Grčki građanski rat: Razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
m
fix homoglyphs: convert Cyrillic characters in [М]akedonski to Latin
(Bot: zamjena Flag_of_the_SR_Macedonia.svg s Flag_of_the_Socialist_Republic_of_Macedonia.svg)
m (fix homoglyphs: convert Cyrillic characters in [М]akedonski to Latin)
Nedostatak vlasti na terenu stvorio je vakum, to su u najvećoj mjeri iskoristili ljevičari osnovavši [[EAM|Narodnooslobodilački Front Grčke]], ([[grčki]]: Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ), Ethniko Apeleftherotiko Metopo) u rujnu 1941. EAM je bio pod kontrolom grčkih komunista (KKE), ali je u skladu s tadašnjim sovjetskim instrukcijama pokušao djelovati kao široka [[republika|republikanska]] organizacija, bez jasnih ljevičarskih stavova. Na taj način privukao je mnogo članova nekomunista, i tako postao realna vlast u najvećem dijelu planinske Grčke, kao široka politička organizacija vlasti, na vrhuncu [[1944]]. imao je 1 500 000 članova i simpatizera. Vojno krilo iste organizacije bio je [[ELAS]].
 
Grčka je pretežno planinska zemlja. U tom razdoblju većina stanovništva je živjela na selu što ju je činilo gotovo idealnom zemljom za [[gerila|gerilsko]] ratovanje. Okupacijska vlast uglavnom se držala većih naselja uz more i prometnice. Zbog toga je kratko vrijeme nakon okupacije došlo i do prvih geriliskih akcija pomaganih i od strane britanskih [[komandos|komandoskih]] grupa. Komunisti su kontrolirali i organizaciju OPLA - ''Organizacija za zaštitu narodnih boraca'' ([[grčki]]: Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών, abbreviated ΟΠΛΑ ) koja je većinom djelovala po gradovima kao urbana gerila. Kao i [[SNOF]], iz okolice [[Florina|Florine]] ([[makedonski]]: Lerin) grada na [[Makedonija|Makedonsko]] - Grčkoj granici, djelovala je i organizacija manjinskih [[makedonci|makedonaca]] ([[Slaveni|Slavena]]) iz Grčke [[SNOF]](makedonski: Славјано Македонски Народно Ослободителен Фронт -СНОФ, Slavjano МakedonskiMakedonski Narodno Osloboditelen Front ), osnovan je [[1943]]., a [[1944]]. promijenio je ime u [[SNOF|NOF]] (makedonski: Народно Ослободителен Фронт (НОФ), Narodno Osloboditelen Front).
 
ELASu su se suprostavili ostali pokreti otpora, prije svega ''Grčka republikanska liga'' - [[EDES]] (grčki: Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος, Ethnikos Dimokratikos Ellinikos Syndesmos), pod vodstvom vojnog časnika pukovnika Napoleona Zervasa i ''Nacionalno socijalno oslobođenje'' - [[EKKA]] (grčki: Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωσις, Ethniki Kai Koinoniki Apeleftherosis), liberalni pokret, vrlo oporbeno nastrojen i prema monarhiji, pod vodstvom pukovnika Dimitriosa Psarrosa. EDESu je glavni cilj bio da ELAS ne osvoji vlast nakon oslobođenja, i više se bavio time nego stvarnom borbom protiv okupatora. Ustanak je izbio u istočnoj [[Makedonija|Makedoniji]], gdje su [[Nijemci]] dozvolili [[bugari|bugarskim]] jedinicama da zaposjednu grčki teritorij (probugarska njemačka politika). Na to je odgovoreno velikim demonstracijama po gradovima Grčke, organiziranim od strane organizacije ''Branioci sjevera Grčke'' (desničarska organizacija u gradovima grčke Makedonije).
49

uređivanja

Navigacijski izbornik