Hipertekst: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisano 19 bajtova ,  prije 4 godine
bez sažetka
m (uklonjena promjena suradnika Lujka22 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika Man Usk)
No edit summary
Oznake: mobilni uređaj m.wiki
'''Hipertekst''' je [[tekst|tekstualna]] struktura koja se sastoji od međusobno povezanih jedinica informacije ([[Engleski jezik|eng.]] ''node'') prikazana na nekom elektroničkom uređaju. Za razliku od jednostavnog tradicionalnog teksta, hipertekst nema jedinstven redoslijed čitanja, nego ga čitatelj dinamički određuje, tj. određuje ga tijekom čitanja. Zato kažemo da je tradicionalni tekst sekvencijalan, a hipertekst nesekvencijalan <ref>Nielsen, J. Multimedia and Hypertext: The Internet and Beyond. San Diego: Morgan Kaufman, 2005.</ref> Kao što i sam naziv govori ''(prema grčkom'' "υπερ" ''= preko, iznad)'', hipertekst nadilazi običan, linearan tekst<ref> Bevilaqa, Ann F. Hypertext: [http://www.ericdigests.org/pre-9212/hype.htm Behind the Hype. ERIC Digest]. ERIC Clearinghouse on Information Resources Syracuse NY. 1989.</ref>.
 
Međutim, i tradicionalni tekst može biti djelomično nesekvencijalan u slučaju kada sadrži takve elemente, npr. [[fusnota|fusnote]], reference i sl., zato što čitatelj može odrediti hoće li se zaustaviti i pročitati sadržaj na kojeg oznaka upućuje ili će nastaviti s čitanjem teksta.
 
Hipertekst je modularan, čime se želi naglasiti da on u određenom smislu nikada nije dovršen, jer se uvijek može dodati novi modul.<ref>Landow, G. [http://www.cyberartsweb.org/cpace/ht/htlecture/modularity.html Modularity]. Hypertext and Hypermedia. 2001.</ref> Hipertekst ne mora biti potpun kako bi bio funkcionalan, te se može objaviti u stanju za koje autor smatra da je prikladno.
 
===Vrste===
Postoje 2 vrste hiperteksta:
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik