Kalamarko Pipkavac: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 4.524 bajta ,  prije 3 godine
bez sažetka
(Stvorena nova stranica sa sadržajem: »{{Infookvir lik iz serije | colour = red | colour text = yellow | ime = Kalamarko Kraković | serija = [[Spužva Bob Skockani]...«.)
 
No edit summary
| epizode = 348<ref>https://spongebob.wikia.com/wiki/Squidward_Tentacles#Appereances</ref>
| nadimak = Markić
| alias = [[Kapetan Magma]]<ref name="mermaidv">"Mermaid Man and Barnacle Boy V". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. June 1, 2002. Television.</ref> <br> Gospodin Kalamarko (od strane g. Kliještića)<ref>"Help Wanted". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. May 1, 1999. Television.</ref> <br> Gospodin Zgodni<ref>"The Two Faces of Squidward". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. November 23, 2007.</ref> <br> Wolfgang Amadeus Kraković<ref>"Sleepy Time". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. January 17, 2000. Television.</ref>
| spol = muški
| starost = 40
| rodenje = [[9. listopada]] [[1977.]]
| smrt = još živ
| zanimanje = Blagajnik [[Rakova poslastica|Rakove poslastice]] <br> Roštilj-kuhar (kad je [[Spužva Bob Skockani (lik)|Spužva Bob]] odsutan <br> Bivši menadžer Rakove poslastice 2<ref>https://spongebob.wikia.com/wiki/Krusty_Krab_2#Employment</ref> <br> Svirač [[Klarinet|klarineta]] <br> Plesač<ref>"I ♥ Dancing". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. July 19, 2009. Television.</ref> <br> Dostavljač pizze<ref>"Pizza Delivery". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. August 14, 1999. Television.</ref> <br> Čistač zahoda<ref>"Karen 2.0". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. April 13, 2012. Television.</ref> <br> Kuhar u Kanti splačina<ref>"Chum Fricassee". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. October 21, 2012. Television.</ref> <br> Glumac<ref>"The Play's the Thing". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. March 26, 2010. Television.</ref>
| obitelj = [[Obitelj Kraković|Kraković]]
| brak = neoženjen
}}
 
'''Kalamarko Kraković''' (eng. ''Squidward Q. Tentacles'') je jedan od glavnih likova iz američke animirane serije [[Spužva Bob Skockani]]. Kalamarko ježivi Spužvau Bobov[[Moai|moaiju]] susjedizmeđu Spužva Boba i Patrika. On radi u Rakovoj poslastici kao blagajnik, ali svoj posao mrzi. Voli slikati i svirati klarinet. Kalamarko ima najviše pojavljivanja poslije Spužva Boba.
 
== Izgled ==
 
Kalamarko je [[hobotnica]] tirkizne boje, osim donjih strana njegovih krakova koji su ljubičasti. Kalamarko sve zajedno ima šest krakova; dvije ruke i četiri noge. Kalamarko ima velike žute oči crvenih zjenica i vrlo dugi nos. Njegova glava je vrlo velika i ima pjege po sebi, čime se naglašava Kalamarkova ćelavost; ipak, u jednoj epizodi je otkriveno da je jednom davno imao dugu plavu kosu.<ref>"Original Fry Cook". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. July 30, 2007. Television.</ref> Kalamarko također ima široka usta, a jedan dio njih obično prekriva njegov nos. Što se tiče odjeće, on obično nosi smeđu majicu kratkih rukava. Ne nosi hlače.
 
Kalamarkova boja se ponekad mijenja. Dok je u starijim epizodama Kalamarkova koža nešto tamnija, u novijim je svjetlija i više je plava nego zelena. U novim epizodama također ima veće čelo. U epizodi "Samo jedan griz" mu se lice vidjelo izbliza i nije baš lijepo izgledalo.
 
I njegova odjeća se mijenja. Dok uglavnom nosi smeđu majicu, ponekad nosi i otmjeniju odjeću za kakve prilike<ref>"Frankendoodle". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. January 21, 2002. Television.</ref> Ponekad ga se može vidjeti kako nosi spavaćicu, koju ponekad zove "noćna košulja". U epizodi "Lunina raketa" iz prve sezone njegova spavaćica je bila ljubičasta s cvjetićima koji su imali žuti tučak i crvene latice. Druga verzija se pojavljuje u epizodama kao "Zaposlenik mjeseca". Ta spavaćica je ljubičasta i ima četiri dugmeta. Treća verzija, pak, se pojavljuje u epizodi "Sentimentalna spužva". To je bila ružičasta spavaćica s kapicom na glavi iste boje. U epizodi "Povratak Čovjeka raže" je sa sobom na odmor nosio kovčeg pun gaća, hlača i majica. Tu je bio i steznik za pravilno držanje kojeg je Patrik zamijenio za grudnjak. U epizodi "Ploča" se vidjelo da na svojoj desnoj ruci ima tetovažu crvenog cvijeta.
 
== Osobnost ==
 
Kalamarko je [[Bahatost|arogantan]], sebičan, egocentričan, lijen, grub, nepristojan, pesimističan, nestrpljiv i vrlo se lako iznervira. On gleda svijet s negativne strane (pesimist), i rijetko se može vidjeti da se on nasmije (osim ako nije u pitanju ismijavanje Spužva Boba). On mrzi svoj posao blagajnika u Rakovoj poslastici, ne trudi se raditi ga dobro i ne podnosi svoje kolege (pogotovo Spužva Boba). Međutim, iako mrzi svoj posao i g. Kliještić ga loše tretira, Kalamarko se ne trudi često naći bolji posao, jer obično ne uspijeva, ili nakratko uspije pa to ne završi dobro (kao u epizodi "Prijateljski paprikaš"). Često se može vidjeti da se on jako brine oko svog posla i učinit će sve da ne bude otpušten<ref name="mermaidv"/>, dok se ponekad i ne brine oko toga.<ref>"Growth Spout". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. July 19, 2009. Television.</ref> Kalamarko vjerojatno ne želi izgubiti plaću koju dobiva, koliko god ona mala bila. To se vidi u epizodama kao što je "Zbogom, Rakova poslastice", gdje je pomagao Spužva Bobu oko muzeja Rakove poslastice umjesto da traži novi posao.
 
Jedan od razloga zašto je Kalamarko uvijek bijesan, negativan i loše volje je to što svaki dan trpi Spužva Bobove i Patrikove gluposti, za koje je on često žrtva, zbog čega ih se on želi riješiti, a ponekad ide tako daleko da ih pokuša ubiti.<ref>"Mermaid Pants". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. October 29, 2016. Television.</ref> Ipak, ponekad se vidi da Kalamarko ipak nije tako loš te da duboko u srcu voli Spužva Boba i brine o njemu. Oni se ponekad i udruže, kao u epizodi "Kliještić borg" kad su mislili da je g. Kliještić robot.
 
=== Antagonizam ===
 
* U epizodi '''"Zli morski susjedi"''', uništio je prijateljstvo Spužva Boba i Patrika, nakon čega su se oni počeli natjecati za njegovu naklonost. Sudbina ga je sustigla kad su se njih dvojica opet zbližili i uništili njegovu kuću.
 
* U epizodi '''"Dome slatki ananasu''', bio je sretan kad su [[oblići]] pojeli Spužva Bobov ananas i napravio si je tulum, slaveći njegov odlazak zauvijek. Kasnije je izbacio Spužva Boba i Slavka iz kuće van, na hladnu noć, te je veselo plesao dok je Spužva Bob odlazio.
 
== Izvori ==
3.320

uređivanja

Navigacijski izbornik