Razlika između inačica stranice »Elektronička pošta«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 3.713 bajtova ,  prije 2 godine
m
uklonjena promjena suradnika 79.143.168.44 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika Mateo K 01
(awergra<ea<ea<ea<ea<ea<ea<ea<ea<ea<ea<ea<ea<ea<ea<ea<ea<ea<ea<ea<ea<ea<eaerggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg)
Oznake: VisualEditor uklanjanje {{bris}} ili #preusmjeri
m (uklonjena promjena suradnika 79.143.168.44 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika Mateo K 01)
Oznaka: brzo uklanjanje
[[Datoteka:@@@.svg|mini|150px|Znak '''[[@]]''' je dio svake [[e-adresa|adrese e-pošte]]]]
<br />
'''Elektronička pošta''', '''e-pošta''' ili '''''e-mail''''' ([[engleski jezik|eng.]] ''electronic mail'') prijenos je tekstualnih poruka (moguće je prilagati i dokumente koji nisu tekstualni) putem [[računalne mreže|komunikacijskih mreža]], najčešće [[Internet]]a.
 
== Klijent e-pošte ==
== Zaglavlja poraka poruka ima sljedeća zaglavlja: ==
 
Za čitanje (i slanje) elektroničke pošte rabimo programe koje zovemo ''klijenti e-pošte''. Ti programi mogu biti tekstualni (npr. mutt, elm, alpine) ili grafički (npr. [[Mozilla Thunderbird]], [[Microsoft Outlook]]).
* From: e-mail adresa pošiljaak naslov poruke (predmet poruke)Sljedeća zagllanja oruka se proslijeđuje na uvid, ali tako da to ni prneznaEmail attach
 
Svaki od korisnika elektroničke pošte ima svoju [[e-adresa|e-adresu]] koja ima oblik '''ime_pošiljatelja'''@'''ime_domene''', npr. <tt>ihorvat@mojatvrtka.hr</tt> i <tt>ivan.horvat@example.com</tt>.
''E-mail attachment'' (hrv. pilog uz elektroničku poštu) je računalna datoteka koja se šalje zajedno s nekim e-mailom ("priložena" je uz poruku). Datoteka može biti poslana kao zasebna [[poruka]], međuim, danas je općeprihvaćeno da sRggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggge šalje kao dio poruke uz koju je priložen
 
Klijenti e-pošte uključuju [[editor teksta|uređivač teksta]] za sastavljanje poruka čijom primjenom se poruka priprema za slanje. Pripremljenim porukama pošiljatelj može dodati priloge u obliku različitih [[datoteka]]. Poruka se šalje primatelju na temelju njegove e-adrese. Poruka se može poslati jednom ili više primatelja odjednom, zbog čega je elektronička pošta vrlo učinkovit način komunikacije u skupini.
Poslane poruke se ke na svoje [[računalo]]. Nakon čitanja, poruka se može pohraniti u obliku tekstualne datoteke, ispisati, obrisati ili proslijediti na druge adrese e-pošte. Gotovo svi poslužitelji internet
 
Na [[Internet]]u se za slanje e-pošte najčešće koristi protokol [[SMTP]], a za preuzimanje e-pošte iz elektroničkog poštanskog sandučića najčešće se koriste protokoli [[POP3]] i [[IMAP]].
 
== Zaglavlja poruke ==
 
Svaka poruka je precizno oblikovana (tj. definiran je format kako treba izgledati svaka e-mail poruka). Poruke se sastoje od zaglavlja i tijela (''header'' i ''body'').
 
==Praktično Zaglavlja porakasvaka poruka ima sljedeća zaglavlja: ==
 
* From: e-mail adresa pošiljatelja
* To: e-mail adresa primatelja
* Subject: kratak naslov poruke (predmet poruke)
 
Sljedeća zaglavlja su moguća (ali ne nužna, vidi RFC 4021 za više detalja/zaglavlja):
* Date: vrijeme slanja poruke (lokalno, na računalu s koga se šalje)
* Cc: ''carbon copy'', tj. kome se poruka proslijeđuje na uvid (kopija poruke)
* Bcc: ''blind carbon copy'', poruka se proslijeđuje na uvid, ali tako da to ni primatelj(i) poruke ni njene kopije ne znaju
* Received: informacija koju generira e-mail poslužitelj, služi za praćenje
* Content-Type: kako poruka treba biti prikazana, najčešće je to [[MIME]] tip
* Reply-To: e-mail adresa na koju treba odgovoriti (ako se razlikuje od one u To: zaglavlju)
* References: identifikacijski broj poruke, i poruke čiji je ova poruka odgovor, itd...
* In-Reply-To: identifikacijski broj poruke čiji je ova poruka odgovor
* X-Face: mala ikona
 
== E-mail attachment ==
''E-mail attachment'' (hrv. prilog uz elektroničku poštu) je računalna datoteka koja se šalje zajedno s nekim e-mailom ("priložena" je uz poruku). Datoteka može biti poslana kao zasebna [[poruka]], međutim, danas je općeprihvaćeno da se šalje kao dio poruke uz koju je priložena.
 
== Prijenos poruka ==
 
Poslane poruke se kečuvaju u elektroničkom poštanskom sandučiću primatelja, koji se nalazi na [[poslužitelj elektroničke pošte|poslužitelju elektroničke pošte]] sve dok se primatelj ne poveže na mrežu i dok ne preuzme poruke na svoje [[računalo]]. Nakon čitanja, poruka se može pohraniti u obliku tekstualne datoteke, ispisati, obrisati ili proslijediti na druge adrese e-pošte. Gotovo svi poslužitelji internetinternetskih usluga u svojoj ponudi imaju i servis E-pošte.
 
Od početka 21. stoljeća sve se više koristi i [[webmail]] &ndash; korištenje e-pošte putem [[internetski preglednik|web-preglednika]].<!--za reference pogledajte [[webmail]] -->
 
== Moderna uporaba elektroničke pošte ==
 
Elektronička pošta je veoma koristan i moćan alat u poslovnom svijetu. Danas je praktički nemoguće zamisliti modernog menadžera koji ne koristi internet a s time i e-mail. Elektronička pošta u poslovnom svijetu koristi se za dogovaranje sastanaka, slanje dopisa i raznih dokumenata unutar poduzeća ili sa vanjskim partnerima. Kako se mogu slati i datoteke raznih formata (multimedijalne datoteke), e-mail se uvelike koristi i kao sredstvo oglašavanja. Ali treba napomenuti da to ima i lošu stranu, jer uz razne oglase koji nam stižu vrlo često se nađe i tzv. ''junk mail'' ili ''[[spam]]'', što je ustvari beskorisna pošta kao i ona koju dobivamo u naš stvarni poštanski pretinac, samo kod e-pošte postoji opasnost od [[računalni virus|računalnih virusa]] i sličnih sadržaja koji mogu nanijeti štetu.<ref name="ffri">[http://www.ffri.uniri.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=1809&Itemid=60 Obavijest o kruženju e-maila s opasnim sadržajem, s web stranice ''www.ffri.hr'']</ref><!-- nepostojeća stranica <ref> http://content.answers.com/main/content/wp/en/9/96/How_e-mail_works.png </ref>-->
 
== Izvori ==
{{izvori}}
 
== Vidi još ==
* [[POP3]]
* [[SMTP]]
* [[Webmail]]
* [[Mailing lista]]
* [[spam|Neželjena pošta]]
 
== Vanjske poveznice==
139

uređivanja

Navigacijski izbornik