Metode u Kabali: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
dodao metodu meditacije; dvije napomene u Izvorima
dodao poveznice u tekstu;
Redak 1: Redak 1:
{{Radovi}}
{{Radovi}}


'''[[Meditacija i Kabala#Što je Kabala|Kabala]]''' kao jedno usustavljeno učenje<ref>Kabala je jedno učenje, a nije znanost; učenje, naučavanje ili nauk (lat: ''doctrina'') je sređeni skup stavova, tvrdnji do kojih se došlo temeljem iskustva ili prenošenjem znanja ranijih pokoljenja. '''Znanosti''' je svojstveno to da se do znanja dolazi ''objektivnim'', opće prihvaćenim metodama koje isključuje subjektivno uvjerenje i vrednovanje. </ref> mora imati svoje metode<ref>Što znači da je otvorena istraživanju, a nije zauvijek unaprijed utvrđena dogma.</ref> kojima dolazi do valjane [[Spoznaja|spoznaje]]. Članak govori o konkretnim postupcima '''– metodama,''' koje pripadaju Kabali kao mističkom pristupu sadržajima [[Biblija|Biblije]]. Budući da Kabala podrazumijeva [[Meditacija i Kabala#Tri vida Kabale|tri vida]] – teozofijski, meditativni, činidbeni, to će onda postupci (koraci metode) biti ''specifični'' za svaki od tih vidova Kabale. Sažeto rečeno, može se govoriti o slijedećim postupcima ili metodama:
'''[[Meditacija i Kabala#Što je Kabala|Kabala]]''' kao jedno usustavljeno učenje<ref>Kabala je jedno učenje, a nije znanost; učenje, naučavanje ili nauk (lat: ''doctrina'') je sređeni skup stavova, tvrdnji do kojih se došlo temeljem iskustva ili prenošenjem znanja ranijih pokoljenja. '''Znanosti''' je svojstveno to da se do znanja dolazi ''objektivnim'', opće prihvaćenim metodama koje isključuje subjektivno uvjerenje i vrednovanje. </ref> mora imati svoje '''metode'''<ref>Što znači da je otvorena istraživanju, a nije zauvijek unaprijed utvrđena dogma.</ref> kojima dolazi do valjane [[Spoznaja|spoznaje]]. Članak govori o konkretnim postupcima – ''metodama''''',''' koje pripadaju Kabali kao [[Kabala i mistika#Misticizam Kabale|mističkom]] pristupu sadržajima [[Biblija|Biblije]]. Budući da Kabala podrazumijeva [[Meditacija i Kabala#Tri vida Kabale|tri vida]] – teozofijski, meditativni, činidbeni, to će onda postupci (koraci metode) biti ''specifični'' za svaki od tih vidova Kabale. Sažeto rečeno, može se govoriti o slijedećim postupcima ili metodama:


1.     '''Proučavanje''' Biblije – model [[Kabala i Pardes|PaRDeS]];
1.     '''Proučavanje''' Biblije – model [[Kabala i Pardes|PaRDeS]]; Kabala pretpostavlja vjerovanje u [[Kabala i Bog|Boga]] pa je stoga vjerovanje jedna od sastavnica Kabala metodologije<ref>Važno je napomenuti da Kabala nije ateističko učenje.</ref>.


2.     '''Meditativno''' zadubljivanje nad od prije postavljenim istinama: vlastitim iskustvom osvjedočiti se o istinitosti učenja;
2.     '''Meditativno''' zadubljivanje nad od prije postavljenim istinama: vlastitim iskustvom ''osvjedočiti'' se o teorijskim postavkama učenja;


3.     '''Primjenjivati''' Kabalu u svakodnevnom životu i na taj način provjeravati njezinu djelotvornost i korisnost za život u ljudskom svijetu.
3.     '''Primjenjivati''' Kabalu u svakodnevnom životu i na taj način provjeravati njezinu djelotvornost i korisnost za život u ljudskom svijetu.
Redak 42: Redak 42:
a)      U ''tumačenju'' svetih tekstova
a)      U ''tumačenju'' svetih tekstova


b)      U ''zdravom'' načinu življenja
b)      U ''[[Zdravlje|zdravom]]'' načinu življenja


c)      U ''tikkun olam'' (popravljanju svijeta)
c)      U ''[[Kabala i politika#Put popravljanja svijeta (Tikkun olam)|tikkun olam]]'' (popravljanju svijeta)


== Izvori ==
== Izvori ==

Inačica od 26. ožujka 2019. u 16:42


Kabala kao jedno usustavljeno učenje[1] mora imati svoje metode[2] kojima dolazi do valjane spoznaje. Članak govori o konkretnim postupcima – metodama, koje pripadaju Kabali kao mističkom pristupu sadržajima Biblije. Budući da Kabala podrazumijeva tri vida – teozofijski, meditativni, činidbeni, to će onda postupci (koraci metode) biti specifični za svaki od tih vidova Kabale. Sažeto rečeno, može se govoriti o slijedećim postupcima ili metodama:

1.     Proučavanje Biblije – model PaRDeS; Kabala pretpostavlja vjerovanje u Boga pa je stoga vjerovanje jedna od sastavnica Kabala metodologije[3].

2.     Meditativno zadubljivanje nad od prije postavljenim istinama: vlastitim iskustvom osvjedočiti se o teorijskim postavkama učenja;

3.     Primjenjivati Kabalu u svakodnevnom životu i na taj način provjeravati njezinu djelotvornost i korisnost za život u ljudskom svijetu.


Metode teorijske Kabale

Za teorijsku (teozofijsku) Kabalu važna je metoda koja se koristi u tumačenje biblijskoga teksta, a to je hermeneutički model zvan PaRDeS. To je model tumačenja kojega čine četiri koraka:

1. Pešat:  daje doslovni smisao teksta

2. Remez: upućuje na metaforički/alegorijski smisao

3. Deraš:   izvodi moralni, homiletički smisao

4. Sod: otkriva skriveni, mistički smisao teksta; taj posljednji korak je karakterističan za Kabalu.


Metode meditacijske Kabale

Jedna od putova zadobivanja iskustva u Kabali je uzdizanje kroz sefirote na više razine svjetova.

Da bi se zadobilo iskustvo o nekom od viših svjetova mora se odgovarajućom razinom duše i tijela, uzdignuti do odgovarajuće više razine svijeta; tako, ako se želi boraviti u:

svijetu Jecira – mora se uzdignuti dušom Ruah i tijelom unutarnje forme;

svijetu Beria  – mora se uzdignuti dušom Nešama i tijelom unutarnjeg pokreta;

svijetu Acilut  – mora se uzdignuti dušom Haja i tijelom unutarnjeg govora.

Temeljna metoda u Kabali svakako je meditacija, poznata pod nazivom hitbonenut. Meditacija u Kabali nije nekakav mehanički postupak: ne postoji neka formula, mehanički algoritam po kojem bi se odvijao proces meditacije. No, Kabala inače nije u znaku mehaničkih, rutinskih postupaka. Kada se govori o meditaciji u Kabali, tada se najčešće rabi hebrejska riječ hitbonenut koja označuje duboko intelektualno razmatranje nečeg pripadnog Bogu; hitbonenut  nas dalje vodi u jedno posvećeno gledanje, gotovo zurenje u Boga – histaklut, a to dalje vodi u jedno prianjanje, priljubljivanje uz Boga – devekut. Nadalje, rabi se i riječ “hitbodedut” koja označuje doživljaj Boga u samotnoj izoliranosti od svijeta. Meditirati znači razmišljati o nekom predmetu, ali za razliku od uobičajenog razmišljanja, ili mišljenja u znanosti i filozofiji, u Kabali to ima neke specifičnosti, koje se pokazuju u samim izrazima za “meditaciju”.

Metode činidbene Kabale

1.     Primjenom Kabale u svakodnevnom životu provjerava se njezina djelotvornost i korisnost za život u ljudskom svijetu:

a)      U tumačenju svetih tekstova

b)      U zdravom načinu življenja

c)      U tikkun olam (popravljanju svijeta)

Izvori

  1. Kabala je jedno učenje, a nije znanost; učenje, naučavanje ili nauk (lat: doctrina) je sređeni skup stavova, tvrdnji do kojih se došlo temeljem iskustva ili prenošenjem znanja ranijih pokoljenja. Znanosti je svojstveno to da se do znanja dolazi objektivnim, opće prihvaćenim metodama koje isključuje subjektivno uvjerenje i vrednovanje.
  2. Što znači da je otvorena istraživanju, a nije zauvijek unaprijed utvrđena dogma.
  3. Važno je napomenuti da Kabala nije ateističko učenje.

Literatura

1.  Amerl, Rudolf (1997), Hebrejsko-hrvatski rječnik. Zagreb: Kršćanska sadašnjost.

2.  Ariel S. David (1993), Die Mystik des Judentums. Prijevod originala: The Mystic Quest. Munchen: Diederichs Verlag.

3.  Bettini, Dolores (2004), Kabala – Stvaranje svijeta. Zagreb: CID-NOVA.

4.  Da-don Kotel (2004), Židovstvo - život, teologija i filozofija. Zagreb: Profil

5.  Drob, L. Sanford (2000b), Kabbalah Metaphors: Jewish mystical themes in ancient and modern thought. Jason Aronson

6.  Drob, L. Sanford (2000a), Symbols of the Kabbalah: philosophical and psychological perspectives. Jason Aronson.

7.  Elior, Rachel (2007), Jewish Mysticism: The Infinite Expression of Freedom. Littman

8.  Ginsburgh, Yitzchak. Body, Mind and Soul: Kabbalah on Human Physiology, Desease and Healing. www.inner.org

9.  Idel, Moshe (1988), Kabbalah New Perspectives. New Haven & London: Yale University Press.

10. Jeruzalemska Biblija (2004). Zagreb: Kršćanska sadašnjost.

11. Leet, Leonora (1999), Renewing the Covenant: A Kabbalistic Guide to Jewish Spirituality. Inner Traditions.

12. Leet, Leonora (1999), The Secret Doctrine of the Kabbalah: recovering the key to Hebraic sacred science. Inner Traditions.

13. Leet, Leonora (2004), The Universal Kabbalah: Deciphering the Cosmic Code in the Sacred Geometry of the Sabbath Star Diagram. Inner Traditions.

14. Maier, Johann (2004), Die Kabbalah: Einführung – Klassische Texte – Erläuterung. München: Beck Verlag

15. Matt, Daniel C. (2006), Suština kabale. Zagreb: VBZ

16. Patterson, David (2005), Hebrew Language and Jewish Thought. London: Routledge.

17. Schochet I. Jacob (1988), Mystical Concepts in Chassidism. New York: Kehot Publication Society.

18. Scholem, Gershom (1995), Major Trends in Jewish Mysticism. New York: Schocken Books.

19. Scholem, Gershom (1996), Uber einige Grundbegriffe des Judentums. Suhrkamp

20. Scholem, Gershom (1998). Kabala i njezin simbolizam. Zagreb: MISL.

21. The Interlinear NIV Hebrew-English Old Testament (1987). Grand Rapids (MI): Zondervan Publishing House.

22. Tzadok Ariel (1996-2004), The Fundamentals of Kosher Kabbalah: A Guide to Kabbalistic Concepts And Terminology. www.KosherTora.com

Vanjske poveznice