Vodene kozice: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
gramatika i red riječi u početku teksta
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
[[Datoteka:Varicella (Chickenpox) Virus PHIL 1878 lores.jpg|mini|Varicella zoster virus]]
[[Datoteka:Varicella (Chickenpox) Virus PHIL 1878 lores.jpg|mini|Varicella zoster virus]]
'''Vodene kozice''' (engl. Chickenpox, lat. varicella) također poznata kao vodene ospice, male boginje, pljuskavice, varičela, su visoko [[Zaraza|zarazna]] bolest za ljude koji ju nisu preboljeli, ili nisu protive nje cijepljeni. Prenosi se zrakom, kihanjem i kašljanjem, također se može dobiti dodirom, ili udisanjem virusnih čestica koje dolaze iz plika s gnojnim sadržajem. Dovoljan je socijalni kontakt za zarazu. Bolest je uzrokovana varicella zoster virusom (VZV), jednim od osam [[herpes]] [[virus]]a koji mogu zaraziti ljude (iz porodice lat. ''[[Herpesviridae]])''. U dječjoj dobi rijetko može izazvati komplikacije poput [[encefalitis]]a ili [[Pneumonija|pneumonije]]. Prepoznatljive su po stvaranju osipa po pacijentu. Kako bi znali kada su prošle, vodene kozice postaju male i otpadaju kada dijete konačno može izaći van.
'''Vodene kozice''' (engl. Chickenpox, lat. varicella) također poznata kao vodene ospice, male boginje, pljuskavice, varičela, su visoko [[Zaraza|zarazna]] bolest za ljude koji ju nisu preboljeli, ili protiv nje nisu cijepljeni. Prenosi se zrakom, kihanjem i kašljanjem, također se može dobiti dodirom, ili udisanjem virusnih čestica koje dolaze iz plika s gnojnim sadržajem. Dovoljan je socijalni kontakt za zarazu. Bolest je uzrokovana varicella zoster virusom (VZV), jednim od osam [[herpes]] [[virus]]a koji mogu zaraziti ljude (iz porodice lat. ''[[Herpesviridae]])''. U dječjoj dobi rijetko može izazvati komplikacije poput [[encefalitis]]a ili [[Pneumonija|pneumonije]]. Prepoznatljive su po stvaranju osipa po pacijentu. Kako bi znali kada su prošle, vodene kozice postaju male i otpadaju kada dijete konačno može izaći van.


== Simptomi ==
== Simptomi ==

Inačica od 15. svibnja 2019. u 11:17

Varicella zoster virus

Vodene kozice (engl. Chickenpox, lat. varicella) također poznata kao vodene ospice, male boginje, pljuskavice, varičela, su visoko zarazna bolest za ljude koji ju nisu preboljeli, ili protiv nje nisu cijepljeni. Prenosi se zrakom, kihanjem i kašljanjem, također se može dobiti dodirom, ili udisanjem virusnih čestica koje dolaze iz plika s gnojnim sadržajem. Dovoljan je socijalni kontakt za zarazu. Bolest je uzrokovana varicella zoster virusom (VZV), jednim od osam herpes virusa koji mogu zaraziti ljude (iz porodice lat. Herpesviridae). U dječjoj dobi rijetko može izazvati komplikacije poput encefalitisa ili pneumonije. Prepoznatljive su po stvaranju osipa po pacijentu. Kako bi znali kada su prošle, vodene kozice postaju male i otpadaju kada dijete konačno može izaći van.

Simptomi

Inkubacija traje od 10 do 21 dana. Bolest počinje svrbežom (pruritus) i osipom tj. crvenkastim točkicama (makula) na koži. Obično počinje na vratu, leđima, i licu te se širi na ostale djelove tjela.[1] Osip ne izbije odjednom, već se javlja na mahove tako da se na koži istodobno vide sve faze, od makule (crvenkaste pjege), papule (mjehurića ispunjenog bistrim sadržajem), vezikule (plika s gnojnim sadržajem) do kraste. Izbijanje osipa obično traje oko 5 dana, najviše 7-8 dana. Osip može biti sasvim blag, izbije samo nekoliko eflorescencija, a može biti i tako obilan da prekrije gotovo čitavu kožu. Vezikula se raspukne i pretvori u svjetlosmeđu krastu koja s vremenom potamni i postane tamnosmeđa dok na kraju ne otpadne, obično u roku dva tjedna od početka bolesti.

    Molimo pročitajte upozorenje o korištenju medicinskih informacija.
Ne provodite liječenje bez savjetovanja s liječnikom!
  1. Chickenpox (Varicella) Overview. cdc.gov. 16. studenoga 2011. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. veljače 2015. Pristupljeno 4. veljače 2015.