Jedrenje na dasci: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka uređivanja
Redak 15: Redak 15:
==Izvori==
==Izvori==
{{Izvori}}
{{Izvori}}

==Vanjske poveznice==
*[https://www.windguru.cz Windguru], ''specijalna prognoza vjetra i vremena za surfing sportove''


{{mrva-sport}}
{{mrva-sport}}

Inačica od 28. svibnja 2019. u 15:14

Poštanska marka Bjelorusije

Jedrenje na dasci ili windsurfing je vodeni šport. Izumio ga je Peter Chilvers u Velikoj Britaniji 1958. godine. Kombinacija je surfanja i jedrenja.

Najčešće se jedri u ljeto i proljeće. Jedrenje na dasci u sklopu natjecanja može biti slobodno ili se radi o utrkama oko bove što je i disciplina na Olimpijskim igrama. Jedrenje općenito je olimpijski šport još od početka modernog olimpizma. Kroz povijest su se pravila i klase na Igrama mijenjale. Jedrenje na dasci je olimpijski šport od 1984. za muškarce i od 1992. za žene. Međunarodni jedriličarski savez odlučio je u svibnju 2012., da će na Olimpijskim igrama 2016. godine umjesto jedrenja na dasci biti kitesurfing, ali su u studenom iste godine promijenili odluku u korist jedrenja na dasci.

Jedrenje na dasci

Jedrenje na dasci postoji u različitim oblicima. Veća jedra zahtijevaju više ljudske snage da ih se kontrolira, ali daju više snage i njima se ide brže. Različite veličine utječu na brzinu. S tanjim jedrima brže se kreće. Raspon debljine ovisi o materijalima koji se koriste.

Treba puno vježbati kako bi se postalo dobrim natjecateljem. Postoje mnoga mjesta širom svijeta, gdje ljudi putuju samo radi jedrenja na dasci. Neka od najboljih mjesta su na zapadnoj obali Sjedinjenih Američkih Država, Havaji, Australija i Indonezija.

U Hrvatskoj

Lokacije

Najpoznatija windsurfing lokacija u Hvatskoj te poznata i u svijetu je Viganj.

Izvori

Vanjske poveznice

  • Windguru, specijalna prognoza vjetra i vremena za surfing sportove
Nedovršeni članak Jedrenje na dasci koji govori o športu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.