Colin Firth: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinosi)
m Bot: brisanje 51 međuwiki poveznica premještenih u stranicu d:q162492 na Wikidati
u tekst dodana najznačajnija filmska uloga
Redak 38: Redak 38:
Iako je snimao razne filmove, sve do filma "Valmont"([[1989]].) nije bio posebno zapažen od strane kritike.
Iako je snimao razne filmove, sve do filma "Valmont"([[1989]].) nije bio posebno zapažen od strane kritike.


Igrao je i u filmu "[[Engleski pacijent (1996)|Engleski pacijent]]", te "[[Zaljubljeni Shakespeare]]", nasuprot [[Gwyneth Paltrow]]. Zapažen je nakon izvedbe u seriji "Ponos i predrasude". U filmovima o Bridget Jones, glumio je njenog dečka, Marka Darcya. Također se snažno zalagao za davanje[[ azil]]a izbjeglicama iz Demokratske Republike Kongo. [[Ksenofobija]] mu je odbojna.
Igrao je i u filmu "[[Engleski pacijent (1996)|Engleski pacijent]]", te "[[Zaljubljeni Shakespeare]]", nasuprot [[Gwyneth Paltrow]]. Zapažen je nakon izvedbe u seriji "Ponos i predrasude". U filmovima o Bridget Jones, glumio je njenog dečka, Marka Darcya.

Najznačajnije filmsko ostvarenje u karijeri mu je definitivno uloga engleskog Kralja Georga IV. u filmu "[[Kraljev govor (2010.)|Kraljev govor]]" (2010.), za koju ulogu je nagrađen [[Oscar|Oskarom]] za najbolju mušku ulogu.

Također se snažno zalagao za davanje[[ azil]]a izbjeglicama iz Demokratske Republike Kongo. [[Ksenofobija]] mu je odbojna.


Od [[1997]]. oženjen je Talijankom s kojom ima dva sina, a iz prijašnje veze ima još jednog sina.
Od [[1997]]. oženjen je Talijankom s kojom ima dva sina, a iz prijašnje veze ima još jednog sina.

Inačica od 30. prosinca 2017. u 23:12

Colin Firth
Colin Firth
Rođenje 10. rujna 1960., Nepoznata kratica »E« Grayshott, Hampshire, Engleska
Supruga Livia Giuggioli (1997.-)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Colin Andrew Firth (10. rujna 1960.), priznati britanski filmski, televizijski i kazališni glumac.

Rodio se u Grayshottu, grofovija Hampshire.Majka Shirley predavala je komparativnu religiju, a otac David povijest. Ima sestru Kate i mlađeg brata Jonathana,koji je također glumac.

Roditelji su mu rođeni i odrasli u Indiji, a on sam je s njima putovao u djetinjstvu. Bio je u Nigeriji kad mu je bilo 11 godina. Djed s očeve strane bio je anglikanski svećenik, a majčini roditelji su također bili svećenici.

No, u Engleskoj je pohađao veoma prestižne škole, a na filmu je aktivan od 1984. godine. Do sada je snimio pedesetak ostvarenja. Posebno je dobar u komedijama. Iako je snimao razne filmove, sve do filma "Valmont"(1989.) nije bio posebno zapažen od strane kritike.

Igrao je i u filmu "Engleski pacijent", te "Zaljubljeni Shakespeare", nasuprot Gwyneth Paltrow. Zapažen je nakon izvedbe u seriji "Ponos i predrasude". U filmovima o Bridget Jones, glumio je njenog dečka, Marka Darcya.

Najznačajnije filmsko ostvarenje u karijeri mu je definitivno uloga engleskog Kralja Georga IV. u filmu "Kraljev govor" (2010.), za koju ulogu je nagrađen Oskarom za najbolju mušku ulogu.

Također se snažno zalagao za davanjeazila izbjeglicama iz Demokratske Republike Kongo. Ksenofobija mu je odbojna.

Od 1997. oženjen je Talijankom s kojom ima dva sina, a iz prijašnje veze ima još jednog sina.