Razlika između inačica stranice »Sinatrina doktrina«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
m
m (Bot: brisanje 20 međuwiki poveznica premještenih u stranicu d:q917452 na Wikidati)
''vidi članak [[Brežnjevljeva doktrina]]''
 
Brežnjevljeva doktrina pod kojom je vođen Sovjetski Savez od [[1968.]] do [[1989.]], pri strogom kontroliranju unutarnjih poslova satelitskih republika naišla je na otpor krajem [[1980]]-ih. Unutarnji potresi u strukturi sovjetskog sustava, sve veći ekonomski problemi, jačanje anti-komunističkihantikomunističkih opcija u zemlji, i posljedice [[Sovjetsko-afganistanski rat|rata u AvganistanuAfganistanu]], smanjili su praktičnirealan utjecaj [[SSSR|Sovjetskog Saveza]] na njegove susjede. Sinatrina doktrina je viđena u Moskvi kao davanje dozvole saveznicima da sami odlučuju o svojoj budućnosti. Činjenica je da je to retrospektivna [[politika]], jer su sovjetski saveznici već odavno imali dosta veliku slobodu odlučivanja. Mjesec dana prije Gerasimove izjave:
 
*[[Poljska]] je osnovala prvu ne-komunističkunekomunističku vladu od [[1940]]-ih,
 
*[[Mađarska]] je otvorila svoju granicu sa [[Austrija|Austrijom]] u kolovozu [[1989.]], zanemarujući [[Željezna zavjesa|Željeznu zavjesu]], kao uzrok otvaranja ka zapadu, tisuće osoba prebjeglo je na zapad, što je uznemirilo [[Istočna Njemačka|vladu Istočne Njemačke]]. Uprkos tome mađarska vlada nije htjela spriječiti [[egzodus]].
 
Ovi događaji su veoma uznemirili tvrdokorne komuniste u Istočnoj NjemačkojkaoNjemačkoj što je njen tadašnji vođapoput [[Erich Honecker|Ericha Honeckera]], kojivođe istočnonjemačke komunističke partije. On je osudio kraj tradicionalnog socijalizma u Sovjetskom bloku i apelovaomolio daMoskvu Moskvada obuzda Mađare. Honecker se suočio sa rastućom krizom u svojoj zemlji, sa masivnim anti-vladinim demonstracijama u [[Leipzig]]u i ostalim Istočno-njemačkimIstočnonjemačkim gradovima.
 
==Usvajanje doktrine==
 
==Posljedice usvajanja doktrine==
Proglašenje "Sinatrine doktrine" imalo je dramatične posljedice širom Sovjetskog bloka. Istočno-njemačkaIstočnonjemačka vlada je izgubila očekivanu pomoć iz Moskve te je izostala intervencija, kako bi se obranio komunistički režim. Kada je [[Istočna Njemačka]] kao odgovor na apel iz Moskve dobila Ševarnadzeov govor i Gerasimov nezaboravni opis nove politike, Honeckerova poruka je bila:'' "Ne zamarajte nas s vašim problemima, riješite ih sami."''
Ovo je bio jasan znak da Istočno-njemački komunisti neće moći više računati na pomoć iz SSSR-a. Nekoliko tjedana kasnije zbačane su komunističke partije Istočne Njemačke, [[Čehoslovačka|Čehoslovačke]] i [[Bugarska|Bugarske]], signalizirajući kraj [[Hladni rat|Hladnog rata]] i podjele [[Europa|Euorpe]].
 
5.065

uređivanja

Navigacijski izbornik