Razlika između inačica stranice »Bosanska Posavina«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
/* Poznate osobe *Mato Nedić, pisac
m (uklonjena promjena suradnika 93.137.232.142 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika 188.252.140.253)
Oznaka: brzo uklanjanje
(/* Poznate osobe *Mato Nedić, pisac)
*[[Anto_Adžamić|Anto Adžamić]], pisac
*[[Anto_Baotić|Anto Baotić]], pisac
*
*[[Hasan_Kikić|Hasan Kikić]], pisac
 
== Mato Nedić ==
Mato Nedić rođen je  5. siječnja 1971. godine u Tolisi (Bosanska Posavina).
 
Osnovnu je školu završio u rodnome mjestu, a srednjoškolsko je obrazovanje stekao u Orašju. Studij hrvatskoga jezika i književnosti upisao je na Pedagoškome fakultetu u Osijeku 1994. godine, gdje je 1998. godine diplomirao. Kao student bio je stipendistom Ministarstva znanosti i tehnologije Republike Hrvatske (stipendiran iz fonda namijenjenoga za stipendiranje tisuću najboljih studenata u Hrvatskoj) te stipendistom HKD-a Napredak iz Sarajeva (stipendiran iz Napretkova fonda za stipendiranje, nazvanoga Ivo Andrić – Vladimir Prelog). Zaposlen je u Školskome centru fra Martina Nedića u Orašju, gdje predaje hrvatski jezik.
 
Prvim tekstovima Nedić se javio u Glasu Koncila 1994. godine. Od 1997. godine objavljuje samostalna književna djela.
 
Mato Nedić je suradnik brojnih zbornika i časopisa: ''Vijenac'', ''Hrvatsko slovo'', ''Republika'' i književna revija ''Marulić'' u Zagrebu; Dubrovnik u Dubrovniku, zbornik ''Putujući Slavonijom'' u Vinkovcima; ''Hrvatska misao'', ''Stećak'', ''Bosna franciscana'', Godišnjak HKD-a ''Napredak'' u Sarajevu; ''Osvit,'' ''Motrišta'' i ''Suvremena pitanja'' u Mostaru; ''Napredak'' u Travniku, ''Riječ'' u Brčkom itd.
 
Autor je koncepcije i glavni urednik panorame ''Toliška tkanica'' (Tolisa, 2007.) te knjige ''Posavski književni zbornik'' (Tolisa, 2008.). Urednik je, recenzent i predstavljač mnogih izdanja. Suautor je monografije ''Župa Tolisa 1802 – 2002''. (Tolisa, 2002.) te gramatičkoga priručnika za srednjoškolce naslovljenoga ''Slovo o jeziku'' (Orašje, 2002.; drugo, izmijenjeno i dopunjeno izdanje, 2012.). Koncepcijski je uredio i panoramu hrvatskoga ratnog pisma u Bosanskoj Posavini naslovljenu ''U znaku mača'' (Tolisa, 2012.). Član je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (Mostar) od 2008. godine i Društva hrvatskih književnika (Zagreb) od 2014. godine.
*[[Hasan_Kikić|Hasan Kikić]], pisac
*Željko Pavić, filozof
*Marko Josipović, filozof, Vrhbosanski svećenik i dekan teologije u Sarajevu
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik