Kalamarko Pipkavac: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
m →‎Izgled: ispravci oko riječi "hobotnica"
Redak 32: Redak 32:
== Izgled ==
== Izgled ==


Kalamarko je [[hobotnica]] tirkizne boje, osim donjih strana njegovih krakova koji su ljubičasti. Kalamarko sve zajedno ima šest krakova; dvije ruke i četiri noge. Kalamarko ima velike žute oči crvenih zjenica i vrlo dugi nos. Njegova glava je vrlo velika i ima pjege po sebi, čime se naglašava Kalamarkova ćelavost; ipak, u jednoj epizodi je otkriveno da je jednom davno imao dugu plavu kosu.<ref>"Original Fry Cook". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. July 30, 2007. Television.</ref> Kalamarko također ima široka usta, a jedan dio njih obično prekriva njegov nos. Što se tiče odjeće, on obično nosi smeđu majicu kratkih rukava. Ne nosi hlače.
Kalamarko je [[Obična hobotnica|hobotnica]] tirkizne boje, osim donjih strana njegovih krakova koji su ljubičasti. Kalamarko sve zajedno ima šest krakova; dvije ruke i četiri noge. Kalamarko ima velike žute oči crvenih zjenica i vrlo dugi nos. Njegova glava je vrlo velika i ima pjege po sebi, čime se naglašava Kalamarkova ćelavost; ipak, u jednoj epizodi je otkriveno da je jednom davno imao dugu plavu kosu.<ref>"Original Fry Cook". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. July 30, 2007. Television.</ref> Kalamarko također ima široka usta, a jedan dio njih obično prekriva njegov nos. Što se tiče odjeće, on obično nosi smeđu majicu kratkih rukava. Ne nosi hlače.


Kalamarkova boja se ponekad mijenja. Dok je u starijim epizodama Kalamarkova koža nešto tamnija, u novijim je svjetlija i više je plava nego zelena. U novim epizodama također ima veće čelo. U epizodi "Samo jedan griz" mu se lice vidjelo izbliza i nije baš lijepo izgledalo.
Kalamarkova boja se ponekad mijenja. Dok je u starijim epizodama Kalamarkova koža nešto tamnija, u novijim je svjetlija i više je plava nego zelena. U novim epizodama također ima veće čelo. U epizodi "Samo jedan griz" mu se lice vidjelo izbliza i nije baš lijepo izgledalo.

Inačica od 31. kolovoza 2018. u 12:43

Kalamarko Kraković
Lik iz serije Spužva Bob Skockani
Datoteka:Squidward Tentacles™ on the Square - panoramio.jpg
Kalamarkov kip
Premijera "Tražimo kuhara", 1. svibnja 1999.
Odlazak još u seriji
Kreator Stephen Hillenburg
Glumi Rodger Bumpass (originalno)
Goran Malus (RTL)
Daniel Dizdar (Nick)
Broj epizoda 348[1]
Detalji
Nadimak Markić
Alias Kapetan Magma[2]
Gospodin Kalamarko (od strane g. Kliještića)[3]
Gospodin Zgodni[4]
Wolfgang Amadeus Kraković[5]
Spol muški
Starost 40
Datum rođenja 9. listopada 1977.
Datum smrti još živ
Zanimanje Blagajnik Rakove poslastice
Roštilj-kuhar (kad je Spužva Bob odsutan
Bivši menadžer Rakove poslastice 2[6]
Svirač klarineta
Plesač[7]
Dostavljač pizze[8]
Čistač zahoda[9]
Kuhar u Kanti splačina[10]
Glumac[11]
Obitelj Kraković
Brak(ovi) neoženjen
Djeca nema
Rođaci Gospođa Kraković (majka)
Gospodin Kraković (otac)
Baka Kraković (baka)
Neimenovani rođak[12]
Kalamarkus Rex (predak)[13]
Karlo (predak)[14]
Kalamilko (predak)[15]
G. Kraković s Divljeg Zapada (predak)[16]
Adresa Ulica ljuštura 122, Bikini dolina, Tihi ocean
Vjera nepoznata
Nacionalnost Bikini dolina

Kalamarko Kraković (eng. Squidward Q. Tentacles) je jedan od glavnih likova iz američke animirane serije Spužva Bob Skockani. Kalamarko živi u moaiju između Spužva Boba i Patrika. On radi u Rakovoj poslastici kao blagajnik, ali svoj posao mrzi. Voli slikati i svirati klarinet. Kalamarko ima najviše pojavljivanja poslije Spužva Boba.

Izgled

Kalamarko je hobotnica tirkizne boje, osim donjih strana njegovih krakova koji su ljubičasti. Kalamarko sve zajedno ima šest krakova; dvije ruke i četiri noge. Kalamarko ima velike žute oči crvenih zjenica i vrlo dugi nos. Njegova glava je vrlo velika i ima pjege po sebi, čime se naglašava Kalamarkova ćelavost; ipak, u jednoj epizodi je otkriveno da je jednom davno imao dugu plavu kosu.[17] Kalamarko također ima široka usta, a jedan dio njih obično prekriva njegov nos. Što se tiče odjeće, on obično nosi smeđu majicu kratkih rukava. Ne nosi hlače.

Kalamarkova boja se ponekad mijenja. Dok je u starijim epizodama Kalamarkova koža nešto tamnija, u novijim je svjetlija i više je plava nego zelena. U novim epizodama također ima veće čelo. U epizodi "Samo jedan griz" mu se lice vidjelo izbliza i nije baš lijepo izgledalo.

I njegova odjeća se mijenja. Dok uglavnom nosi smeđu majicu, ponekad nosi i otmjeniju odjeću za kakve prilike[18] Ponekad ga se može vidjeti kako nosi spavaćicu, koju ponekad zove "noćna košulja". U epizodi "Lunina raketa" iz prve sezone njegova spavaćica je bila ljubičasta s cvjetićima koji su imali žuti tučak i crvene latice. Druga verzija se pojavljuje u epizodama kao "Zaposlenik mjeseca". Ta spavaćica je ljubičasta i ima četiri dugmeta. Treća verzija, pak, se pojavljuje u epizodi "Sentimentalna spužva". To je bila ružičasta spavaćica s kapicom na glavi iste boje. U epizodi "Povratak Čovjeka raže" je sa sobom na odmor nosio kovčeg pun gaća, hlača i majica. Tu je bio i steznik za pravilno držanje kojeg je Patrik zamijenio za grudnjak. U epizodi "Ploča" se vidjelo da na svojoj desnoj ruci ima tetovažu crvenog cvijeta.

Osobnost

Kalamarko je arogantan, sebičan, egocentričan, lijen, grub, nepristojan, pesimističan, nestrpljiv i vrlo se lako iznervira. On gleda svijet s negativne strane (pesimist), i rijetko se može vidjeti da se on nasmije (osim ako nije u pitanju ismijavanje Spužva Boba). On mrzi svoj posao blagajnika u Rakovoj poslastici, ne trudi se raditi ga dobro i ne podnosi svoje kolege (pogotovo Spužva Boba). Međutim, iako mrzi svoj posao i g. Kliještić ga loše tretira, Kalamarko se ne trudi često naći bolji posao, jer obično ne uspijeva, ili nakratko uspije pa to ne završi dobro (kao u epizodi "Prijateljski paprikaš"). Često se može vidjeti da se on jako brine oko svog posla i učinit će sve da ne bude otpušten[2], dok se ponekad i ne brine oko toga.[19] Kalamarko vjerojatno ne želi izgubiti plaću koju dobiva, koliko god ona mala bila. To se vidi u epizodama kao što je "Zbogom, Rakova poslastice", gdje je pomagao Spužva Bobu oko muzeja Rakove poslastice umjesto da traži novi posao.

Jedan od razloga zašto je Kalamarko uvijek bijesan, negativan i loše volje je to što svaki dan trpi Spužva Bobove i Patrikove gluposti, za koje je on često žrtva, zbog čega ih se on želi riješiti, a ponekad ide tako daleko da ih pokuša ubiti.[20] Ipak, ponekad se vidi da Kalamarko ipak nije tako loš te da duboko u srcu voli Spužva Boba i brine o njemu. Oni se ponekad i udruže, kao u epizodi "Kliještić borg" kad su mislili da je g. Kliještić robot.

Antagonizam

  • U epizodi "Zli morski susjedi", uništio je prijateljstvo Spužva Boba i Patrika, nakon čega su se oni počeli natjecati za njegovu naklonost. Sudbina ga je sustigla kad su se njih dvojica opet zbližili i uništili njegovu kuću.
  • U epizodi "Dome slatki ananasu, bio je sretan kad su oblići pojeli Spužva Bobov ananas i napravio si je tulum, slaveći njegov odlazak zauvijek. Kasnije je izbacio Spužva Boba i Slavka iz kuće van, na hladnu noć, te je veselo plesao dok je Spužva Bob odlazio.

Izvori

  1. https://spongebob.wikia.com/wiki/Squidward_Tentacles#Appereances
  2. a b "Mermaid Man and Barnacle Boy V". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. June 1, 2002. Television.
  3. "Help Wanted". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. May 1, 1999. Television.
  4. "The Two Faces of Squidward". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. November 23, 2007.
  5. "Sleepy Time". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. January 17, 2000. Television.
  6. https://spongebob.wikia.com/wiki/Krusty_Krab_2#Employment
  7. "I ♥ Dancing". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. July 19, 2009. Television.
  8. "Pizza Delivery". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. August 14, 1999. Television.
  9. "Karen 2.0". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. April 13, 2012. Television.
  10. "Chum Fricassee". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. October 21, 2012. Television.
  11. "The Play's the Thing". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. March 26, 2010. Television.
  12. "Stanley S. Squarepants". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. November 23, 2007. Television.
  13. "The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water".
  14. "Ugh". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. March 5, 2004. Television.
  15. "Dunces and Dragons". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. February 20, 2006. Television.
  16. "Pest of the West". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. April 11, 2008. Television.
  17. "Original Fry Cook". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. July 30, 2007. Television.
  18. "Frankendoodle". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. January 21, 2002. Television.
  19. "Growth Spout". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. July 19, 2009. Television.
  20. "Mermaid Pants". SpongeBob Squarepants. Nickelodeon. October 29, 2016. Television.