Richard Marcinko: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
dopuna
dopuna
Redak 1: Redak 1:
|'''Richard "Dick" Marincko"''' (Lansford, [[21. studenog]] [[1940.]]), umirovljeni časnik [[Američka mornarica|mornarice Sjedinjenih Država]] hrvatsko-slovačkog podrijetla, utemeljitelj i prvi zapovjednik SEAL Team Six i specijalne postrojbe Red Cell. Nakon umirovljenja postao pisac, radijski voditelj, vojni savjetnik i filmski glumac.
|'''Richard "Dick" Marincko"''' (Lansford, [[21. studenog]] [[1940.]]), umirovljeni časnik [[Američka mornarica|mornarice Sjedinjenih Država]] hrvatsko-slovačkog podrijetla, utemeljitelj i prvi zapovjednik ''SEAL Team Six'' i specijalne postrojbe ''Crvena ćelija'' ("Red Cell"). Nakon umirovljenja postao pisac, radijski voditelj, vojni savjetnik i filmski glumac.

Marcinko je dobitnik Zlatne zvijezde, četiri Brončane zvijezde za hrabrost, dvije Medalje mornaričke medalje i Vijetnamskog križa za hrabrost sa zlatnom zvijezdom. Koliko je bio opasan svjedoči činjenica da je tijekom [[Vijetnamski rat|Vijetnamskog rata]] komunistički [[Vietkong]] aspisao nagradu od 50.000 piastri za njegovu glavu.


== Rani život i obrazovanje ==
== Rani život i obrazovanje ==
Redak 15: Redak 17:


''SEAL Team Six'' kasnije postaje udarna protuteroristička jedinica Mornarice, prerastavši je u ''DEVGRU'' – Mornarička posebnu ratnu razvojna skupinu i uz ''[[Delta Force]]'', njihovu kopnenu inačicu, postaje glavna vojna protuteroristička postrojba SAD-a.
''SEAL Team Six'' kasnije postaje udarna protuteroristička jedinica Mornarice, prerastavši je u ''DEVGRU'' – Mornarička posebnu ratnu razvojna skupinu i uz ''[[Delta Force]]'', njihovu kopnenu inačicu, postaje glavna vojna protuteroristička postrojba SAD-a.

== Crvena ćelija - "Red Cell" ==
Nakon što odstupa iz zapovjedništva ''SEAL Team Sixa'', Marcinko od admirala Jamesa Lyonsa dobiva zadatak osnivanja jedinice za ispitivanjeranjivost američke mornarice na [[terorizam]], službenog imena OP-0D6 (neslužbeno ''Crvena ćelija'').
Godine 1984. ''Ćelija'' ima 13 bivših SEAL-ovaca iz šeste postrojbe koji provjeravaju sigurnost pomorskih stožera, nuklearnih [[podmornica]], [[brod]]ova, civilnih [[zračna luka|zračnih luka]] i američkog veleposlanstva. ''Ćelija'' nekoliko puta sudjeluje i u osiguranju predsjedničkog zrakoplova [[Air Force One]].


== Bilješke ==
== Bilješke ==

Inačica od 2. rujna 2018. u 17:44

|Richard "Dick" Marincko" (Lansford, 21. studenog 1940.), umirovljeni časnik mornarice Sjedinjenih Država hrvatsko-slovačkog podrijetla, utemeljitelj i prvi zapovjednik SEAL Team Six i specijalne postrojbe Crvena ćelija ("Red Cell"). Nakon umirovljenja postao pisac, radijski voditelj, vojni savjetnik i filmski glumac.

Marcinko je dobitnik Zlatne zvijezde, četiri Brončane zvijezde za hrabrost, dvije Medalje mornaričke medalje i Vijetnamskog križa za hrabrost sa zlatnom zvijezdom. Koliko je bio opasan svjedoči činjenica da je tijekom Vijetnamskog rata komunistički Vietkong aspisao nagradu od 50.000 piastri za njegovu glavu.

Rani život i obrazovanje

Rođen je u Landsfordu u Pennsylvaniji krajem 1940. u hrvatsko-slovačkoj obitelji. Otac je bio podrijetlom Hrvat iz Dubrave kraj Stoca u Hercegovini, a majka Romkinja iz Slovačke. Nakon što pada razred u srednjoj školi u New Brunswicku u New Jerseyu prijavljuje se u marince, ali je odbijen jer nije imao završenu srednju školu. U jesen 1958. primljen je u marince kao radiovezist na mornaričku izobrazbu. Pri časničkoj školi diplomira 1965. te postaje marincem najnižeg čina. Sljedeće godine ulazi u elitnu postrojbu SEAL: U međuvremenu je diplomirao međunarodne odnose na Sveučilištu u Montgomeryu u Alabami te magistrirao političke znanosti pri Mornaričkoj poslijediplomskoj školi.

Vijetnamski rat

Godine 1967. dolazi u Vijetnam kao pripadnik druge postrojbe mornaričkog SEAL-a (SEAL Team Two). Dana 18. svibnja 1967. Marcnko vodi svoju postrojbu u napadu na Ilo Ilo Hon (otok Ilo Ilo) koji završava potapanjem šest Vietkongovih sampana (borbenih čamaca) uz velike ljudske gubitke. Američka mornarica tu je akciju nazvala “Najuspješnija operacija SEAL u delti Mekong” i dugo je bila sinonim za brz i učinkovit prepad. Za vođenje u spomenutoj akciji Marcinko dobiva prvu od svoje četiri brončane medalje kao i Vijetnamski križ za hrabrost sa zlatnom zvijezdom. Tijekom Tet ofenzive, Marcinko naređuje svome vodu da pomogne specijalnim snagama američke vojske u Chau Docu, a ono što je počelo kao ulična bitka pretvorilo se u misiju spašavanja američkih medicinskih sestara i učitelja zarobljenih u crkvi i bolnici u gradu.

Nakon što je završetka dvogodišnje službe u Vijetnamu promaknut je u čin poručnika. Godine 1973. odlazi u Kambodži gdje četrnaest mjeseci savjetovuje i djelatno pomaže Kambodžanima u borbi protiv režima Crvenih Kmera. Dick 1975. napušta Kambodžu i postje zapovjednik postrojbe SEAL Team Two.

SEAL Team Six

Tijekom krize na Iranu 1979. godine, Marcinko je bio jedan od dva predstavnika Mornarice za radnu skupinu združenog načelničkog stožera poznatog kao TAT (Teroristički akcijski tim). Svrha TAT-a bila je izrada plana za oslobađanje američkih talaca u Iranu (neuspjeli pokušaj u travnju 1980.), uzrokujući tragičan ishod u operaciji jastrebove pandže u Somaliji 13 godina kasnije. bilj

Nakon neuspjeha u Teheranu Američka mornarica uviđa potrebu osnivanja moćnijih protuterorističkih postrojbi za što zadužuje Marcinka. Marcinko je bio prvi zapovjednik nove jedinice i premda je mornarica u to vrijeme imala samo dvije SEAL ekipe, Marcinko naziva jedinicu SEAL Team Six kako bi zbunio neprijatelje, posebno tadašnji Sovjetski Savez, uvjeravajući ih kako Sjedinjene Države imaju još tri SEAL postrojbe za koje nisu znali. Osobno je izabrao pripadnike postrojbe iz zajednice posebnih operacija američke mornarice, uključujući poseban odsjek protuterorističke ekipe SEAL Team Two, kodnog naziva MOB-6. Marcinko je zapovijedao Šestom SEAL-ovom postrojbom tri godine, od kolovoza 1980. do srpnja 1983. godine.

SEAL Team Six kasnije postaje udarna protuteroristička jedinica Mornarice, prerastavši je u DEVGRU – Mornarička posebnu ratnu razvojna skupinu i uz Delta Force, njihovu kopnenu inačicu, postaje glavna vojna protuteroristička postrojba SAD-a.

Crvena ćelija - "Red Cell"

Nakon što odstupa iz zapovjedništva SEAL Team Sixa, Marcinko od admirala Jamesa Lyonsa dobiva zadatak osnivanja jedinice za ispitivanjeranjivost američke mornarice na terorizam, službenog imena OP-0D6 (neslužbeno Crvena ćelija). Godine 1984. Ćelija ima 13 bivših SEAL-ovaca iz šeste postrojbe koji provjeravaju sigurnost pomorskih stožera, nuklearnih podmornica, brodova, civilnih zračnih luka i američkog veleposlanstva. Ćelija nekoliko puta sudjeluje i u osiguranju predsjedničkog zrakoplova Air Force One.

Bilješke

bilj  U pokušaju da uhite mjesnog zapovjednika Mohammeda Faraha Aidida pripadnici elitne postrojbe Delta Force upali su u zasjedu, ubijeno je 18 američkih vojnika, a tijela nekih od njih somalijski pobunjenici vukli su ulicama Mogadišua. O tom okršaju Ridley Scott je 2001. snimio film Pad Crnog jastreba.