James Joyce: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
par sitnica
(→‎O piscu: +image)
(par sitnica)
 
== O piscu ==
[[FileSlika:Joyce - Dubliners, 1914 - 3690390 F.jpg|thumb|upright|''Dubliners'', 1914.]]
Izreka kaže kako je [[Bog]] izmislio whiskey da bi spriječio Irce da zavladaju svijetom. No i pored [[whiskey]]a nitko ih nije uspio spriječiti da zavladaju svijetom književnosti. Najveći pisci proteklog stoljeća u svim žanrovima bijahu Irci: pjesnik Yeats, prozaik Joyce te dramatičar Beckett. Joyce je napisao jednu knjigu pjesama (Komorna glazba) te jednu dramu (Izgnanici), no besmrtnost mu je osigurala proza.
Punih se osam godina Joyce natezao s izdavačima i urednicima oko objavljivanja svoje prve prozne knjige, zbirke pripovjedaka ''Dublinci''. Dva puta je prerađivan slog knjige, a nekoliko puta urednici su ucjenjivali Joycea neka promijeni ili izbaci dio teksta. Danas, stotinjak godina kasnije, nevjerojatno zvuči da se tadašnjim urednicima riječ bloody (krvavo) činila silno sablažnjivom te da su za objavljivanje knjige dali uvjet po kojemu se ta riječ mora izbaciti.
[[Datoteka:Joyce oconnell dublin.jpg|mini|100px|lijevo|'''James Joyce''', statua u Dublinu]]
 
Jedan je pak izdavač odbio publiciratiizdati knjigu zbog jedne jedine rečenice: "Čovjek koji je gradio mostove i pisac koji ih je s nečuvenom strašću opisivao umro je na vrijeme. Sudbina je htjela da ne vidi ono što nije trebalo vidjeti." Ipak, [[1914.]] godine knjiga će napokon biti objavljena. Zbirka je to od petnaest pripovjedaka, pisanih u prilično realističnom stilu, o [[Dublin]]u i njegovim stanovnicima na prelazuprijelazu dvaju stoljeća. (U jednom pismu bratu napisao je kako prije njega nijedan umjetnik nije [[Dublin]] ponudio svijetu.) Posljednja priča u zbirci - Mrtvi (po kojoj će [[John Huston]] snimiti svoj posljednji film), zasigurno je jedna od najljepših priča u cjelokupnoj svjetskoj književnosti i najbolji dokaz da je Joyce već s prvim proznim djelom veliki svjetski pisac. U vrijeme publikacijeizdavanja ''Dublinaca'' Joyce već završava svoj kratki roman prepun autobiografskih elemenata: [[Portret umjetnika u mladosti]]. No ove dvije knjige samo su priprema za jedno od najvećih Joyceovih djela, njegov [[Uliks]].
 
Početkom tridesetih godina Joyceovo se financijsko stanje ponešto popravilo. To ne znači da ga je pratila sreća: stara boljka (gubljenje vida) sve je više napredovala, a kćerka Lucija doživjela je živčani slom kao prvi simptom šizofrenije[[Shizofrenija|shizofrenije]], od koje će uskoro oboljeti.
 
== Bloomsday==
Šesnaesti dan lipnja, vrijeme radnje [[Uliks]]a, među Joyceovim je fanovima širom svijeta poznat kao Bloomsday, [[Bloomov dan]]. U cijelom svijetu, u Irskoj, a naročito u [[Dublin]]u, organiziraju se brojne manifestacije u čast Uliksa. Dublinci i turisti šetaju rutom [[Leopold Bloom|Leopolda Blooma]], jedu i piju u kavanama u koje je on zalazio šesnaestog dana listopada [[1904.]] godine. Naravno, Joyceovci širom svijeta organiziraju i javna čitanja Uliksa. U prošlih nekoliko godina stale su se koristiti i blagodati interneta pa tako na majci svih mreža članovi joyceovskih udruženja s cijelog planeta glasno čitaju dijelove Uliksa. Prošle je godine jedan odlomak pročitala i irska predsjednica [[Mary Robinson]].
 
== Djela ==
 
{{Književnici razdoblja 1857. - 1952.}}
 
{{GLAVNIRASPORED:Joyce, James}}
 
[[Kategorija:Irski književnici|Joyce, James]]

Navigacijski izbornik