Gejša: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m rev. na 12. listopada 2013. - vandalizam
Popravljeno
Oznake: mobilni uređaj m.wiki
Redak 1: Redak 1:
[[Datoteka:Hisano.jpg|thumb|Gejša]]
[[Datoteka:Hisano.jpg|thumb|Gejša]]


'''Gejša''' ([[Japanski jezik|jap.]] 芸者 ''osoba umjetnosti'') je naziv za profesionalne [[japan]]ske zabavljačice tradicionalnom japanskom umjetnošču.
'''Gejša''' ([[Japanski jezik|jap.]] 芸者 ''osoba umjetnosti'') je naziv za profesionalne [[japan]]ske zabavljačice tradicionalnom japanskom umjetnošću.


== Terminologija ==
== Terminologija ==

Inačica od 13. lipnja 2018. u 18:28

Gejša

Gejša (jap. 芸者 osoba umjetnosti) je naziv za profesionalne japanske zabavljačice tradicionalnom japanskom umjetnošću.

Terminologija

Pojam Gejša, je sastavljena iz gej (芸), umjetnost ili umjetnosti) i ša (者) osoba), nastala je u dijalektu Tokija i preuzet u brojne druge jezike.

U književnim japanskim jeziku naziva se geiži (芸妓) umjetnica), u Kansai-dialektu geiko (芸子), dijete/djevojka umjetnosti.

Umjetnosti

Gejša je žena, koji proučava drevne umjetnosti i japanski ples i glazbu. Uspješna gejša mora biti graciozna, šarmantna, obrazovana, duhovita i lijepa. Osim toga treba znati pjevati, plesati, slikarstvo, kaligrafiju, ceremoniju čaja i mora znati svirati šamisen, ručni bubanj, flautu i druge glazbene instrumente.

Mora znati razgovarati o aktualnim društvenim zbivanjima, i posjedovati znanja o književnosti.

Obuka tradicionalno počinje sa šest godina, šest mjeseci i šest dana. Ali to je sada moguće u dobi od 16 godina i obično traje pet godina.

Gejše obično nastupaju kod proslava ili skupova, te u čajnim-kućama (茶屋 chaya) ili tradicionalnim japanskim restoranima (料 亭 Ryōtei). Rezervacije se mogu ugovoriti u kenban (検 番), odnosno u "gejša agenciji", koja organizira događaje i upravlja rasporedom za nastup i trening.

Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Gejša