Ustanova: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m uklonjena promjena suradnika 93.139.155.144 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika Tulkas Astaldo
Oznaka: brzo uklanjanje
Nema sažetka uređivanja
Redak 16: Redak 16:
==Vanjske poveznice==
==Vanjske poveznice==
* [http://www.isnie.org International Society for New Institutional Economics] {{eng icon}}
* [http://www.isnie.org International Society for New Institutional Economics] {{eng icon}}










sutra je utorak


[[Kategorija:Društvo]]
[[Kategorija:Društvo]]

Inačica od 6. lipnja 2018. u 18:10

Institucija (od latinskog instituere, staviti, osnovati), kao pojam ima više značenja:

  • ustanova ili zavod
  • u društvenim znanostima institucija je naziv za uži skup međusobno povezanih, relativno trajnih društvenih odnosa koji su regulirani ustaljenim društvenim pravilima (običajnim, moralnim, pravnim)
  • naziv za udžbenike privatnog prava rimskih pravnika. Najpoznatije su Gajeve institucije Institutionum commentarii IV i Codex Justinianeus

Ustanova

Ustanova je pravni subjekt čije je osnivanje i ustrojstvo uređeno zakonom o ustanovama. Ustanova se osniva za trajno obavljanje djelatnosti odgoja i obrazovanja, znanosti,kulture, informiranja, športa, tjelesne kulture, tehničke kulture, skrbi o djeci, zdravstva, socijalne skrbi, skrbi o invalidima i druge djelatnosti, ako se ne obavljaju radi stjecanja dobiti. Ustanova je samostalna u obavljanju svoje djelatnosti i u poslovanju sukladno zakonu, na zakonu utemeljenom propisu i aktu o osnivanju. Rad ustanova je javan. Ustanova može u pravnom prometu stjecati prava i preuzimati obveze, može biti vlasnikom pokretnih i nepokretnih stvari, te može biti strankom u postupcima pred sudovima, drugim državnim organima i tijelima s javnim ovlastima. Ustanovu može osnovati domaća i strana fizička i pravna osoba , ako za obavljanje određene djelatnosti ili za određene ustanove nije zakonom drugačije određeno.

Naziv ustanova obično se primjenjuje na carinske i druge državne ustanove te javne službe. Institucije su jedan od glavnih predmeta studija društvenih znanosti, uključujući i sociologiju, političkih znanosti te ekonomiji.

Izvori

Vanjske poveznice






sutra je utorak