Alain de Benoist: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
dopuna
wikipov.
Redak 1: Redak 1:
'''Alain de Benoist''' (* [[11. prosinca]] [[1943]]) je [[Francuska|francuski]] [[intelektualac]], vodeći član francuskog [[think tank]]a ''Groupement de recherche et d'études sur la culture européenne''.
'''Alain de Benoist''' (* [[11. prosinca]] [[1943]]) je [[Francuska|francuski]] [[intelektualac]], vodeći član francuskog [[think tank]]a [[GRECE|''Groupement de recherche et d'études sur la culture européenne''.]]


== Životopis ==
== Životopis ==

Inačica od 10. kolovoza 2018. u 17:26

Alain de Benoist (* 11. prosinca 1943) je francuski intelektualac, vodeći član francuskog think tanka Groupement de recherche et d'études sur la culture européenne.

Životopis

Alain de Benoist je rođen u francuskim mjestu Saint-Symphorien i studirao na Sorbonni pravo, filozofiju, sociologiju i povijest crkve.

Benoist izdaje dva časopisa: Nouvelle École (od 1968.) i Krisis (od 1988.). Njegovi članci pojavljuju se u mnogim listovima kao što je Mankind Quarterly, Scorpion, Tyr i Le Figaro.

Benoist se zalaže za razvoj otvorene rasprave i veću uključenost građana u vlast demokratskih država. Oni vjeruju u savez Europe i zajedničke interese kontinenta.

Politički utjecaj na Benoista su imali Antonio Gramsci, Ernst Jünger, Helmut Schelsky i Konrad Lorenz. On je između ostalog kritizirao globalizaciju, liberalizam i imigracije u Europi. Osim toga smatra se vodećim misliocem etnopluralizma, mišljenja koje smatra da različiti narodi trebaju živjeti odvojeno i da bi se na taj način sačuvala svjetska etnička i kulturalna šarolikost. Njegovi kritičari, poput Thomasa Sheehana, smatraju međutim da je Benoist razvio novu granu neofašizma.

Odbija se identificirati kao desničar ili kao ljevičar.

Vanjske poveznice