Ljudska prava: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 44: Redak 44:
[[Kategorija:Pravo]]
[[Kategorija:Pravo]]
[[Kategorija:Ustavno pravo]]
[[Kategorija:Ustavno pravo]]
[[Kategorija:Kazneno pravo]]


<!-- interwiki -->
<!-- interwiki -->

Inačica od 20. siječnja 2007. u 19:03

Ljudska prava su prava svakog čovjeka u nekoj državi, koja su obično navedena u Ustavu dotične države.

Ljudska prava se odnose na pravni, ideološki, filozofski i politički koncept prema kome svako ljudsko biće samim činom rođenja, bez obzira na svoj spol, porijeklo ili državljanstvo, stiče određen broj neotuđivih prava.

Koncept ljudskih prava ima svoj korijen u školi prirodnog prava, koja se razvila pod uticajem prosvjetiteljskih filozofa 18. vijeka. Jednu od svojih prvih praktičnih primjena je stekao nakon francuske revolucije u Deklaraciji o pravima čovjeka i građanina.

Nakon toga je koncept ljudskih prava postepeno usvajan od različitih pojedinaca, ideologija, organizacija i država, da bi s vremenom dobio univerzalno značenje kodificirano u Općoj deklaraciji UN o pravima čovjeka iz 1948. godine.

Bez obzira na to, o ljudskim pravima ne postoji opći konsenzus. Iako se među ljudskim pravima spominju pravo na život, pravo na adekvatni životni standard, zabranu mučenja, slobodu izražavanja, slobodu putovanja, pravo na samoodređenje, pravo na obrazovanje te pravo na sudjelovanje u kulturnom i političkom životu, o opsegu i praktičnoj primjeni tih prava postoji cijeli niz sporova između pojedinaca, organizacija i država, od čega su najpoznatije debate o abortusu i smrtnoj kazni.


Dva najkorisnija izvora nam mogu biti:

  • Opća deklaracija o pravima čovjeka UN-a iz 1948. godine, navodimo prvi članak: Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i sviješću i trebaju jedno prema drugome postupati u duhu bratstva.
  • Ustav Republike Hrvatske, navodimo četrnaesti članak: Svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama. Svi su pred zakonom jednaki.

Udruge

Ljudskim pravima bave se mnoge udruge, štoviše postoje specijalizirane udruge za prava žena i za prava djece.

  • Vlada Republike Hrvatske ima Ured za ljudska prava.
  • Centar za ljudska prava, Zagreb
  • Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, Osijek
  • Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava, Zagreb
  • B.a.B.e. Grupa za ženska ljudska prava, Zagreb
  • Republika Hrvatska - Pravobranitelj za djecu

Poveznice

Vanjske poveznice

Ovdje međutim ima problema s prikazom naših znakova na stranici, pa ona sva ispadaju kao "ć". Prijevod je ponekad ne sasvim u duhu hrvatskog jezika.
Ovaj prijevod je bolji!