Razlika između inačica stranice »Bojna za specijalna djelovanja«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
→‎Povijest: Popravljeni padezi, dodan sadrzaj
m
(→‎Povijest: Popravljeni padezi, dodan sadrzaj)
Oznake: mobilni uređaj m.wiki
Okosnicu Bojne za specijalna djelovanja činili su pripadnici hrvatske vojske koji su proizašli iz [[Domovinski rat|Domovinskog rata]] i koji su bili u sastavu specijalnih i izvidničkih postrojbi i gardijskih brigada. Izrasla je u najelitniju i najobučeniju postrojbu Hrvatske vojske, a njezini pripadnici osposobljeni su za operacije na kopnu, moru i u zraku, u svim vremenskim uvjetima i na svim terenima.
 
Među ostalim postrojba je bila specijalizirana za ubacivanje u neprijateljsku pozadinu i izvlačenje snaga iz neprijateljske pozadine [[zrak]]om, [[voda|vodom]] i [[kopno]]m, antiteroristička djelovanja, pružanje pomoći u mogućim elementarnim nepogodama i nesrećama većih razmjera, sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama, provedbu specijalnih djelovanja u vojnim i nevojnim operacijama poput traganja i spašavanja, izviđanjeizviđanja, prikupljanjeprikupljanja i obraduobrade obavještajnih podataka, izvođenjeizvođenja diverzantskih akcija u vodi, zraku i na kopnu, posebno na nepristupačnom terenu i drugodrugim.
Bojna za specijalna djelovanja je iz sastava pristožernih postrojbi [[HKoV]]-a prepozicionirana u pristožerne postrojbe GS OS RH čime je podignuta na stratešku razinu odlučivanja u svrhu poboljšavanja uvjeta njezine uporabe (skraćen je proces donošenja odluka smanjenjem jedne zapovjedne razine).
Od osnivanja postrojba je prošla kroz dva preustroja. Drugi je završio 2008. U sklopu njega, Bojna za specijalna djelovanja povećala se sa 150 pripadnika na 300. Svrha je preustroja bila spojiti sve specijalne postrojbe koje su djelovale unutar Oružanih snaga u jednu ustrojbenu cjelinu, tako da je BSD bila jedina specijalna postrojba u Hrvatskoj vojsci. Po novom ustroju, u sastav je ušla satnija antiterorističke [[vojna policija|vojne policije]] i satnija pomorskih diverzanata, tako da su u BSD-u zaokružene sve specijalnosti unutar Oružanih snaga. Postrojba je provodila niz obuka kao što su ronilačke, padobranske, alpinističke, snajperske, i to kako za svoje pripadnike tako i za pripadnike svih ostalih postrojbi Hrvatske vojske.<ref name="BSD zapovjednik" />
 
Bojna za specijalna djelovanja egzistirala je do prosinca 2014. godine, kada je u skladu s odredbama Dugoročnog plana razvoja OS RH za razdoblje 2015. do 2024. godine, te Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, Odlukom ministra Obrane RH i Zapovijedi načelnika GS OS RH, pokrenuto gašenje BSD-a i stvaranje Zapovjedništva specijalnih snaga. Cilj preustrojavanja je stvaranje interoperabilnih, razmjestivih i spremnih snaga za specijalne operacije koje će biti sposobne odgovoriti svojim djelovanjem na trenutne i buduće sigurnosne izazove. Početkom veljače 2015. godine ustrojeno je Zapovjedništvo specijalnih snaga (skraćeno ZSS).<ref>http://www.osrh.hr/#rubData/HTML/HR/O NAMA/ZSS/00_20150720_Općenito_o_Zapovjedništvu_specijalnih_snaga_v1/Općenito_o_Zapovjedništvu_specijalnih_snaga_HR.htm</ref>
 
==Ustroj==
11

uređivanja

Navigacijski izbornik