Razlika između inačica stranice »Flash mob«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodan 1.501 bajt ,  prije 2 godine
dopuna
(dopuna)
 
Izraz koji je u uporabi ne odnosi se na događaje vezane za politiku (npr. prosvjedi), komercijalne prezentacije, reklame koje organiziraju reklamne agencije.
 
== Sociološko gledište ==
Fenomen Flash moba u [[sociologija|sociologiji]] ubraja u oblike društvenih okupljanja, djelovanja i ponašanja koje se naziva "konvergirajućim kolektivnim ponašanjem" (lat. ''convergere'' - približavati se uzajamno, pren. težiti istom cilju<ref> [http://onlinerjecnik.com/rjecnik/strane-rijeci/konvergirati Online rječnik] Strane riječi: konvergirati, onlinerjecnik.com (pristupljeno 20. siječnja 2018.) </ref>) i objašnjava se kao gomila koja se okuplja bez najave, bez očita razloga i nakon izvedbe potpuno besmislenog čina, razilazi nakon nekoliko minuta.
 
Iako bi se prema određenju pojma ''Flash mob'' [[gomila (sociologija)|gomila]] koja ga izvodi trebala ući u kategoriju "slučajne gomile", jer traje krako i nastaje spontano, budući da se fenomen uglavnom dogovara putem [[društvene mreže|društvenih mreža]], [[forum (internet)|forum]]a i sl. gomila koja sudjeluje u njemu smatra se "konvencionalnom gomilom", jer se okuplja planirano (dogovorno) i regulirano (sam čin okupljanja traje nekoliko minuta).<ref> Fanunko, str. 125 </ref> No, gomila koja stvara ''Flash mob'' ima i obilježja "eksprezivne gomile", okuplja se zbog želje za uzbuđenjem ili užitkom te "aktivne gomile", jer je pozornost sudionika (gomile) usmjerena na točno određeni cilj.<ref> Fanunko, str. 126 </ref>
 
== Litaretura ==
* Fanunko, Nenad. ''Sociologija - udžbenik za gimnazije'', Profil: Zagreb, 2013. (19. izdanje) ISBN 953-200-125-5
 
== Izvori ==
{{izvori}}
 
== Vanjske poveznice ==

Navigacijski izbornik