ZATEMAS: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
''Običnom, neupućenom čitatelju treba već iz prve rečenice biti jasno što je to ZATEMAS. Usto, korištenje predloška, kakav je ovdje, ne može se tolerirati samo za jedan članak. Treba koristiti neki opći predložak o softverima, a ovaj obrisati.''--[[Suradnik:Donatus|Donatus]] 17:31, 4. ožujak 2007. (CET)

''Prema naputku, preradit ću ovaj tekst tijekom rujna 2018. Work-in-progress oznaka je u komentaru u izvornom kodu stranice. U scopeu je i dodavanje referenci gdje je moguće.'' [[Suradnik:Ivucica|Ivucica]] <small>([[Razgovor sa suradnikom:Ivucica|razgovor]])</small> 19:05, 3. rujna 2018. (CEST)

----

{{Infookvir web stranica
{{Infookvir web stranica
| ime = ZATEMAS
| ime = ZATEMAS
Redak 18: Redak 12:
'''ZATEMAS''' je web sustav za organizaciju informatičkih natjecanja. Najvažniji dijelovi su evaluator, u kojem se rješenja programerskih zadataka automatski ocjenjuju, i sustav za organizaciju natjecanja.
'''ZATEMAS''' je web sustav za organizaciju informatičkih natjecanja. Najvažniji dijelovi su evaluator, u kojem se rješenja programerskih zadataka automatski ocjenjuju, i sustav za organizaciju natjecanja.


Osim glavnih autora, dijelove su napisali Boran Car, Nikola Kičić, Matija Folnović i Ivana Kajić. Dizajn glavne teme je izradila Ivana Kajić.
Osim glavnih autora, dijelove su napisali Boran Car, Nikola Kičić, Matija Folnović i Ivana Kajić<ref>[https://zatemas.zrs.hr/?app=page&show=modlist.php Popis modula]</ref><ref>[https://zatemas.zrs.hr/?app=page&show=help%2Fabout%2Fdevelopers.php Popis autora]</ref>. Dizajn glavne teme je izradila Ivana Kajić.

<!-- opaska: kompletan donji tekst tek treba ponovno napisati -->

... evaluacijski sustav koji omogućuje svojim korisnicima da razvijaju svoje programersko znanje rješavajući zadatke na tom sustavu. Visoko je modularan te dodavanjem različitih modula se može znatno prilagoditi za druge potrebe osim samo za evaluiranje zadataka. Svoju upotrebu ZATEMAS može pronaći kod organiziranja raznih tečajeva programskih jezika ili algoritama, kao sredstvo za održavanje natjecanja, kao pomoćno sredstvo u školskoj, srednjoškolskoj nastavi ili predavanjima na fakultetu. Učenici, studenti i polaznici tečaja mogu obavljati razne zadaće (školske zadaće, domaće zadaće, vježbati,...) a pritom njihovi nastavnici, profesori ili predavači na lakši i kvalitetniji način mogu prenositi i provjeravati znanje.


= Moduli =
Modul je neki manji dio cijelog sustava koji ima svoju specifičnu namjenu koja značajno pridonosi smislu ZATEMAS-a.
Unutar samog ZATEMAS-a omogućena je interna komunikacija između modula te je time omogućeno da moduli rade zajedno.
Primjerice, modul "Privatne poruke" može poslati poruku modulu "Novosti" da prikaže ulogiranom korisniku kako ima novu privatnu poruku.

Obzirom na modularnost samog sustava, postoji razlika među Osnovnim (bitnim) modulima koji određuju samu bit ZATEMAS-a i Opcionalnim modulima koji se mogu dodati radi raznih specifičnosti za koju je ta instalacija ZATEMAS-a namijenjena. '''Osnovni moduli su obavezni kod instalacije'''. Ovisno o instaliram Opcionalnim modulima, '''instalacije ZATEMAS-a mogu biti bitno različite''', ali je to i dalje ZATEMAS zahvaljujući svojim Osnovnim modulima.

Dodavanje novih modula ne zahtjeva ponovnu instalaciju cijelog sustava, već se samo instaliraju dodatne stvari koje taj modul zatraži dok raznolik API omogućava pisanje modula svih vrsta i namjena te lagano integriranje istih u već postojeću instalaciju ZATEMAS-a.

== Application moduli ==
Moduli s kojima korisnik prvenstveno komunicira. Služe korisniku za obavljanje nekakvog zadatka. Zbog svoje bitnosti, zauzimaju glavni dio prozora.

=== Evaluator ===
[[Slika:zatemas_screenshot.png|thumb|250px|Screenshot ZATEMAS-a]]
Evaluator je samo srce ZATEMAS-a koje korisnikovo rješenje zadatka testira s određenim test primjerima koje su napisali autori zadatka kako bi se vam se mogao dati određeni broj bodova i tako ispitati točnost vašeg rješenja. Korisnik šalje sustavu kod koji se prvo kompajlira, a zatim se pokrene s ulaznim test podacima koje su napisali autori tog zadatka. Program (kompajlirani kod) se izvršava sa svakim od tih testnih podataka (koji se naziva test primjerak) te ako mu izvršavanje traje dulje od vremena koje su propisali autori, program se prekida te se ne dodjeljuju bodovi; a ukoliko se program izvrši unutar propisanog vremena, izlazni podaci se testiraju preko komparatora koji služe za ispitivanje točnosti svakog test primjerka. Autori zadataka ih mogu sami napisati ili koristiti već postojeće komparatore, ovisno o specifičnosti zadatka.

Uz dodavanje već postojećih zadataka sa informatičkih natjecanja (HPL, HONI, DMIH, Županijska natjecanja), moguće je i dodavati vlastite zadatke kao i organizirati razne manifestacije. Tu privilegiju nemaju obični korisnici već odgovorni ljudi kako bi se spriječilo gomilanje bespotrebnih stvari po sustavu.

Trenutno podržani jezici su [[C]], [[C++]], [[Pascal]], [[Java]], [[BASIC]] i [[Brainfuck|Brainf**k]], ali je takav da je vrlo lagano dodati podršku i za neki drugi programski jezik. Postoji mogućnost da evaluator ne podržava neki od navedenih jezika, ovisno o lokalnoj instalaciji. To je moguće vidjeti detaljnije na "Evaluator Infobox" bloku, pod ekstenzije.

Kako bismo olakšali ljudima mukotrpan posao pribavljanja kompajlera, na sam ZATEMAS je dodana i "Rješavačka mašina", koja osim što ima syntax highlighting, korisniku omogućava i kompajliranje koda te testiranje pomoću vlastitih test primjera. Na taj način korisnik ZATEMAS-a uopće ne mora kod sebe imati instaliran kompajler za bilo koji podržani jezik.
Budući da je pogonjena [http://www.xajax.org xajax-om], vrlo je brza i efikasna.


ZATEMAS je u upotrebi u [[Zagrebački računalni savez|Zagrebačkom računalnom savezu]]<ref>[https://web.zrs.hr/index.php?id=1307 Informatijada Božo Težak 2012., LOGO liga za kadete, četvrto kolo - START]</ref>, a koristio se i u XV gimnaziji<ref>[http://web.archive.org/web/20090508060908/http://www.mioc.hr:80/zatemas/run.php?app=news Stranica s novostima na ZATEMASu u XV gimnaziji, 8. svibnja 2009.]</ref>. Povremeno se koristio i na kampovima Hrvatskog saveza informatičara<ref>[http://www.hsin.hr/kamp11/bilten_kamp2011.pdf Bilten 21. kampa mladih informatičara, HSIN]</ref>.
=== Privatne poruke ===
Ovaj modul, kao što i samo ime kaže, omogućuje jednostavnu komunikaciju među registriranim korisnicima ZATEMAS-a. U trenucima manifestacija za koje je bitno i potrebno samostalno rješavanje, privatne poruke se onemogućavaju te se time sprečava prepisivanje, zajednički rad itd.


= Evaluator =
=== Tečaj management ===
Modul koji omogućava Tečaj administratorima organizaciju raznih tečajeva preko sustava. Osnovni zadatak Tečaj administratora je organizirati tečaj, dok se za održavanje tečaja brinu Tečaj Masteri a njih pak određuju i postavljaju Tečaj administratori. Održavanje tečajeva se svodi na predavanja, rješavanje zadataka i problema, komunikaciju među samim polaznicima i Tečaj masterima te je zbog toga uz ovaj modul potreban i modul Privatne poruke radi lakše komunikacije.


Evaluator je [[en:Online judge|automatski ocjenjivač programskih zadataka]]. Sadrži bazu programerskih zadataka u kojoj se nalaze zadaci s natjecanja Informatijada Božo Težak, zadaci koji su korišteni za predavanja i vježbu, te zadataka s ostalih natjecanja poput [[HPL|Hrvatska programerska liga]], [[HONI|Hrvatski otvoreno natjecanje u informatici]], [[DMIH|Dani mladih informatičara Hrvatske]] ili slično.
=== Novosti ===
Modul prikazuje najnovije i najsvežije novosti koje svi trebaju vidjeti. Jedino Administratori imaju privilegiju dodavati i brisati novosti.


Evaluator se koristi za natjecanja, za vježbu i slično. U prošlosti je u XV gimnaziji povremeno korišten za vježbu na satovima informatike.
== Database moduli ==
Moduli koji služe za komunikaciju s bazom podataka. Vrlo su bitni jer bez njih ZATEMAS ne može funkcionirati.


Slično kao kod ostalih automatskih ocjenjivača, korisnik putem weba u evaluator postavlja svoje rješenje za pojedini zadatak, koje se [[prevodi|Jezični prevoditelj]] u izvršnu datoteku. Zatim se rješenje izvršava s ulaznim "test primjerima". Izlazi se uspoređuju s ispravnim rješenjem, te se na temelju toga dobivaju bodovi. Među potpuno podržanim jezicima su [[C]], [[C++]] i [[Pascal]], a djelomično podržanima [[Java]] i [[BASIC]]<ref>[https://zatemas.zrs.hr/?app=page&show=help%2Fevaluator%2Flangs.php Podržani jezici]</ref>.
=== MySQL ===
Služi za povezivanje sa [[MySQL|MySQL bazama podataka]].


= Natjecanja =
== Service moduli ==
Nude različite usluge ostalim modulima, vidljivi su samo interno i nije im moguće direktno pristupiti.


Prijave na natjecanje, zadaci, rješenja i rezultati zadataka za natjecanja Zagrebačkog računalnog saveza organizirala su se u podsustavu za organizaciju natjecanja odvojenom od evaluatora. Natjecanja su se grupirala u sezone, a svako natjecanje sastojalo se od više podskupina i kola.
=== xajax ===
Servis koji ZATEMAS-u omogućuje ajax-a. Pogonjen je, naravno, [http://www.xajax.org/ xajax-om].


= Nagrade =
=== RSS service module ===
Servis koji ZATEMAS-u omogućuje [[RSS]].


U sklopu Smotre softverskih radova na [[Dani mladih informatičara Hrvatske|Danima mladih informatičara Hrvatske]] u 2006., državnom natjecanju iz informatike, ZATEMAS je dobio status nagrađenog rada<ref>[http://hsin.hr/dmih06/rezultati.php?kategorija=smotra_srednje Rezultati Smotre softverskih radova, srednjoškolska skupina, DMIH 2006.]</ref><ref>[http://hsin.hr/dani_hsina_2006/ Poziv na Dane HSINa, 2006.]</ref>


= Vanjske poveznice =
= Vanjske poveznice =
* wiki.cihlar.biz/zwiki - upute za korištenje ZATEMAS-a
* tornado.zrs.hr/~zatemas - jedan ZATEMAS


[[Category:softver]]
[[Category:softver]]

Inačica od 30. rujna 2018. u 16:30

ZATEMAS
URL https://www.zatemas.org/, https://zatemas.zrs.hr/
Komercijalna? ne
Vrsta sustav za informatička natjecanja
Vlasnik Davor Cihlar, Ivan Vučica
Kreirao Davor Cihlar, Ivan Vučica
Objavljeno 31. siječnja 2006.
Status aktivna

ZATEMAS je web sustav za organizaciju informatičkih natjecanja. Najvažniji dijelovi su evaluator, u kojem se rješenja programerskih zadataka automatski ocjenjuju, i sustav za organizaciju natjecanja.

Osim glavnih autora, dijelove su napisali Boran Car, Nikola Kičić, Matija Folnović i Ivana Kajić[1][2]. Dizajn glavne teme je izradila Ivana Kajić.

ZATEMAS je u upotrebi u Zagrebačkom računalnom savezu[3], a koristio se i u XV gimnaziji[4]. Povremeno se koristio i na kampovima Hrvatskog saveza informatičara[5].

Evaluator

Evaluator je. Sadrži bazu programerskih zadataka u kojoj se nalaze zadaci s natjecanja Informatijada Božo Težak, zadaci koji su korišteni za predavanja i vježbu, te zadataka s ostalih natjecanja poput Hrvatska programerska liga, Hrvatski otvoreno natjecanje u informatici, Dani mladih informatičara Hrvatske ili slično.

Evaluator se koristi za natjecanja, za vježbu i slično. U prošlosti je u XV gimnaziji povremeno korišten za vježbu na satovima informatike.

Slično kao kod ostalih automatskih ocjenjivača, korisnik putem weba u evaluator postavlja svoje rješenje za pojedini zadatak, koje se Jezični prevoditelj u izvršnu datoteku. Zatim se rješenje izvršava s ulaznim "test primjerima". Izlazi se uspoređuju s ispravnim rješenjem, te se na temelju toga dobivaju bodovi. Među potpuno podržanim jezicima su C, C++ i Pascal, a djelomično podržanima Java i BASIC[6].

Natjecanja

Prijave na natjecanje, zadaci, rješenja i rezultati zadataka za natjecanja Zagrebačkog računalnog saveza organizirala su se u podsustavu za organizaciju natjecanja odvojenom od evaluatora. Natjecanja su se grupirala u sezone, a svako natjecanje sastojalo se od više podskupina i kola.

Nagrade

U sklopu Smotre softverskih radova na Danima mladih informatičara Hrvatske u 2006., državnom natjecanju iz informatike, ZATEMAS je dobio status nagrađenog rada[7][8]

Vanjske poveznice

  1. Popis modula
  2. Popis autora
  3. Informatijada Božo Težak 2012., LOGO liga za kadete, četvrto kolo - START
  4. Stranica s novostima na ZATEMASu u XV gimnaziji, 8. svibnja 2009.
  5. Bilten 21. kampa mladih informatičara, HSIN
  6. Podržani jezici
  7. Rezultati Smotre softverskih radova, srednjoškolska skupina, DMIH 2006.
  8. Poziv na Dane HSINa, 2006.