Vazelin: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: '''Vazelin''' (engl. ''vaseline'', od njem. Wasser: voda + grč. : ulje) je trgovačko ime za polučvrstu, prozirnu, žutu ili bijelu smjesu tekućih i čvrstih ugljikovodika paraf...
 
→‎Osobine i uporaba: Dodan sadrzaj
Oznake: mobilni uređaj m.wiki
Redak 3: Redak 3:
==Osobine i uporaba==
==Osobine i uporaba==


Netopljiv je u [[Voda|vodi]] i [[aceton]]u, topljiv u [[benzen]]u, [[eter]]u i [[kloroform]]u. Dobiva se iz nekih frakcija vakuumske destilacije ostatka nakon atmosferske destilacije [[Nafta|nafte]] ([[parafin]]). Kemijski je vrlo inertan i sličan [[masti]]ma, ali veće čistoće, pa se primjenjuje u medicini i kozmetici. Rabi se u farmaciji i kozmetici kao podloga za ljekovite masti i kreme, zaštita [[kondom]]a, služi i kao zaštita metalnih dijelova od hrđe, za impregnaciju tkanina i kože i dr..
Netopljiv je u [[Voda|vodi]] i [[aceton]]u, topljiv u [[benzen]]u, [[eter]]u i [[kloroform]]u. Dobiva se iz nekih frakcija vakuumske destilacije ostatka nakon atmosferske destilacije [[Nafta|nafte]] ([[parafin]]). Kemijski je vrlo inertan i sličan [[masti]]ma, ali veće čistoće, pa se primjenjuje u medicini i kozmetici. Rabi se u farmaciji i kozmetici kao podloga za ljekovite masti i kreme, zaštita [[kondom]]a, služi i kao zaštita metalnih dijelova od hrđe, za impregnaciju tkanina i kože i dr.. Zapaljiv je.


==Izvori==
==Izvori==

Inačica od 6. studenoga 2017. u 11:11

Vazelin (engl. vaseline, od njem. Wasser: voda + grč. : ulje) je trgovačko ime za polučvrstu, prozirnu, žutu ili bijelu smjesu tekućih i čvrstih ugljikovodika parafinskog reda (alkana) s 15 do 20 ugljikovih atoma u molekuli.

Osobine i uporaba

Netopljiv je u vodi i acetonu, topljiv u benzenu, eteru i kloroformu. Dobiva se iz nekih frakcija vakuumske destilacije ostatka nakon atmosferske destilacije nafte (parafin). Kemijski je vrlo inertan i sličan mastima, ali veće čistoće, pa se primjenjuje u medicini i kozmetici. Rabi se u farmaciji i kozmetici kao podloga za ljekovite masti i kreme, zaštita kondoma, služi i kao zaštita metalnih dijelova od hrđe, za impregnaciju tkanina i kože i dr.. Zapaljiv je.

Izvori