Razlika između inačica stranice »Jules Verne«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 79.853 bajta ,  prije 2 godine
m (→‎Nelogičnosti: ispravak)

[[Datoteka:Jules Verne.jpg|mini|'''Jules Verne'''. Fotograf: Félix Nadar (1820-1910)]]
 
'''Jules Verne''' ([[Nantes]], [[8. veljače]] [[1828]]. - [[Amiens]], [[24. ožujka]] [[1905]].) [[Francuska|francuski]] je pisac romana za djecu i odrasle, pionir znanstvene fantastike.
 
U mladosti ga je privlačilo [[kazalište]] i napisao je niz operetnih libreta. Zatim su njegovu maštu zaokupila znanstvena otkrića, daleke zemlje, smione plovidbe, istraživački podvizi. Znanstveno-fantastičnim romanom ''"[[Pet tjedana u balonu]]"'' stvorio je novu vrstu proze i osvojio milijune mladih čitatelja. Uskoro je napisao roman ''"[[Pustolovine kapetana Hatersa]]"'', čiji su doživljaji odveli čitatelje u polarnu pustinju, a potom ''"[[Put u središte Zemlje]]"''. Preveden je na sve europske jezike. Svoje je junake Verne ispalio na [[Mjesec]], pustio da plove pod morem u podmornici i natjerao da put oko svijeta prevale za samo osamdeset dana, što je u ono vrijeme bio fantastičan pothvat. Najzanimljivije je bilo to da je Jules Verne sam bio uvjeren da će se prije ili kasnije njegova maštanja ostvariti.
 
Njegovi likovi - [[kapetan Nemo]] i [[Phileas Fogg]] poznati su djeci širom svijeta, i danas se pojavljuju u djelima drugih autora, npr. filmu ''[[Družba pravih džentlmena (2003.)|Družba pravih džentlmena]]'' ([[2003.]])
 
== Nelogičnosti ==
U djelima Julesa Vernea ima i nekih vremenskih nedosljednosti. Radnja romana "[[20.000 milja pod morem]]" zbiva se [[1868.]], tri godine nakon završetka [[Američki građanski rat|Američkog građanskog rata]] i tom prilikom se čitatelji prvi put susreću sa kapetanom Nemom. Sljedeće pojavljivanje kapetana Nema se zbiva u romanu "[[Tajanstveni otok]]" na čijem početku američki građanski rat još traje ([[1864.]]) i kada kapetan Nemo umire pred završetak romana godina je [[1866.]] Isto tako, radnja romana "[[Djeca kapetana Granta]]" zbiva se nakon američkog građanskog rata što se izričito naglašava kada se u jednoj rečenici spominje američkog predsjednika [[Abraham Lincoln|Abrahama Lincolna]] "''koji je ubijen u atentatu jednog luđaka''". Na završetku romana odmetnik Ayerton biva ostavljen na pustom otočiću Tabor u Tihom oceanu. Ayerton se sljedeći put ponovno pojavljuje u romanu "Tajanstveni otok" pred kraj američkog građanskog rata nakon što je proveo godine u samoći na otoku.
 
==Djela:==
 
* "[[Pet tjedana u balonu]]" (1863)
* "[[Put u središte Zemlje]]" (1864.)
* "[[Djeca kapetana Granta]]" (1866-68)
* "[[20.000 milja pod morem]]" (1869.)
* "[[Put na Mjesec]]" (1870.)
* "[[Put oko svijeta u 80 dana]]" (1872.)
* "[[Tajanstveni otok]]" (1874.)
* "[[Carev glasnik]]" (1876.)
* "[[Crna Indija]]" (1877.)
* "[[Petnaestogodišnji kapetan]]" (1878.)
* "[[Škola za Robinsone]]" (1882.)
* "[[Arhipelag u plamenu]]" (1884.)
* "[[Putovanje na kometu]]"
* [[Mathias_Sandorf|Mathias Sandorf]] (1885.)
 
== Vanjske poveznice ==
*[http://www.mobilebooks.org/?author=JV Jules Verne mobile ebooks]
 
{{GLAVNIRASPORED:Verne, Jules}}
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik