Prijeđi na sadržaj

Heloti: razlika između inačica

Obrisana 3 bajta ,  prije 3 godine
par sitnica
No edit summary
(par sitnica)
'''Heloti''' ([[grčki]]: Εἵλωτες / Heílôtes) su bili državni [[rob|robovi]] u [[Sparta|Sparti]]. Za razliku od robova u drugim antičkim državama, heloti nisu bili u vlasništvu pojedinca većnego su ih dodjeljivali uz državna zemljišta na kojima su služili. Dobiveni prinos od zemljoradnje bili su dužni u utvrđenoj količini predati Spartancima, a višak im je ostavljan za preživljavanje.
 
Načelno su mogli zasnivati [[obitelj]]i i živjeti u njima te je njihova populacija rasla prirodnim putem za razliku od robova u drugim državama gdje je njihov broj uglavnom uvećavan zarobljavanjem neprijatelja u ratnim pohodima.
 
Brojem su uvelike nadmašivali spartanske građane i to u omjeru većem od deset napramanaprema jedan, a kako su uz to živjeli u izuzetno teškim uvjetima, njihove pobune su bile vrlo učestale. Stoga su Spartanci nad njima provodili brutalne demonstracije moći, a najpoznatija je [[kriptija]]. Ovaj termin označava "tajnu službu" ili pohod koji bi pojedinačno poduzimao svaki mladi Spartanac po završetku [[agoga|agoge]]. Tijekom kriptije mladić bi se danju sakrivao, a noću nekažnjeno napadao i ubijao istaknutije ili fizički jače helote. Na taj način, osim usavršavanja u ubijanju pojedinaca, Spartanci su držali populaciju helota bez istaknutijih članova.
 
Poznati su slučajevi masovnih pogubljenja helota. Najpoznatiji primjer dogodio se tijekom rata protiv [[Antička Teba (Grčka)|Tebe]] kada se Sparta našla u vrlo nepovoljnoj situaciji. Kako bi neutralizirali unutrašnju prijetnju, Spartanci su izdvojili su dvije tisuće helota pod izlikom da će ih proglasiti neodamodima i odveli ih prema hramovima na posvećivanje. Tijekom tog hodočašća sve su helote potajno pogubili. Osim ovakvih, posebnih događaja, povremeno bi [[efor]]i formalno proglasili rat protiv helota i tada bi ih bilo koji slobodan stanovnik Lakademona mogao nekažnjeno ubijati. Upravo zbog takvih postupaka često se govorilo: "''U Sparti su slobodni ljudi više slobodni nego drugdje, ali su zato i robovi više robovi nego bilo gdje drugdje''".
 
Ako se netko od helota istaknuo u vojnom pohodu u kojima su pratili Spartance kao poslužitelji, a ponekad i kao lako naoružani pješaci - [[peltast]]i, mogao je zaslužiti slobodu i biti proglašen novograđaninom - [[neodamodi]]ma.