Internetski marketing: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka uređivanja
Redak 11: Redak 11:


=== SEO - Optimizacija sadržaja za web tražilice ===
=== SEO - Optimizacija sadržaja za web tražilice ===
Optimizacija sadržaja za web stranice ([[SEO]]) je kontinuirani proces poboljšavanja pozicije web stranice na web tražilicama, kako bi se ista prikazala na što višem mjestu u rezultatima pretrage te rezultirala povećanjem vidljivosti i posjete. Optimizacija web stranice obuhvaća istraživanje ključnih riječi, analizu konkurencije, definiranje ciljanih korisnika, optimizaciju internih linkova te odredišnih stranica, lokalni SEO i ostalo, uz korištenje isključivo  tzv. white hat tehnika, tj. uz praćenje Google-ovih smjernica za kreiranje linkova.
Optimizacija sadržaja za web stranice ([[SEO]]) je kontinuirani proces poboljšavanja pozicije web stranice na web tražilicama, kako bi se ista prikazala na što višem mjestu u rezultatima pretrage te rezultirala povećanjem vidljivosti i posjete. Optimizacija web stranice obuhvaća istraživanje ključnih riječi, analizu konkurencije, definiranje ciljanih korisnika, optimizaciju internih linkova te odredišnih stranica, [https://www.markething.hr/lokalni-seo-kako-da-vas-pronadu-klijenti/ lokalni SEO] i ostalo, uz korištenje isključivo  tzv. white hat tehnika, tj. uz praćenje Google-ovih smjernica za kreiranje linkova.


=== Marketing društvenih mreža ===
=== Marketing društvenih mreža ===
Redak 23: Redak 23:


=== Oglašavanje na tražilicama (PPC) ===
=== Oglašavanje na tražilicama (PPC) ===
PPC (pay per click) kampanja je oblik oglašavanja koji uključuje prezentaciju oglasa na prvim stranicama tražilica potencijalnim kupcima koji su zainteresirani za određeni proizvod ili uslugu, a kao što i samo ime kampanje sugerira, oglasi se naplaćuju isključivo po učinku, tj. po ostvarenom kliku. Kod nas se koristi platforma poznata kao Google Adwords i omiljena je kako među lokalnim poduzetnicima koji pokrivaju područje grada ili županije, tako i među poslovnim subjektima koji posluju na nacionalnoj razini.  Ovaj oblik oglašavanja možemo naći na tražilicama, portalima te raznim društvenim mrežama, a omogućuje precizno ciljanje publike, selektivno oglašavanje ovisno o lokaciji, praćenje učinka kampanje te broje druge pogodnosti.
PPC (pay per click) kampanja je oblik oglašavanja koji uključuje prezentaciju oglasa na prvim stranicama tražilica potencijalnim kupcima koji su zainteresirani za određeni proizvod ili uslugu, a kao što i samo ime kampanje sugerira, oglasi se naplaćuju isključivo po učinku, tj. po ostvarenom kliku. Kod nas se koristi platforma poznata kao Google Adwords i omiljena je kako među lokalnim poduzetnicima koji pokrivaju područje grada ili županije, tako i među poslovnim subjektima koji posluju na nacionalnoj razini.  Ovaj oblik oglašavanja možemo naći na tražilicama, portalima te raznim društvenim mrežama, a omogućuje precizno ciljanje publike, selektivno oglašavanje ovisno o lokaciji, praćenje učinka kampanje te broje druge pogodnosti. Google Adwords promijenio je ime u Google Ads. [https://www.markething.hr/google-ads-prosirenja-ekstenzije-za-uspjesnije-oglasavanje/ Google Ads proširenja] mogu vam pomoći bolje pozicionirati vaše oglase, povećati CTR i smanjiti troškove.


== Prednosti Internet Marketinga ==
== Prednosti Internet Marketinga ==
Redak 48: Redak 48:


[[en:Online advertising]]
[[en:Online advertising]]
<references responsive="" />[https://www.markething.hr/google-ads-prosirenja-ekstenzije-za-uspjesnije-oglasavanje/ Google Ads proširenja Markething]

Inačica od 30. studenoga 2018. u 19:08

Internet marketing ili internet oglašavanje, još se i skraćeno naziva i-marketing, web marketing, online marketing, digitalni marketing ili eMarketing, jest oglašavanje proizvoda i usluga putem Interneta.

Informatička era najbrže je rastući fenomen kojeg društvo poznaje. Na Googleu se danas mjesečno obavlja više od 30 milijardi pretraživanja. Za doseg od 50 milijuna korisnika, radiju je trebalo 38, televiziji 13, Internetu 4, iPodu 3, a Facebooku samo 2 godine – živimo u eksponencijalnim vremenima.

Praćenje razvoja novih trendova iznimno je zahtjevan posao i jedan od ključnih faktora uspješne online kampanje. Internet oglašavanje ima nekoliko prednosti u odnosu na konvencionalne oblike. Ključna prednost je njegova daleko niža cijena, a potom dolazi mogućnost preciznog ciljanja željenih skupina te lako mjerljiv povrat na investiciju. Svakodnevno oglašivač može pratiti sve relevantne statistike o posjetiteljima svoje internet stranice te kupcima pojedinog proizvoda ili usluge. U svakom trenutku je poznato da li se pojedina investicija isplati i na vrijeme je moguće prekinuti kampanje koje ne ostvaruju zadovoljavajući povrat.

Internet kampanju moguće je pokrenuti u svega nekoliko sati, a rezultati su vidljivi gotovo trenutno. Udio internet oglašavanja u svijetu rapidno raste, a u Velikoj Britaniji je primjerice nadmašio TV oglašavanje.

Strategije Internet Marketinga

SEO - Optimizacija sadržaja za web tražilice

Optimizacija sadržaja za web stranice (SEO) je kontinuirani proces poboljšavanja pozicije web stranice na web tražilicama, kako bi se ista prikazala na što višem mjestu u rezultatima pretrage te rezultirala povećanjem vidljivosti i posjete. Optimizacija web stranice obuhvaća istraživanje ključnih riječi, analizu konkurencije, definiranje ciljanih korisnika, optimizaciju internih linkova te odredišnih stranica, lokalni SEO i ostalo, uz korištenje isključivo  tzv. white hat tehnika, tj. uz praćenje Google-ovih smjernica za kreiranje linkova.

Marketing društvenih mreža

Zbog eksplozivnog rasta popularnosti i korištenja društvenih mreža proteklih godina, danas su upravo one jedan od najmoćnijih alata za promociju tvrtke i unaprjeđenje njenog poslovanja na internetu. Kreiranje profila na brojnim i raznolikim društvenim mrežama, poput Facebooka, Twittera, LinkedIn-a G+ mreže, i ostalih, upravljanje istima (community management), te kreiranje pisanog i vizualnog sadržaja za objavu, sve u svrhu branding-a, promocije proizvoda i usluga ili pak poboljšavanja pozicije same web stranice, nalazi se u srži ovog oblika marketinga.

Marketing sadržajem (content marketing)

Content marketing ili marketing sadržajem podrazumijeva kreiranje originalnog, relevantnog i korisnog sadržaja, koji će lako privući pozornost kupaca te im na nenametljivi način predstaviti određene proizvode ili usluge. Ovaj oblik marketinga uključe izradu pisanog sadržaja, vođenje bloga, kreiranje elektronskih knjiga (e-books), infografika, online i offline časopisa, te drugih sadržaja kojima je cilj ojačati odnos s čitateljima i promovirati biznis/brand.[1]

Email marketing

Email marketing je dinamična marketinška platforma koja uključuje slanje poruka na e-mail adresu korisnika koji su se unaprijed predbilježili na listu primatelja. Radi se o jednom od najjednostavnijih oblika promocije, koji se sastoji od izgradnje liste pretplatnika i kreiranja tzv. newslettera sa sadržajem koji bi ih mogao zainteresirati te slanjem istog u njihove elektronske sandučiće. E-mail marketing koristan je kanal za promociju proizvoda i usluga te povećavanje svijesti korisnika o određenom brandu.

Oglašavanje na tražilicama (PPC)

PPC (pay per click) kampanja je oblik oglašavanja koji uključuje prezentaciju oglasa na prvim stranicama tražilica potencijalnim kupcima koji su zainteresirani za određeni proizvod ili uslugu, a kao što i samo ime kampanje sugerira, oglasi se naplaćuju isključivo po učinku, tj. po ostvarenom kliku. Kod nas se koristi platforma poznata kao Google Adwords i omiljena je kako među lokalnim poduzetnicima koji pokrivaju područje grada ili županije, tako i među poslovnim subjektima koji posluju na nacionalnoj razini.  Ovaj oblik oglašavanja možemo naći na tražilicama, portalima te raznim društvenim mrežama, a omogućuje precizno ciljanje publike, selektivno oglašavanje ovisno o lokaciji, praćenje učinka kampanje te broje druge pogodnosti. Google Adwords promijenio je ime u Google Ads. Google Ads proširenja mogu vam pomoći bolje pozicionirati vaše oglase, povećati CTR i smanjiti troškove.

Prednosti Internet Marketinga

  • sve popularniji oblik marketinga danas
  • niži troškovi oglašavanja i promocije u odnosu na tradicionalne medije
  • mogućnost preciznog ciljanja željenih skupina
  • globalni doseg marketinške kampanje
  • stalno oglašavanje (24 sata na dan, 7 dana u tjednu)
  • široki spektar korisnika koji su izloženi kampanji
  • praćenje učinka i rezultata kampanje u stvarnom vremenu
  • mogućnost promjene ili prekida kampanje u bilo kojem trenutku
  • brza vidljivost rezultata
  • lako mjerljiv povrat investicije
  • stalno poboljšanje putem novih trendova
  • trenutno najučinkovitiji oblik oglašavanja na svijetu

Vidi još

Izvori

Google Ads proširenja Markething