Zdravka Bušić: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
mNema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
'''Zdravka Bušić''' ([[Imotski]], [[6. rujna]] [[1950]].), [[hrvatska]] političarka i članica [[HDZ]]-a. Po profesiji je arhivistica.
'''Zdravka Bušić''' ([[Imotski]], [[6. rujna]] [[1950]].), [[hrvatska]] političarka i članica [[HDZ]]-a. Po profesiji je arhivistica. Zamjenica [[Ministarstvo vanjskih poslova|ministra vanjskih poslova]] RH.


== Životopis ==
== Životopis ==

Inačica od 31. prosinca 2017. u 22:17

Zdravka Bušić (Imotski, 6. rujna 1950.), hrvatska političarka i članica HDZ-a. Po profesiji je arhivistica. Zamjenica ministra vanjskih poslova RH.

Životopis

Nakon što je 1967. godine završila gimnaziju u Splitu, nastavila je školovanje u Beču i SAD. Diplomirala je političke znanosti i potom dovršila poslijediplomski studij arhivistike i informatike na Cleveland State University, SAD. Studij je završila cum laude, te je od 1981. do 1990. radila kao voditeljica katalogizacije i arhivistica u povijesnom institutu Western Reserve Historical Society u Clevelendu, te sveučilišnim knjižnicama Case Western Reserve University u Clevelendu i Oberlin College u Oberlinu, Ohio.

Sudjeluje 1990. god. u osnivanju HDZ-a, te se vraća u Hrvatsku. Do 1995. godina vodi arhiv u Uredu predsjednika RH Franje Tuđmana. Potom između 1995. i 2003., obnaša u dva mandata službu zastupnice u Hrvatskom saboru.

Od 2004. do 2011. god. radi kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, kao savjetnica za informatizaciju.

Na izborima za Europski parlament 2013., izabrana je kao jedna od prvih 12 hrvatskih članova Europskog parlamenta.

Zdravka Bušić je sestra je Zvonka Bušića, hrvatskog političkog emigranta koji je 1976. u SAD-u izveo otmicu zrakoplova kako bi skrenuo pozornost na potlačenost Hrvatske u Jugoslaviji, nakon čega je proveo 32 godine u američkom zatvoru.

Odlikovana je Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom i Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinski.

Trenutačno je (stanje ožujak 2015.) članica predsjedništva Hrvatskog žrtvoslovnog društva, te članica izvršnog odbora "Zaklade Zvonko Bušić Taik".


Vanjske poveznice

Vidi još