Zlatko Glavanović Glavir: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
'''Zlatko Glavanović Glavir''' ([[23. rujna]] [[1934.]] - Zagreb, [[10. prosinca]] [[2018.]]), profesor tjelesnog odgoja, [[Izviđači|izviđač]] i [[Streličarstvo|streličar]].
'''Zlatko Glavanović Glavir''' ([[23. rujna]] [[1934.]] - Zagreb, [[10. prosinca]] [[2018.]]), nastavnik tjelesnog odgoja, [[Izviđači|izviđač]] i [[Streličarstvo|streličar]].


== Životopis ==
== Životopis ==

Inačica od 13. prosinca 2018. u 09:31

Zlatko Glavanović Glavir (23. rujna 1934. - Zagreb, 10. prosinca 2018.), nastavnik tjelesnog odgoja, izviđač i streličar.

Životopis

Zlatko Glavanović Glavir - snimljen u izviđačkoj odori Tornada, 6.09.2012.

Školovao se u Zagrebu, gdje je završio Učiteljski fakultet u Zagrebu (bivšu Pedagošku akademiju na Savskoj cesti), a radio je kao profesor tjelesnog odgoja cijelog svog profesionalnog života, aktivni skijaš, a od 1974. sportaš u streličarstvu.

Sudionik je prvog tečaja za izviđačke vođe, prvog koji je održan nakon Drugog svjetskog rata, a održao se je od 19.05. do 22.05.1951. Nakon tog tečaja izviđački pokret u Hrvatskoj i Jugoslaviji sve više buja i jača, a da bi u 1980-tim godinama dostigao brojku od 44.000 hrvatskih izviđača. Glavir je zasigurno jedan od najzaslužnijih za visoko kotiranje znanja i kvalitete odgoja u izviđačkoj organizaciji (nekad Savez izviđačkih organizacija Jugoslavije, a danas Saveza izviđača Hrvatske.

Glavir među izviđačima 2010.

Dana 6.09.1962. osniva zajedno s Krešimirom Luckarsom Luckom i Sonjom Novak 15. četu "Tornado" na Osnovnoj školi "Božidar Adžija" u ulici Augusta Harambašića 18, Zagreb. Bio je izviđački instruktor, starješina čete, a kasnije i predsjednik Kluba izviđača Bura (klub izviđača je okupljao i dalje okuplja sve izviđače koji su bili aktivniji u mladosti, ali čije srce i dalje kuca izviđačkim ritmom). Sve do svoje smrti bio je član "Tornada" i moralna vertikala koju se je uvijek moglo pitati za poneki izviđački savjet.




Datoteka:Zlatko Glavanovic - strelicar.jpg
Zlatko Glavanović je bio vrstan streličar u veteranskim kategorijama

Bio je aktivni streličar, osvajač više stotina medalja na natjecanjima, kao što su državna i međunarodna. Povodom svog dugog staža i bavljenja streličarstvom ukazana mu je čast da kao dugogodišnji zasluženi hrvatski sportaš bude počasnim sudionikom i nosačom olimpijskog plamena na Olimpijadi u Londonu 2012. godine.