Razlika između inačica stranice »Banja Vrućica«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisano 1.206 bajtova ,  prije 2 godine
==Zdravstveno turistički centar==
[[Slika:Kiseljak_banja_vrucica.jpg|mini|desno|150p|Izvor kiseljaka u Vrućici]]
Zdravstveno-turistički centar „Banja Vrućica“ a.d.
Osnovu ovog centra čine prirodne [[toplice]] za liječenje [[srce|kardio]]-[[krvožilni sustav|vaskularnih]] bolestiju. Najveći je turistički kapacitet u [[Bosna i Hercegovina|Bosni i Hercegovini]]. U najvećem hotelu održavaju se mnogi kulturno-športski susreti i seminari iz raznih oblasti. Pouzdani podaci o mogućnostima korišćenja ljekovite termomineralne vode Banje Vrućice su iz perioda austrougarske vladavine u Bosni i Hercegovini. Tada počinju prva naučna istraživanja kvaliteta mineralnih i termomineralnih voda Bosne i Hercegovine. Narod je znao, a prenosilo se i “s koljena na koljeno”, da je voda sa vrela pored potoka Grabovca (današnja lokacija Banje Vrućice), zdrava, da otklanja bolove, da podmlađuje, te su je koristili u domaćinstvu za piće i pripremu hljeba, a potom i za liječenje (banjanje, kiseljenje, kupanje).
 
ZTC “Banja Vrućica” nalazi se u središnjem dijelu Republike Srpske i vodeće je balneo-klimatsko lječilište u regionu, namijenjeno za prevenciju, liječenje i rehabilitaciju kardio-vaskularnih ali i fizijatrijsko-reumatoloških i neuroloških oboljenja. Ima stogodišnju tradiciju u oblasti zdravstvenog turizma zahvaljujući izvorima termomineralne vode, pogodne za kardivaskularnu rehabilitaciju. Ovaj turistički kompleks prostire se na 75 ha zemljišta, udaljen nekoliko kilometara od obližnjeg grada Teslić. Sa umjereno-kontinentalnom klimom i uređenim cvjetnim parkovima kao i uređenim šumskim stazama za šetanje i biciklizam predstvalja prirodnu oazu mira u kojem se oporavlja i duh i tijelo. Smješten je na 230 metara nadmorske visine, u dolini rijeke Usore, okružen obroncima planine Borja i okolnih brda.
Zabilježeno je da se banja zvala Mitrova banja, po Mitru Blagojeviću, jer se pričalo da se izliječio korišteći vodu banje.
 
ZTC “Banja Vrućica” ima razvijene smještajne kapacitete i raznovrsnu ponudu. Raspolaže sa 4 hotela sa oko 1000 ležajeva a ponuda ovog turističkog kompleksa se može razvrstati u sljedeće programe: zdravstveni, velnes, sportsko-rekreativni i kongresni.
Moderna istorija Banje Vrućice počinje poslije završetka Prvog svjetskog rata kada je banju 1919. godine otkupio šumarski inženjer Simo Krstić, koji je prije same izgradnje kapaciteta, angažovao vrsne strane stručnjake da obave istraživanja, analize i utvrde ljekovitost voda Banje Vrućice. Nakon završenih istraživanja, pristupilo se izgradnji objekata i uređenju banje prema savremenim evropskim mjerilima. Izgrađeno je moderno kupatilo sa dva bazena i šest, a potom još 14 kada, a 1928. godine otvoren je moderan hotel “Paviljon” sa 60 soba i oko 100 ležajeva. U neposrednoj blizini glavnog kupatila izgrađena je tzv. Mala seljačka banja sa bazenom veličine 3×7 metara i kabinama za presvalačenje. U desetogodišnjem periodu je izgrađen prelijep banjski kompleks, koji je po svemu bio evropski, kao i njegova okolina.
 
Hotel “Kardial”**** je hotel sa četiri zvjezdice i svim svojim posjetiocima nudi vrhunske usluge smještaja po veoma povoljnim cijenama. Sve sobe su opremljene kupatilom, televizorom, telefonom, mini barom, klimom i internetom, tako da je gostu u toku boravka, pored odmora, omogućeno i obavljanje poslovnih obaveza tokom cijelog dana. U sklopu hotela „Kardial“**** nalazi se i savremen velnes centar na površini od 1600 m², kao i kongresni centar sa 6 sala te sportski tereni i fudbalski stadion.  Hotel “Posavina”** je hotel sa dvije zvjezdice i raspolaže sa 234 ležaja. Hotel “Srbija” iako nije kategorisan, spada u kategoriju hotela sa tri zvjezdice i renoviran je početkom 2013. godine. Hotel “Hercegovina”, renoviran je u februaru 2015. godine i pored toga što je hotel ima i stacioniranu medicinsku jedinicu. U ovom hotelu smještena je i hiperbarična komora dok su u hotelu Srbija instalirane slana soba i ruska sauna.
Sva dodatna istraživanja u narednim godinama su pokazivala da su vode Banje Vrućice ljekovite, da pomažu pri liječenju i rehabilitaciji različitih oboljenja. Koliki su značaj imale ove vode govori podatak da je Banja Vrućica državnim aktima Kraljevine 1926. i 1930. godine zaštićena i uvrštena u Registar banja Kraljevine Jugoslavije.
 
Ljekovita, termomineralna voda „Banje Vrućice“ indikovana je za liječenje bolesnika sa infarktom miokarda, hipertenzijom, dijabetesom, osteoporozom, oboljenjima perifernih krvnih sudova, za rehabilitaciju nakon intervencije na srcu (bajpas, zamjena valvule, ugradnja pejsmejkera, ugradnja stenta, balon dilatacija), nakon intervencije na perifernim krvnim sudovima, nakon preloma, ugradnje vještačkog kuka ili koljena, operacije kičme, za liječenje degenerativnih i zapaljenskih reumatskih oboljenja, za rehabilitaciju nakon moždanog udara i kod pareza i paraliza perifernih živaca. Kardiovaskularna i fizijatrijsko-reumatološka rehabilitacija sprovodi se u renoviranom terapijskom centru koji se prostire na 4500 m² uz pomoć ljubaznog i profesionalnog osoblja. U sklopu našeg zdravstvenog centra nalazi se i moderno opremljen dijagnostički centar u kojem možete izvršiti ultrazvuk srca, dopler krvnih sudova, ergometrijska testiranja, ultrazvuk abdomena, osteodezintometriju, neurološke i ortopedske preglede. U ZTC-u „Banja Vrućica“ možete obaviti brzu, kvalitetnu i kompletnu radiološku dijagnostiku na aparatima nove generacije, kod kojih se radi sa malim dozama zračenja. Kompletna radiološka dijagnostika je kompjuterizovana te se svi podaci mogu arhivirati a radiološki snimci  se izdaju na CD-u ili na filmu. Pored rendgena u Banji Vrućici odnedavno raspolažemo i mamografom. U hotelu „Hercegovina“, prema najnovijim metodama, istalirana je i hiperbarična komora i oformljen program hiperbarične oksigenoterapije. Hiperbarična komora pomaže osobama koje boluju od dijabetesa,  polineuropatije, psorijaze a ova terapija primjenjuje se i nakon moždanog i srčanog infarkta. Hiperbarična komora sve češće se koristi i u esteske svrhe za podmlađivanje. ZTC „Banja Vrućica“ posjeduje novu i savremenu stomatološku ordinaciju. Ordinacija je smještena u hotelu „Srbija“ i nudi kompletnu  uslugu  konzervativne stomatologije, endodoncije, ortodoncije i protetike.
Nažalost, ovaj banjski kompleks je tokom Drugog svjetskog rata skoro u cjelini razoren.
 
Pored zdravstvenog programa, ZTC „Banja Vrućica“ regionalni je lider i u oblasti kongresnog, sportsko-rekreativnog i velnes turizma. Velnes ponuda „Banje Vrućice“ prilagođena je potrebama gostiju pa tako imaju aranžmane koji su prilagođeni porodicama ili parovima, menadžerima ali i svima onima koji žele da se rekreiraju, relaksiraju ili da se oslobode stresa u srcu prirode. Velnes centar ovog turističkog kompleksa je najveći velnes centar u cijeloj BiH i pored standardne ponude raspolaže sa zatvorenim i otvorenim bazenom sa termomioneralnom vodom, zatvorenim rekreativnim bazenom te otvorenim bazenskim kompleksom koji se prostire na 5000 m².
Već 1946. godine prišlo se obnovi porušenih objekata i izgradnji novih. Zakonom o nacionalizaciji banja je oduzeta od ranijeg vlasnika Sime Krstića, te predata u opštenarodno, odnosno vlasništvo države sa novim nazivom Zemaljsko lječilište Banja Vrućica. U periodu od 1947. do 1964. godine izgrađeni su smještajni i ugostiteljski objekti: kupatilo i paviljon Hercegovina 1947, a nakon njega restoran Ozren i hotel Bosna, te hotel Dalmacija 1964. godine. U međuvremenu je izgrađena i Upravna zgrada i novi objekat Kiseljak za snabdijevanje mineralnom vodom. Pošto postojeći smještajni kapaciteti još uvijek nisu bili dovoljni za prihvat svih gostiju, 1968. je izgrađeno kamp naselje sa 11 vikend-kućica sa oko 55 ležajeva.
 
Zahvaljujući kvalitetnoj usluzi koju pruža, i u poslovnim krugovima u „Banji Vrućici“ su stvorili ime koje je postalo prepoznatljivo i van granica BiH. ZTC “Banja Vrućica” raspolaže i sa šest moderno opremljenih salona za rad kapaciteta od 20 do 400 mjesta. Svi saloni opremljeni su prema evropskim standardima sa posebnom pažnjom na akustici, pratećoj opremi i klimatizaciji. U svim salonima za rad instalirana je moderna oprema. Raspolažu sa fiksnim projektorima i platnima, kompletnom audio i video opremom, opremom za simultano prevođenje, osvjetljenjem koje omogućava video snimanja. Gotovo sve najveće međunarodne organizacije sa sjedištem u BiH boravili su i radili u ovom kompleksu kao i mnogobrojne ambasade, nevladine i vladine organizacije.
Trenutno najveći hotel Kardial izgrađen je i stavljen u funkciju 1976. godine, a zatim novi hotel Hercegovina 1989., te hotel Posavina 1991. godine.
 
Kada je riječ o sportsko-rekreativnoj ponudi „Banja Vrućica“ raspolaže sa otvorenim sportskim terenima za male sportove (tenis, odbojka, košarka…) kao i sa fudbalskim stadionom sa vještačkom travom koji ima dozvolu FIFE i UEFE. Takođe, posjeduju i zatvorenu balon dvoranu za sportske pripreme tokom zimskog perioda.
Uporedo sa izgradnjom objekata radilo se i na obezbjeđivanju novih količina mineralne vode koja bi se koristila za liječenja. Najznačajnije radove na otvaranju novih bušotina obavio je 1971. godine Geološki zavod iz Ljubljane pod rukovodstvom prof.inženjera Josipa Baća iz Sarajeva. Od 5 bušotina sve su dale rezultate, ali je bušotina E sa 72 litra vode u sekundi bila zaista impresivna. Time je riješeno snabdijevanje mineralnom vodom za duži vremenski period, te je taj dan jedan od važnijih dana u istoriji Banje Vrućice.
 
Doprinos u razvoju Banje Vrućice i njenom izrastanju u vodeće banje u bivšoj Jugoslaviji, dali su i daju svi zaposleni. Posebno je značano spomenuti Iliju Zečara, Jocu Simića, te dr Miroslava Filipovića, koji su dužnost direktora Banje obavljali nešto duži vremenski period u razdoblju od 1947-1992. godine. Značajna su i imena ljudi koji su imali viziju o njenoj budućnosti i čije su ideje bile revolucionarne za vremena u kojima su ih nastojali provesti u djelo. To se posebno odnosi na dr Branka Čubrilovića, koji je u desetogodišnjem periodu u kojem je ordinirao u Banji Vrućici (1953-1963) unio niz novih metoda u liječenju. Tu je i Rasim Galijašević, idejni tvorac izgradnje hotela Kardial, te Hasan Jakupović, direktor hotela u izgradnji.
 
Naročita pažnja kompletiranju i poboljšanju zdravstvenih usluga u Banji Vrućici posvećena je 1947. nakon obnavljanja i podizanja novih smještajnih kapaciteta. Nabavljena je, za to vrijeme, savremena dijagnostička oprema: rendgen-aparat i laboratorija, otvorena je ambulanta, a stručni nadzor nad bolesnicima obavljali su ljekari Doma zdravlja iz Teslića. Podizanju nivoa zdravstvenih usluga doprinijela je izgradnja infrastrukture u banji: centralno grijanje i stalni dotok pijaće vode sa izvora obližnjih šuma. Da bi se produžilo korištenje banjskih kapaciteta i njihovo korišćenje tokom cijele godine, 1959. godine otvoreno je bolničko odjeljenje koje je imalo 50 ležajeva i bilo je prvo ovakve vrste u banjama tadašnje Jugoslavije. Najviše zasluge za to pripadaju dr Branku Čubriloviću koji je u svom desetogodišnjem radu na banji unio niz novih metoda liječenja, razradio Principe banjsko-klimatskog liječenja, na osnovu kojih je Savjet za zdravlje BiH izdao Uputstvo za rad bolničkog odjeljenja. Uloga dr Branka Čubrilovića u razvoju Banje je nemjerljiva. Iza njega su ostale razrađene metode liječenja, najsavremenije za to doba, a kao uspomena na čuvenog ljekara ostao je naziv i danas najpoznatijeg šetališta Banje Vrućice, Čubrin gaj.
 
Budući razvoj i potrebe banjskog lječilišta uslovio je dalji korak u njegovoj organizaciji: prerastanje u Specijalnu bolnicu za liječenje kardiovaskularnih oboljenja i rehabilitaciju (1966.), a spektar zdravstveno-rehabilitacionih usluga se sve više širi. U periodu do 1990. najistaknutije ime banje je dr Miroslav Filipović, prvi ljekar specijalista interne medicine i subspecijalista-kardiolog.
 
Odlukom Vlade 1993. godine Specijalna bolnica Banja Vrućica i Kardial d.o.o ujedinjeni su u jedinstveno preduzeće Zdravstveno-turistički centar Banja Vrućica, koje je privatizovano 2001. godine.
 
Termomineralna voda, kao najvažniji prirodni resurs, geografski položaj i klima, te uređeni kompleks i izgrađeni kapaciteti, kao i ljudski faktor, doprinijeli su da danas Banja pruža veoma širok spektar zdravstvenih i turističkih usluga. Zdravstveni programi, kongresni kapaciteti, sportsko-rekreativni sadržaji, wellness….pružaju bezbroj mogućnosti za odmor, zdravlje, uživanje u predivnom prirodnom okuženju. Stalni rast nivoa i kvaliteta usluga u korak sa svijetom, moto je na kome počiva ponuda usluga Banje. Topla ljudska riječ i osmijeh, specifični za ljude ovog podneblja, nezaobilazni su, što gosti Banje Vrućice umiju prepoznati, pa i oni koji dođu prvi put, postanu vjerni posjetioci ovog prelijepog i nesvakidašnjeg ambijenta.
 
==Povijesni spomenici==
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik