Mustafa Nadarević: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Oznake: mobilni uređaj m.wiki
Oznake: mobilni uređaj m.wiki
Redak 37: Redak 37:


Odlukom Ministarstva kulture RH [[2006.]] godine proglašen je [[kazališni nacionalni prvak|nacionalnim prvakom]].<ref>[https://www.jutarnji.hr/globus/arhiva/glumci-koji-glume-da-glume/4094022/ ''Glumci koji glume da glume''], Iz arhive Globusa, ''[[Jutarnji list]]'', objavljeno 21. prosinca 2009., pristupljeno 25. studenoga 2018.</ref>
Odlukom Ministarstva kulture RH [[2006.]] godine proglašen je [[kazališni nacionalni prvak|nacionalnim prvakom]].<ref>[https://www.jutarnji.hr/globus/arhiva/glumci-koji-glume-da-glume/4094022/ ''Glumci koji glume da glume''], Iz arhive Globusa, ''[[Jutarnji list]]'', objavljeno 21. prosinca 2009., pristupljeno 25. studenoga 2018.</ref>

[[2012.]] godine oženio se Slovenkom, [[Slavica Radović|Slavicom Radović]], međutim iste je godine preminula, i to u 49. godini života.


== Filmovi i uloge ==
== Filmovi i uloge ==

Inačica od 25. veljače 2019. u 19:54

Mustafa Nadarević
Mustafa Nadarević
Rođenje 2. svibnja 1943., Banja Luka
Zanimanje kazališni, filmski, TV glumac i kazališni redatelj
Godine rada 1966. – danas
Važniji filmovi Prosjaci i sinovi
Nikola Tesla
Velo misto
Nepokoreni grad
Smrt Tome Bakrana
Kiklop
Večernja zvona
Vukovar se vraća kući
Putovanja u Vučjak
Glembajevi
Kontesa Dora
Duga mračna noć
Novo Doba
Lud, zbunjen, normalan
U raljama žvota
Ljubavna pisma s predumišljajem
Otac na službenom putu
Život sa stricem
Povratak Katarine Kožul
Đuka Begović
Je li jasno prijatelju?
...
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Mustafa Nadarević (Banja Luka, 2. svibnja 1943.), hrvatski i bosanskohercegovački filmski, kazališni i televizijski glumac te kazališni redatelj.

Životopis

Mustafa Nadarević rođen je u Banjoj Luci 1943. godine za vrijeme NDH. Zbog bombardiranja grada se, zajedno s obitelji, seli u Zagreb.[1] Otac mu je bio domobranski narednik, a majka prvo domaćica, pa zatim blagajnica mesarsko-pekarskog poduzeća "Mićo Šurlan" u Bosanskom Novom.[1] U Zagrebu je pohađao prvi razred osnovne škole, zatim seli u Bosanski Novi gdje ostaje sedam godina, a potom seli u Rijeku.[1] Gimnaziju je završio u Rijeci. Prve glumačke korake napravio je u kazališnoj grupi "Viktora Cara Emina". Na studij odlazi u Zagreb te je diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Kazališnu karijeru započeo je u Zagrebačkom kazalištu mladih. Od 1969. do 2018. godine, član je Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.[1] Gostuje u HNK "Ivan pl. Zajc" u Rijeci, HNK u Splitu i na Dubrovačkim ljetnim igrama. Ostvaruje značajne uloge u domaćem (Bodgan u Hvarkinji, Pomet u Dundu Maroju, Miletić u Ostavci, Leone u Gospodi Glembajevima i drugim) i stranom repertoaru (Lorenzacco u Lorenzaccio, Cyrano u Cyranou de Bergeracu, Figaro u Figaro se ženi i Figaro se rastaje, M.P. Murphy u Letu iznad kukavičjeg gnijezda). Ostvario cijeli niz uloga u tv-filmovima i serijama, a na filmu se posebice proslavio ulogom ujaka u Ocu na službenom putu E. Kusturice, te ulogama u filmovima Miris dunja M. Idrizovića, Već viđeno G. Markovića, Glembajevi A. Vrdoljaka, Praznik u Sarajevu B. Filipovića, Gluvi barut B. Čengića, Savršenom krugu A. Kenovića i drugim.

Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu predavao je dvije godine, a na sarajevskoj jedan semestar.[1]

Odlukom Ministarstva kulture RH 2006. godine proglašen je nacionalnim prvakom.[2]

2012. godine oženio se Slovenkom, Slavicom Radović, međutim iste je godine preminula, i to u 49. godini života.

Filmovi i uloge

Nagrade i priznanja

Nepotpun popis

Izvori

  1. a b c d e Tanja Simić, Mustafa Nadarević: sedamdeset i dvije lude tv epizode prvaka HNK, Nacional br. 694, 3. ožujka 2009., (u međumrežnoj pismohrani archive.org 10. ožujka 2009.), pristupljeno 8. listopada 2011.
  2. Glumci koji glume da glume, Iz arhive Globusa, Jutarnji list, objavljeno 21. prosinca 2009., pristupljeno 25. studenoga 2018.
  3. Nagrada Grada Zagreba: Dosadašnji dobitnici: U 2003. godini, Grad Zagreb, pristupljeno 25. studenoga 2018.
  4. Anet Marunić-Lisičić, Libertas: Nagrada za životno djelo Mustafi Nadareviću, slobodnadalmacija.hr, 30. lipnja 2008., pristupljeno 25. studenoga 2018.

Vanjske poveznice