Pokus Pounda i Rebke: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
preveo s en.wikipedije
 
Nema sažetka uređivanja
Redak 11: Redak 11:


[[Kategorija:Relativnost]]
[[Kategorija:Relativnost]]
[[Kategorija:Pokusi iz fizike]]

Inačica od 8. travnja 2018. u 02:00

Jeffersonov laboratorij na Harvardskom sveučilištu. Pokus je bio u lijevom "tornju". Potkrovlje je prošireno 2004. godine.

Pokus Pounda i Rebke bio je poznati pokus iz fizike koji je prvi izravno dokazao postojanje gravitacijske vremenske dilatacije. Pokusom je ispitana Einsteinova opća teorija relativnosti. Predložio ga je Robert Pound i njegov student Glen A. Rebka mlađi 1959. godine,[1] i bio je to posljedni od klasičnih ispitivanja relativnosti koji je bio potvrđen i to iste godine. To je pokus gravitacijskog crvenog pomaka koji mjeri crveni pomak svjetla koje se kreće u gravitacijskom polju, ili, jednako, ispit teze iz opće relativnosti kojom je predviđeno da bi se satovi trebali kretati po drukčijim stopama na drugim mjestima u gravitacijskom polju. Smatra se da je ovaj pokus prethodio eri preciznosnih pokusa opće relativnosti.

Izvori

  1. Pound, R. V.; Rebka Jr. G. A. 1. studenoga 1959. Gravitational Red-Shift in Nuclear Resonance. Physical Review Letters. 3 (9): 439–441. Bibcode:1959PhRvL...3..439P. doi:10.1103/PhysRevLett.3.439

Vanjske poveznice