Kapucinska crkva Gospe Lurdske u Rijeci: razlika između inačica

Koordinate: 45°19′42″N 14°26′13″E / 45.3281979823426°N 14.4368505477905°E / 45.3281979823426; 14.4368505477905
Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Kubura (razgovor | doprinosi)
m uklonjena kategorija Crkve u Rijeci uz pomoć dodatka HotCat
Kubura (razgovor | doprinosi)
m uklonjena kategorija Katoličke crkve u Hrvatskoj; dodana kategorija Katoličke crkve u Rijeci uz pomoć dodatka HotCat
Redak 43: Redak 43:


[[Kategorija:Arhitektura historicizma]]
[[Kategorija:Arhitektura historicizma]]
[[Kategorija:Katoličke crkve u Hrvatskoj|Gospe Lurdske u Rijeci, Crkva]]
[[Kategorija:Katoličke crkve u Rijeci|Gospe Lurdske u Rijeci, Crkva]]
[[Kategorija:Franjevci kapucini]]
[[Kategorija:Franjevci kapucini]]

Inačica od 30. prosinca 2018. u 21:06

Kapucinska crkva Gospe Lurdske tijekom proslave 400. godina Kapucina u Rijeci i Hrvatskoj.
Figure anđela: Oproštenja, Nevinosti, Milosrđa i Pokore u crkvi Gospe Lurdske
Unutrašnjost Crkve Gospe Lurdske
Pogled na Kapucinsku crkvu i samostan sa stražnje strane iznad krovova Riječke nadbiskupije smještene u ulici iznad crkve.

Kapucinska crkva Gospe Lurdske svojim raskošnim neogotičkim pročeljem ukrašenim mozaicima i kitnjastom kamenom dekoracijom, dominira Trgom Žabica u Rijeci.

Povijest

Na inicijativu provincijala Bernardina Škrivanića započeta je u veljači 1904. godine gradnja te crkve po projektu arhitekta Giovannija Marije Cureta. Donji dio crkve dovršen je 1908. i posvećen Mariji Tješiteljici Duša. Gornji dio crkve građen je u nekoliko navrata, uz velika nastojanja kapucina koji su čak bili primorani koristiti praznovjerje pučana iz cijele regije i Slovenije: prikazivali su im "Svetu Johancu" koja se znoji "krvavim znojem", što je privuklo mnogobrojne hodočasnike od čijih je milodara nastavljana gradnja crkve (god. 1913. Johanca je uhićena).

Samostan je u vlasništvu imao vlastitu tiskaru “Miriam” (prostor u današnjem Art kinu Croatia) u kojoj su tiskana i svjetovna djela poput knjige „Zaručnici“ A. Manzonija i dr.[1]

Konačni izgled pročelje gornje crkve dobilo je 1929. po projektu riječkog arhitekta Kornelija Budinića. Budinić je sam zapisao o projektu: "Crkva je bazilikalnog tipa, s tri broda, dugačka oko 60 metara, uključujući atrij iznad kojega će biti podignut zvonik, i široka 20 metara. Zvonik će imati ukupnu visinu, ako se mjeri od ulične razine, oko 75 metara. Srednji brod ima širinu 10 metara i odijeljen je od pobočnih brodova s pomoću pet velikih lukova. S desne strane crkve nalazi se oratorij koji se uzdiže na trokutastoj površini."[2]

U gornjoj je crkvi poznati riječki slikar Romolo Venucci uspješno izveo stropne slike i dekoracije. Kiparsku dekoraciju na pročelju izradili su venecijanski kipar Urbano Bottasso i riječki klesar Antonio Marietti. Zvonik koji se trebao uzdizati iznad glavnog pročelja nije realiziran, a zbog njega su temelji ukopavani osam metara u stijenu.[3] Cjelokupna građevina, kvalitetna neosrednjevjekovna arhitektura, jedinstvena je na širem području Rijeke i regije.

Tijekom obnove 2006. godine u bočnim je lađama crkve postavljeno pet novih vitraja koji prikazuju likove hrvatskih svetaca i blaženika; rad su, kao i restauracija starih vitraja akademskog slikara Roberta Mijalića.[4]

Tri godine župnik župe Gospe Lurdske i odgajitelj postulanata (2011.-2014.) bio je krčki biskup Ivica Petanjak.

Povezani članci

Literatura

  • Daina Glavočić: "Sakralna arhitektura", u: Arhitektura historicizma u Rijeci: 1845. - 1900. Arhitektura i urbanizam = Architecture of Historicism in Rijeka: 1845. - 1900. Architecture and town planning, Moderna galerija Rijeka i Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka, 2002. (ISBN 953-6501-17-1)
  • Radmila Matejčić: Kako čitati grad: Rijeka jučer, danas, Rijeka, 2007. (ISBN 978-953-219-348-0)

Izvori

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Grada Rijeke (http://www.rijeka.hr/Default.aspx). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Grad Rijeka.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Moja Rijeka (http://www.mojarijeka.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Grad Rijeka.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.

Vanjske poveznice

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Kapucinska crkva Gospe Lurdske