Skuša: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Oznake: mobilni uređaj m.wiki
m uklonjena promjena suradnika 5.43.188.242 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika BlackArrow
Oznaka: brzo uklanjanje
Redak 18: Redak 18:
}}
}}


'''Skuša''' (škombar, golac, vrnut; ''Scomber scombrus'') je [[more|morska]] riba iz porodice [[skušovke|skušovki]] (''scombridae''). U [[Hrvatska|Hrvatskoj]] je još poznata kao škombra ili vrnut.Koža joj je prekrivena ljuskama.
'''Skuša''' (škombar, golac, vrnut; ''Scomber scombrus'') je [[more|morska]] riba iz porodice [[skušovke|skušovki]] (''scombridae''). U [[Hrvatska|Hrvatskoj]] je još poznata kao škombra ili vrnut.


== Opis ==
== Opis ==

Inačica od 11. ožujka 2019. u 18:37

Skuša
Skuša
Skuša
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Scombridae
Rod: Scomber
Vrsta: S. Scombrus
Dvojno ime
Scomber Scombrus
Linneaus, 1758.

Skuša (škombar, golac, vrnut; Scomber scombrus) je morska riba iz porodice skušovki (scombridae). U Hrvatskoj je još poznata kao škombra ili vrnut.

Opis

Skuša ima vretenasto tijelo, usko pri vrhu glave koje se širi prema sredini tijela te se ponovno sužava prema repnoj peraji. Repna peraja je izbačena pri vrhu i dnu a po sredini je duboko urezana. Male ljuske prema repu su sve sitnije. Leđa su joj zelenkasto-smeđe boje ispresjecana okomitim tamnim crtama. Bočne strane tijela su boje sedefa, a trbuh je bijel. Skuša u Jadranu raste najviše do 50 cm i skoro do 1 kg težine. Prosječna joj je dužina 15-20 cm a težina oko 0,7 kg. Atlantske skuše narastu i do 3 kg a procjenjuje se da žive do 15 godina [1].

Rasprostranjenost

Skuša obitava u Atlantiku od Kanarskih otoka do obala Norveške, a rijetko i u Baltičkom moru. Može je se pronaći i u Sredozemlju pa tako i u Jadranu. Također obitava uz zapadnu obalu Sjeverne Amerike, ali i u Tihom oceanu [2].

Iako je 90-ih godina 20. stoljeća gotovo posve nestala iz Jadranskog mora, u posljednje vrijeme zamijećeni su veći migracijski dolasci skuša u Jadran pa je opet postala važan dio gospodarskog ulova..

Način života i ishrana

Skuša živi kao riba selica a kreće se u plovama. Grabežljivac je koji se hrani raznim morskim životinjicama, srdelama, inćunima, račićima i ostalom sitnom ribom. Skuša je uz lokardu jedina jadranska skušovka koja se hrani i filtriranjem planktona.

Razmnožavanje

U vrijeme mriještenja skuše se sele bliže obali. Diljem Sredozemlja, pa i u Jadranu, skuše se mrijeste tijekom ožujka i travnja, a u Atlantiku od lipnja do kolovoza. Ženka nakon mriještenja izbacuje do 500 000 jajašaca [3]. Već nakon tjedan dana jajašca prelaze u male ribe koje rastu vrlo brzo. Skuše spolnu zrelost dostižu tek u trećoj godini života.

Gospodarska vrijednost

Skuša se smatra najukusnijom plavom ribom Jadrana. Obiluje zdravim masnim kiselinama, mekanog je mesa i kostiju, pa je vrlo tražena.

Izvori

Vanjske poveznice

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Skuša (Scomber scombrus)
Wikivrste imaju podatke o taksonu Skuša (Scomber scombrus)