Razlika između inačica stranice »Seoba naroda«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nema promjene veličine ,  prije 3 godine
bez sažetka
(ispravak povez.)
[[Germani]] su se već od 2. stoljeća pomicali prema granicama Rimskog Carstva, iako su to bili tek maleni pomaci. Tek je u 4. stoljeću počelo pravo naseljavanje Rimskog Carstva. Sve je započelo kada su Huni (mongolskog podrijetla) prošli kroz [[Vrata naroda]] koja vode iz Rusije u Europu te su potjerali sve germanske narode prema granicama Carstva, čime su uzrokovali domino efekt; prodorom germanskih naroda, Carstvo je počelo gubiti svoju moć.
 
Na udaru Huna prvi su se našli [[Ostrogoti]] koji su sesr nalazili iznad [[Azovsko more|Azovskog mora]] i poluotoka [[Krim]]. Huni su ih uništili, a jedan dio nepokorenih Ostrogota kasnije će pomagati caru [[Zenon, bizantski car|Zenonu]] u izbacivanju [[Odoakar]]a iz Rima (488.-493.). Od navale Huna, prelazili su Balkanski poluotok te stigli sve do sjevera Italije.
 
Sljedeći narod koji se našao na putu Hunima bili su [[Vizigoti]]. Oni su zatražili dozvolu od cara [[Valens]]a za ulazak u Rimsko Carstvo, a zauzvrat su se njihove snage borile na strani Rima. No unatoč tom dogovoru, Vizigoti su se sukobili s rimskim vlastima u bitci kod Hadrijanapola 378. godine, gdje su rimske snage izgubile, a Vizigoti su počeli harati Europom. Prošli su Grčkom i Dalmacijom te su ušli u Italiju, 410. godine opljačkali Rim te se iz Italije uputili preko [[Galija|Galije]] u [[Hispanija|Hispaniju]], gdje su oko [[428.]] godine osnovali svoju državu između rijeka [[Ebro]] i [[Jucar]].
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik