Razlika između inačica stranice »Banja Vrućica«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisano 5.619 bajtova ,  prije 2 godine
m
rev. na inačicu 4906690 od 3. lipnja 2017. u 22:33 koju je unio El Hombre - promocija, prepisano bez dozvole sa http://www.banja-vrucica.com/vise/istorijat
m (rev. na inačicu 4906690 od 3. lipnja 2017. u 22:33 koju je unio El Hombre - promocija, prepisano bez dozvole sa http://www.banja-vrucica.com/vise/istorijat)
==Zdravstveno turistički centar==
[[Slika:Kiseljak_banja_vrucica.jpg|mini|desno|150p|Izvor kiseljaka u Vrućici]]
Osnovu ovog centra čine prirodne [[toplice]] za liječenje [[srce|kardio]]-[[krvožilni sustav|vaskularnih]] bolestiju. Najveći je turistički kapacitet u [[Bosna i Hercegovina|Bosni i Hercegovini]]. U najvećem hotelu održavaju se mnogi kulturno-športski susreti i seminari iz raznih oblasti.
Zdravstveno-turistički centar „Banja Vrućica“ a.d.
 
ZTC “Banja Vrućica” nalazi se u središnjem dijelu Republike Srpske i vodeće je balneo-klimatsko lječilište u regionu, namijenjeno za prevenciju, liječenje i rehabilitaciju kardio-vaskularnih ali i fizijatrijsko-reumatoloških i neuroloških oboljenja. Ima stogodišnju tradiciju u oblasti zdravstvenog turizma zahvaljujući izvorima termomineralne vode, pogodne za kardivaskularnu rehabilitaciju. Ovaj turistički kompleks prostire se na 75 ha zemljišta, udaljen nekoliko kilometara od obližnjeg grada Teslić. Sa umjereno-kontinentalnom klimom i uređenim cvjetnim parkovima kao i uređenim šumskim stazama za šetanje i biciklizam predstvalja prirodnu oazu mira u kojem se oporavlja i duh i tijelo. Smješten je na 230 metara nadmorske visine, u dolini rijeke Usore, okružen obroncima planine Borja i okolnih brda.
 
ZTC “Banja Vrućica” ima razvijene smještajne kapacitete i raznovrsnu ponudu. Raspolaže sa 4 hotela sa oko 1000 ležajeva a ponuda ovog turističkog kompleksa se može razvrstati u sljedeće programe: zdravstveni, velnes, sportsko-rekreativni i kongresni.
 
Hotel “Kardial”**** je hotel sa četiri zvjezdice i svim svojim posjetiocima nudi vrhunske usluge smještaja po veoma povoljnim cijenama. Sve sobe su opremljene kupatilom, televizorom, telefonom, mini barom, klimom i internetom, tako da je gostu u toku boravka, pored odmora, omogućeno i obavljanje poslovnih obaveza tokom cijelog dana. U sklopu hotela „Kardial“**** nalazi se i savremen velnes centar na površini od 1600 m², kao i kongresni centar sa 6 sala te sportski tereni i fudbalski stadion.  Hotel “Posavina”** je hotel sa dvije zvjezdice i raspolaže sa 234 ležaja. Hotel “Srbija” iako nije kategorisan, spada u kategoriju hotela sa tri zvjezdice i renoviran je početkom 2013. godine. Hotel “Hercegovina”, renoviran je u februaru 2015. godine i pored toga što je hotel ima i stacioniranu medicinsku jedinicu. U ovom hotelu smještena je i hiperbarična komora dok su u hotelu Srbija instalirane slana soba i ruska sauna.
 
Ljekovita, termomineralna voda „Banje Vrućice“ indikovana je za liječenje bolesnika sa infarktom miokarda, hipertenzijom, dijabetesom, osteoporozom, oboljenjima perifernih krvnih sudova, za rehabilitaciju nakon intervencije na srcu (bajpas, zamjena valvule, ugradnja pejsmejkera, ugradnja stenta, balon dilatacija), nakon intervencije na perifernim krvnim sudovima, nakon preloma, ugradnje vještačkog kuka ili koljena, operacije kičme, za liječenje degenerativnih i zapaljenskih reumatskih oboljenja, za rehabilitaciju nakon moždanog udara i kod pareza i paraliza perifernih živaca. Kardiovaskularna i fizijatrijsko-reumatološka rehabilitacija sprovodi se u renoviranom terapijskom centru koji se prostire na 4500 m² uz pomoć ljubaznog i profesionalnog osoblja. U sklopu našeg zdravstvenog centra nalazi se i moderno opremljen dijagnostički centar u kojem možete izvršiti ultrazvuk srca, dopler krvnih sudova, ergometrijska testiranja, ultrazvuk abdomena, osteodezintometriju, neurološke i ortopedske preglede. U ZTC-u „Banja Vrućica“ možete obaviti brzu, kvalitetnu i kompletnu radiološku dijagnostiku na aparatima nove generacije, kod kojih se radi sa malim dozama zračenja. Kompletna radiološka dijagnostika je kompjuterizovana te se svi podaci mogu arhivirati a radiološki snimci  se izdaju na CD-u ili na filmu. Pored rendgena u Banji Vrućici odnedavno raspolažemo i mamografom. U hotelu „Hercegovina“, prema najnovijim metodama, istalirana je i hiperbarična komora i oformljen program hiperbarične oksigenoterapije. Hiperbarična komora pomaže osobama koje boluju od dijabetesa,  polineuropatije, psorijaze a ova terapija primjenjuje se i nakon moždanog i srčanog infarkta. Hiperbarična komora sve češće se koristi i u esteske svrhe za podmlađivanje. ZTC „Banja Vrućica“ posjeduje novu i savremenu stomatološku ordinaciju. Ordinacija je smještena u hotelu „Srbija“ i nudi kompletnu  uslugu  konzervativne stomatologije, endodoncije, ortodoncije i protetike.
 
Pored zdravstvenog programa, ZTC „Banja Vrućica“ regionalni je lider i u oblasti kongresnog, sportsko-rekreativnog i velnes turizma. Velnes ponuda „Banje Vrućice“ prilagođena je potrebama gostiju pa tako imaju aranžmane koji su prilagođeni porodicama ili parovima, menadžerima ali i svima onima koji žele da se rekreiraju, relaksiraju ili da se oslobode stresa u srcu prirode. Velnes centar ovog turističkog kompleksa je najveći velnes centar u cijeloj BiH i pored standardne ponude raspolaže sa zatvorenim i otvorenim bazenom sa termomioneralnom vodom, zatvorenim rekreativnim bazenom te otvorenim bazenskim kompleksom koji se prostire na 5000 m².
 
Zahvaljujući kvalitetnoj usluzi koju pruža, i u poslovnim krugovima u „Banji Vrućici“ su stvorili ime koje je postalo prepoznatljivo i van granica BiH. ZTC “Banja Vrućica” raspolaže i sa šest moderno opremljenih salona za rad kapaciteta od 20 do 400 mjesta. Svi saloni opremljeni su prema evropskim standardima sa posebnom pažnjom na akustici, pratećoj opremi i klimatizaciji. U svim salonima za rad instalirana je moderna oprema. Raspolažu sa fiksnim projektorima i platnima, kompletnom audio i video opremom, opremom za simultano prevođenje, osvjetljenjem koje omogućava video snimanja. Gotovo sve najveće međunarodne organizacije sa sjedištem u BiH boravili su i radili u ovom kompleksu kao i mnogobrojne ambasade, nevladine i vladine organizacije.
 
Kada je riječ o sportsko-rekreativnoj ponudi „Banja Vrućica“ raspolaže sa otvorenim sportskim terenima za male sportove (tenis, odbojka, košarka…) kao i sa fudbalskim stadionom sa vještačkom travom koji ima dozvolu FIFE i UEFE. Takođe, posjeduju i zatvorenu balon dvoranu za sportske pripreme tokom zimskog perioda.
 
==Povijesni spomenici==

Navigacijski izbornik