Razlika između inačica stranice »Komunistička partija Italije«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
m
m (Bot: brisanje 5 međuwiki poveznica premještenih u stranicu d:q1280685 na Wikidati)
==Ustroj i organizacija stranke==
 
Od samog svog osnutka -PCI se nastojao organizirati na potpuno novi način, a ne poput ostalih građanskih stranaka. Taj novi koncept stranačkog organiziranja, detaljno je razrađen od strane tadašnjeg lidera [[Amadea Bordige|Amadeo Bordiga]] u dva teorijska spisa iz 1921.<ref>[http://www.marxists.org/italiano/bordiga/1921/4/15-parcl.htm Partija i klasa]</ref><ref>[http://www.marxists.org/italiano/bordiga/1921/5/31-paraz.htm Partija i klasa u akciji]</ref> po tom konceptu [[avangarda|avangardna]] radnička stranka nije samo jednostavni dio [[Proleteri|proleterijata]], već je dobro organizirana i opremljena struktura koja stoji iza radništva, i koja se može suočiti i sa budućim problemima - besklasnog društva.
 
Revolucija nije problem organizacionog oblika stranke, već snage stranke, revolucija se nemože ''napraviti'' (to je nedozreli i nerealan cilj) već provoditi (stalnim mijenjanjem prakse). Zbog toga su komunisti trebali odbaciti - buržuasku izbornu demokraciju, i hijerarhisku organizaciju shemu građanskih stranaka i djelovati ''organički'', poput nekog živog organizma, u kojem pojedine ćelije i organini djeluju zajedno na održanju i rastu tog organizma.
Od svog II. Kongresa [[1922.]], stranka je imala 43,000 članova, taj veliki porast desio se zato jer su gotovo svi članovi ''Socijalističke federacije mladih'' (Federazione Giovanile Socialista) prešli komunistima. Vrhovni organ stranke bio je ''Centralni komitet'' od 15 članova, petorica od njih bili su i članovi Izvršnog komiteta:
* Ambrogio Belloni
* [[Nicola Bombacci]]
* [[Amadeo Bordiga]] (Izvršni komitet)
* Bruno Fortichiari (Izvršni komitet)
137

uređivanja

Navigacijski izbornik