Razlika između inačica stranice »Nur-Sultan«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 89 bajtova ,  prije 2 godine
bez sažetka
m (IoannesII premjestio je stranicu Astana na Nursultan: Grad je promijeno ime)
{{Naselje
| ime =AstanaNursultan
| ime_genitiv =
| izvorno_ime =
| slika_panorama =Astana centr.JPG
| veličina_slike =250px
| opis_slike =AstanaNursultan
 
| slika_zastava =New flag of Astana.svg
 
}}
'''AstanaNursultan''' (kaz.ranije i rus. Астана́'''Astana''', na kazahskom znači: „Glavni grad“; ranije Akmola, Akmolinsk, Celinograd i Akvmola) je [[glavni grad]] [[Kazahstan|Kazahstana]] od [[1997]]. Do ovog vremena grad u srcu Kazahstana nije bio od većeg značaja, a tada ga je predsjednik [[Nursultan Nazarbajev]] proglasio za novu prijestolnicu umjesto grada [[Almati]]. Broj stanovnika AstaneGrad je 20082019. iznosiogodine 613.800.nazvan Popo tomeovom jedugogodišnjem Astana drugi gradpredsjedniku Kazahstana, poslije Almatija.
 
Broj stanovnika Nursultana je 2008. iznosio 613.800. Po tome je Nursultan drugi grad Kazahstana, poslije Almatija.
Ranija imena grada su bila: Akmolinsk (1824–1961), Celinograd (1961–1991) i Akmola (1991-1997).
 
Ranija imena grada su bila: Akmolinsk (1824–19611824.–1961.), Celinograd (1961–19911961.–1991.) i Akmola (1991.-1997.), i Astana (1997.-2019.)
Astana leži na rijeci Išim. Klima u gradu je izrazito kontinentalna. Prosječne zimske temperature su -15°C , a izuzetno mogu pasti do -40°C. Najviše ljetne temperature prelaze 35°C.
 
AstanaNursultan leži na rijeci Išim. Klima u gradu je izrazito kontinentalna. Prosječne zimske temperature su -15°C , a izuzetno mogu pasti do -40°C. Najviše ljetne temperature prelaze 35°C.
Razlozi za premještanje prijestolnice u Astanu su: opasnost od zemljotresa u Almatiju, centralni položaj Astane u državi i težnja vlasti da se oslobodi utjecaja tradicionalnih klanova. Pored toga Astana nudi bolje uvjete za ekonomski razvoj.
 
Razlozi za premještanje prijestolnice u AstanuNursultan su: opasnost od zemljotresa u Almatiju, centralni položaj AstaneNursultana u državi i težnja vlasti da se oslobodi utjecaja tradicionalnih klanova. Pored toga AstanaNursultan nudi bolje uvjete za ekonomski razvoj.
Posljednjih godina grad je doživio nagli ekonomski razvoj, izgradnju i doseljavanje novih stanovnika. Stari dio grada je sjeverno od rijeke, dok su novije četvrti na jugu. Izgradnja diplomatskog naselja, zgrada vlade i uređenje obala rijeke bi trebalo biti zavrseno do 2030. Planove za izgradnju novih gradskih četvrti izradio je japanski arhitekt Kišo Kurokava. U prosincu 2006. otkriveni su planovi da se u Astani izgradi divovski providni šator pod imenom „Kan šatiri“, visok 150 metara, koji bi pokrivao dio grada. Arhitekt ovog projekta je [[Norman Foster]].
 
Posljednjih godina grad je doživio nagli ekonomski razvoj, izgradnju i doseljavanje novih stanovnika. Stari dio grada je sjeverno od rijeke, dok su novije četvrti na jugu. Izgradnja diplomatskog naselja, zgrada vlade i uređenje obala rijeke bi trebalo biti zavrseno do 2030. Planove za izgradnju novih gradskih četvrti izradio je japanski arhitekt Kišo Kurokava. U prosincu 2006. otkriveni su planovi da se u AstaniNursultanu izgradi divovski providni šator pod imenom „Kan šatiri“, visok 150 metara, koji bi pokrivao dio grada. Arhitekt ovog projekta je [[Norman Foster]].
Astana ima međunarodni aerodrom udaljen 15 kilometara južno od centra (oznaka TSE). Novi aerodrom se planira zapadno od grada.
 
AstanaNursultan ima međunarodni aerodrom udaljen 15 kilometara južno od centra (oznaka TSE). Novi aerodrom se planira zapadno od grada.
 
{{commonscat|Astana}}

Navigacijski izbornik