjegla sas farme u [[Groß Grönau]]u, [[Schleswig-Holstein]], u kolovozu [[2000.]] godine. Preživjele su zimu i razmnožile se u staništu koje je slično onom u [[Južna Amerika|Južnoj Americi]]. Na kraju su prošli rijeku [[Wakenitz]] i ostale živjeti tamo. U listopadnu [[2008.]] dva njemačka znanstvenika su izbrojala oko 100 ptica.
 
Ti nandui su zaštićeni u Njemačkoj slično kao i u Južnoj Americi.
Nandui se hrane korjenjem [[biljke|biljaka]], [[list|lišćem]], [[sjeme]]njem i malenim životinjama kao što su [[kukci]].
 
Prirodni grabežljivci odraslih nandua su [[puma]] i [[jaguar]]. Psi ponekada ubijaju mlade ptice, a ''[[Caracara plancus]]'' ubija tek izlegle ptiće. [[Pasanci]] ponekada jedu jaja nandua.
 
=== Razmnožavanje ===
Nandui se razmnožavaju u toplijim mjesecima, između [[kolovoz]]a i [[siječanj|siječnja]], ovisno o klimi. I mužjaci i ženke su [[poligamija|poligamni]] (ženka se pari sas jednim mužjakom, snese jaja i ostavi ga da ih čuva, a ona odlazi dapariti se pari sas drugim). Svaka od nekoliko ženki nese do deset jaja u gnijezdo, a mužjak ih zatim inkubira 35-40 dana.
 
Jaja su zelenkastožuta kad su tek snesena, ali postanu blijedokrem boje jer budu izložena na svjetlosti. Gnijezdo je udubina prekrivena travom koju pravi mužjak. Svi se ptići, nakon [[inkubacija (biologija)|inkubacije]], izlegu u roku od 36 sati; izgleda da prvi ptići koji su spremni da se izlegu još u jajetu proizvode zvukove, koje čuju ptići u drugim jajima. Tako uspjevaju koordinirati istovremeno izleganje. Nandui su spolno zreli sa 14 mjeseci starosti.