Potjera (kviz): razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Oznake: mobilni uređaj m.wiki
Redak 22: Redak 22:
| imdb_id =
| imdb_id =
}}
}}
'''"Potjera"''' je [[kviz]] u produkciji [[HRT]]-a, a po licenciji britanskog kviza ''The Chase''. Prva epizoda održana je na prvom programu [[HRT]]-a [[27. listopada]] [[2013.]] u 18:10 sati. Voditelj kviza je [[Tarik Filipović]].
'''Potjera''' je [[kviz]] u produkciji [[HRT]]-a, a po licenciji britanskog kviza ''The Chase''. Prva epizoda održana je na prvom programu [[HRT]]-a [[27. listopada]] [[2013.]] u 18:10 sati. Voditelj kviza je [[Tarik Filipović]].


==Pravila kviza==
==Pravila kviza==

Inačica od 18. veljače 2018. u 00:23

Potjera
Formatkviz emisija
Država podrijetlaVelika Britanija
Jezikhrvatski
Broj epizoda500+
Produkcija
Trajanje epizode40-45 minuta
Prikazivanje
U HrvatskojHRT 1
Emitiranje3. studenog 2013.još traje

Potjera je kviz u produkciji HRT-a, a po licenciji britanskog kviza The Chase. Prva epizoda održana je na prvom programu HRT-a 27. listopada 2013. u 18:10 sati. Voditelj kviza je Tarik Filipović.

Pravila kviza

Općenita pravila

U igri sudjeluje četvero natjecatelja koji se međusobno ne poznaju, no da bi osvojili nagradu moraju igrati kao tim. Igra se sastoji od četiri glavna dijela:

  • pojedinačne igre - kada svaki natjecatelj odgovara na pitanja voditelja kviza za osvajanje iznosa u svrhu igre pojedinačne igre protiv lovca,
  • pojedinačne igre svakog natjecatelja protiv lovca,
  • zajedničke igre natjecatelja koji su ušli u završnu potjeru pri čemu odgovaraju na pitanja voditelja kviza i pokušavaju dati što veći broj odgovora u 120 sekundi
  • završne potjere lovca od 120 sekundi koji lovi broj točnih odgovora natjecatelja kviza u njihovoj završnoj potjeri.

Cilj je pobjediti lovca i tako osvojiti novčanu nagradu.

Pojedinačna igra

U prvom dijelu igre svaki igrač pojedinačno odgovara na pitanja koja mu postavlja voditelj kviza u zadanom vremenu od 1 minute. Svaki točan odgovor natjecatelju donosi 3500 kuna. Nakon toga dolazi lovac koji nudi tom igraču, uz iznos koji je osvojen, jedan niži iznos (niža ponuda) i jedan viši iznos (viša ponuda). Igrač odabire po vlastitoj želji jednu od navedenih ponuda uz konzultaciju sa ostalim natjecateljima.
Ovisno o svom odabiru natjecatelj će biti:

  • tri koraka ispred lovca za odabiranu nižu ponudu,
  • dva koraka ispred lovca za odabir osvojenog iznosa u pojedinačnoj igri pitanja,
  • jedan korak ispred lovca za odabiranje više ponude

Nakon toga igrač mora na "ploči potjere" odgovarati na pitanja uz pomoć ponuđenih A - B - C odgovora, u neodređenom vremenu, ali uz mogućnost davanja odgovora u roku 5 sekundi nakon što je lovac odgovorio. Ukoliko ne odgovori pravilo je kao da je natjecatelj dao neispravan odgovor.
Svakim ispravnim odgovorom natjecatelj se spušta po ploči potjere za jedno polje, svakim krivim odgovorom ostaje na polju sa kojeg je odgovarao na pitanje, isto pravilo vrijedi i za lovca. Ako lovac uhvati igrača prije nego natjecatelj izađe sa ploče sa točnim odgovorima, igrač mora napustiti igru i ne osvaja ništa. U slučaju ako lovac uhvati sva četiri igrača i tako ih sve izbaci iz igre, u završnu potjeru ide samo jedan igrač prema dogovoru unutar ekipe. Eventualni osvojeni iznos se onda dijeli na četiri jednaka dijela.

Završna potjera

Završnu potjeru igraju natjecatelji koji su uspješno prošli ploču potjere igrajući protiv lovca. Prvu završnu potjeru igraju samo igrači tako da odgovaraju na pitanja koja im postavlja voditelj, unutar ograničenog vremena od dvije minute. Svaki točan odgovor donosi im jedan korak više, a ujedno svaki igrač vrijedi kao jedan korak. Dakle, ako jedan igrač sudjeluje u završnoj potjeri onda ima već jedan početni korak prednosti, a ako sva četiri igrača sudjeluju u završnoj pojeri, tada imaju početna četiri koraka prednosti.

Nakon toga, igra se završna potjera protiv lovca. Lovac odgovara na pitanja koja mu postavlja voditelj također u ograničenom vremenu od dvije minute. Na svaki netočan lovčev odgovor ekipa ima pravo odgovarati. Ako odgovore točno, lovcu se oduzima po jedan korak prednosti. Ako lovac ne odgovori u zadanom vremenu na broj koraka (pitanja) koji je osvojila ekipa, ekipa pobjeđuje i novac se dijeli na jednake dijelove broja članove ekipe u završnoj potjeri. U slučaju da lovac uspije stići do broj odgovora natjecatelja završne potjere u zadanom vremenu, lovac je uhvatio ekipu te ekipa ne osvaja ništa.

Lovci u kvizu

Lovci u hrvatskom izdanju kviza su Dean Kotiga, Morana Zibar i Krešimir Sučević-Međeral. Mirko Miočić bio je lovac do ožujka 2016., a napustio je kviz zbog zdravstvenih razloga. Mladen Vukorepa se pridružio kao lovac u listopadu 2017.

Vanjske poveznice