Razlika između inačica stranice »Katul«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodan 21 bajt ,  prije 3 godine
(→‎Djelo: +img)
Vezu s jednom udanom, ali fatalnom ženom koja je, zacijelo starija od njega, imala uz njega i mnoge druge ljubavnike, Katul je pretvorio u poetsku legendu. U čast [[Sapfa|Sapfe]], pjesnikinje s [[Lezbos|Lezba]], nazvao je svoju voljenu [[Lezbija|Lezbijom]], a pravo joj je ime vjerojatno bilo Klodija. U nizu pjesama (tzv. "roman o Lezbiji") Katul bilježi mnoge potankosti intimne drame, koja, nakon brojnih privremenih rastanaka, dovodi i do definitivnog raskida.
 
Iako je Katul bio relativno bogat, ipak je rasipnički život ugrozio njegove novčane prilike, pa je pjesnik otišao u pratnji jednog propretora točnije Gaja Memija u Bitiniju, no ni tamo nije našao bogatstvo; bio je to, čini se, jedini njegov boravak izvan [[Italija|Italije]].
 
Nakon povratka s tog putovanja Katul više nije dugo živio: umro je oko 54. pr. Kr., dakle, vjerojatno u trideset trećoj godini života, za rimske pojmove još u mladićkoj dobi. Premda se Katul svakako kretao u krugovima rimskih intelektualaca i političara, njegov je život ostavio traga samo u [[poezija|poeziji]], i upravo iz njegovih pjesama rekonstruiramo većinu podataka za njegov [[životopis]].
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik