Razlika između inačica stranice »Agrokomerc«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
bez sažetka
(nova stranica: '''Agrokomerc''' je prehrambeno poduzeće sa sjedištem u Velikoj Kladuši. Poduzeće je postalo svjetski poznata kasnih 1980.-ih...)
 
'''Agrokomerc''' je [[prehrambena industrija|prehrambeno poduzeće]] sa sjedištem u [[Velika Kladuša|Velikoj Kladuši]]. Poduzeće je postalo svjetski poznata kasnih [[1980]].-ih zbog [[korupcija|korupcijskoga]] [[skandal]]a poznatog kao ''Afera Agrokomerc''.<ref>http://content.time.com/time/magazine/article/0,9171,965639,00.html Preuzeto 13. travnja 2016.</ref>
 
Agrokomerc se nalazi na prostoru koji je bio stavljen u ekonomsku blokadu od strane [[KPJ]]-a neposredno nakon [[Drugi svjetski rat|Drugog svjetskog rata]]. U to vrijeme poduzeće se sastojalo od farme, koja se nalazila odmah preko granice, u Hrvatskoj. Sedamdesetih godina, s novim predsjednikom [[Fikret Abdić|Fikretom Abdićem]], Agrokomerc je počeo rasti surađujući s poljoprivrednicima u okolnim područjima, gradeći farmu pilića i osiguravajući radna mjesta za tisuće nezaposlenih ljudi u široj okliciokolici, koji bi se inače odselili.
 
Ubrzo nakon toga Agrokomerc je postao glavna tema u svim aspektima lokalnog [[život]]a. Pozitivnim utjecajem na [[zaposlenost]] i javnost, Agrokomerc je doveo do toga, da je okolica Velika Kladuše postala jedno od naprednijih područja u tadašnjoj Jugoslaviji. Vlastitim sredstvima Agrokomerc je izgradio [[cesta|ceste]] i u krajnjim dijelovima regije, uveo vodu u gotovo svaku kuću, uložio u školski sustav da bi dobio visokoobrazovane radnike.

Navigacijski izbornik