Dubrovački simfonijski orkestar: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
m uklonjena promjena suradnika 78.134.247.79 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika Zeljko
Oznaka: brzo uklanjanje
Redak 1: Redak 1:
Dubrovački simfonijski orkestar je danas uistinu važan dio bogate i raznolike kulturne tradicije Dubrovnika, a ujedno i Hrvatske. Kroz godine, Dubrovački simfonijski orkestar nastavlja dugu i značajnu glazbenu tradiciju, koja se kao takva počela organizirano razvijati još od vremena nekadašnje drevne Dubrovačke Republike (1358-1808).
'''Dubrovački simfonijski orkestar''' je profesionalni glazbeni [[orkestar]] grada [[Dubrovnik]]a i glavni je nositelj glazbenih zbivanja u [[Dubrovnik]]u. U svom djelovanju nastavlja glazbenu tradiciju koja se počela razvijati još u vrijeme rane [[dubrovačka republika|Dubrovačke republike]].


== Povijest ==
== Povijest ==
Glazba u [[Dubrovnik]]u razvijala se uz pomoć utjecajnih plemićkih obitelji. Prve glazbene grupe osnovane su kako bi izvodile koncerte na blagdan zaštitnika Grada [[Sveti Vlaho|Sv. Vlaha]], a za izvođenje koncerata u njegovu čast birani su najtalentiraniji glazbenici.
Grupa mladih, entuzijasta, maturanata Gimnazije u Dubrovniku osnovali su Orkestar 1924., tada pod nazivom Dubrovački orkestar, koji 1925. mijenja svoje ime u Dubrovački filharmonijski orkestar. Početnih godina sve veći broj mladih glazbenika i profesionalaca postaju članovi Orkestra, te izvode složenija glazbena djela s poznatim dirigentima: Tadeusz Sygietynski, Josef Vlach Vruticky te praizvode djela poljsko-dubrovačkog skladatelja Ludomira Michaela Rogowskog. Svjesni raznovrsnosti turističke publike grad Dubrovnik, uz potporu članova Orkestra, 1946. osniva Gradski orkestar Dubrovnik koji je bio profesionalno glazbeno tijelo te kao takvo i glavni nositelj glazbenih djela programa na Dubrovačkim ljetnim igrama (osnovanim 1950.). Kratko vrijeme 1980-tih, Orkestar je nosio naziv Dubrovački festivalski orkestar da bi 1992. zadnji put promijenio svoje ime u današnji naziv Dubrovački simfonijski orkestar.

S orkestrom su surađivali dirigenti i solisti kao što su: Lovro von Matačić, Antonio Janigro, Zubin Mehta, Kiril Kondrashin, Ernst Marzendorfer, Milan Horvat, Pavle Dešpalj, Anton Nanut, David Ojstrah, Lord Yehudi Menuhin, Mstislav Rostropovich, Svjatoslav Richter, Henryk Szeryng, Uto Ughi, Christoph Eschenbach, Stefan Milenkovich, Ivo Pogorelić, Dubravka Tomšič, Dunja Vejzović, Ruža Pospiš Baldani, Monika Leskovar, Vladimir Krpan, Mischa Maisky, Yuri Bashmet, Julian Rachlin, Michel Legrand, Pavica Gvozdić, Mario Hossen, Ivo Dražinić, Gidon Kremer, Michel Legrand, Pavica Gvozdić, Mario Hossen, Christoph Campestrini, Đelo Jusić, Nicholas Milton, Noam Zur, Viktor Tretiyakov, Patrick Gallois, Maxim Fedotov, Dmitry Sinkovsky, Marc Tardue.
Kako se broj glazbenika u [[Dubrovnik]]u povećavao, Senat je odlučio u grad dovesti kvalificirane profesore koji će glazbi podučavati mlade. Osim što su podučavali glazbu, profesori su svirali u orkestru ''kneževe glazbe''. Utjecaj na glazbu u [[Dubrovnik]]u u to vrijeme dolazio je uglavnom iz [[Italija|Italije]] pa su profesori uglavnom bili iz [[Italija|Italije]], a mladi glazbenici na daljnje usavršavanje su odlazili najčešće u [[Napulj]] i [[Rim]].

U moderno vrijeme [[orkestar]] je osnovan 24. kolovoza [[1925]]. godine pod imenom ''Dubrovačka filharmonija''. Prvi [[simfonija|simfonijski]] [[koncert]] ''Dubrovačke filharmonije'' održan je u današnjem [[Dubrovnik#Kazalište Marin Držić|kazalištu Marin Držić]] pod vodstvom poljskog dirigenta [[Tadeusz Sygietynski|Tadeusza Sygietynskog]], tadašnjeg dirigenta [[Varšava|Varšavske]] [[opera|opere]]. Kritika prvog nastupa je bila izvrsna, a djelovanje orkestra je legalizirano prvim statutom i financiranjem [[orkestar|orkestra]] iz općinskog proračuna.

Tijekom godina u više navrata [[orkestar]] je mijenjao svoje ime, tako od [[1946]]. nosi naziv ''Dubrovački gradski orkestar''. [[1992]]. usko se povezuje s [[dubrovačke ljetne igre|Dubrovačkim ljetnim igrama]] i mijenja ime u ''Dubrovački festivalski orkestar''. Posljednjom promjenom imena, od [[1995]]. naziva se ''Dubrovački simfonijski orkestar''.

S orkestrom su tijekom godina nastupali brojni poznati dirigenti i solisti: [[Lovro Matačić|Lovro pl. Matačić]], [[Zubin Mehta]], [[Kiril Kondrašin]], [[Ernst Marzendorfer]], [[Henryk Szeryng]], [[Mstislav Rostropovič]], [[Antonio Janigro]], [[Jehudi Menjuhin]], [[David Oistrach]], [[Svjatoslav Richter]] i drugi.


== Sadašnjost ==
== Sadašnjost ==
Orkestar redovito nastupa u sklopu [[dubrovačke ljetne igre|Dubrovačkih ljetnih igara]]. Na svom repertoaru veliku pozornost posvećuje dubrovačkim klasicima iz 18. stoljeća, posebno skladateljima [[Luka Sorkočević|Luki Sorkočeviću]] i [[Ivan Mane Jarnović|Ivanu Mani Jarnoviću]].
U orkestru sviraju akademski glazbenici koji su znanje stjecali uglavnom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Mnogi od njih su odlični solisti, čime je znatno obogaćena glazbena ponuda ovog umjetničkog tijela. Dubrovački simfonijski orkestar važan je dio bogatog i raznolikog kulturnog nasljeđa Dubrovnika i Hrvatske, a iza orkestra su brojni nastupi u Hrvatskoj i u mnogim europskim zemljama te SAD-u i Indoneziji. Knežev dvor, dubrovačke crkve i trgovi koncertne su scene na kojima s orkestrom nastupaju najveći domaći i strani umjetnici interpretirajući djela majstora baroka, klasike i romantizma.
Tijekom koncertne sezone nastupa na koncertima u atriju [[knežev dvor|Kneževog dvora]] i [[ljetnikovac Crijević-Pucić|ljetnikovcu Crijević-Pucić]], a ostvaruje i zapažena gostovanja po [[Hrvatska|Hrvatskoj]] i inozemstvu.
Dubrovački simfonijski orkestar organizira nekoliko festivala i ciklusa kao što su: Dubrovačko glazbeno proljeće, ciklus barokne glazbe "Orlando Furioso", Međunarodni festival opernih arija "Tino Pattiera", Glazbeni festival "Dubrovnik u pozno ljeto" i Stradun Classic.

Danas orkestrom ravna hrvatski skladatelj [[Pero Šiša]].<ref>[http://www.portaloko.hr/clanak/pero-%C5%A1i%C5%A1a-objavit-cu-imena-onih-kojima-smeta-povijesni-uspjeh-orkestra/0/35681/ Portal Oko] Intervju. Pero Šiša: Objavit ću imena onih kojima smeta povijesni uspjeh Orkestra! Razgovarala Lucija Komarić, 13. rujna 2012.</ref>


== Izvori ==
Ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra trenutno je Damir Milat.
{{izvori}}


== Vanjske poveznice ==
== Vanjske poveznice ==

Inačica od 12. lipnja 2019. u 11:35

Dubrovački simfonijski orkestar je profesionalni glazbeni orkestar grada Dubrovnika i glavni je nositelj glazbenih zbivanja u Dubrovniku. U svom djelovanju nastavlja glazbenu tradiciju koja se počela razvijati još u vrijeme rane Dubrovačke republike.

Povijest

Glazba u Dubrovniku razvijala se uz pomoć utjecajnih plemićkih obitelji. Prve glazbene grupe osnovane su kako bi izvodile koncerte na blagdan zaštitnika Grada Sv. Vlaha, a za izvođenje koncerata u njegovu čast birani su najtalentiraniji glazbenici.

Kako se broj glazbenika u Dubrovniku povećavao, Senat je odlučio u grad dovesti kvalificirane profesore koji će glazbi podučavati mlade. Osim što su podučavali glazbu, profesori su svirali u orkestru kneževe glazbe. Utjecaj na glazbu u Dubrovniku u to vrijeme dolazio je uglavnom iz Italije pa su profesori uglavnom bili iz Italije, a mladi glazbenici na daljnje usavršavanje su odlazili najčešće u Napulj i Rim.

U moderno vrijeme orkestar je osnovan 24. kolovoza 1925. godine pod imenom Dubrovačka filharmonija. Prvi simfonijski koncert Dubrovačke filharmonije održan je u današnjem kazalištu Marin Držić pod vodstvom poljskog dirigenta Tadeusza Sygietynskog, tadašnjeg dirigenta Varšavske opere. Kritika prvog nastupa je bila izvrsna, a djelovanje orkestra je legalizirano prvim statutom i financiranjem orkestra iz općinskog proračuna.

Tijekom godina u više navrata orkestar je mijenjao svoje ime, tako od 1946. nosi naziv Dubrovački gradski orkestar. 1992. usko se povezuje s Dubrovačkim ljetnim igrama i mijenja ime u Dubrovački festivalski orkestar. Posljednjom promjenom imena, od 1995. naziva se Dubrovački simfonijski orkestar.

S orkestrom su tijekom godina nastupali brojni poznati dirigenti i solisti: Lovro pl. Matačić, Zubin Mehta, Kiril Kondrašin, Ernst Marzendorfer, Henryk Szeryng, Mstislav Rostropovič, Antonio Janigro, Jehudi Menjuhin, David Oistrach, Svjatoslav Richter i drugi.

Sadašnjost

Orkestar redovito nastupa u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara. Na svom repertoaru veliku pozornost posvećuje dubrovačkim klasicima iz 18. stoljeća, posebno skladateljima Luki Sorkočeviću i Ivanu Mani Jarnoviću. Tijekom koncertne sezone nastupa na koncertima u atriju Kneževog dvora i ljetnikovcu Crijević-Pucić, a ostvaruje i zapažena gostovanja po Hrvatskoj i inozemstvu.

Danas orkestrom ravna hrvatski skladatelj Pero Šiša.[1]

Izvori

  1. Portal Oko Intervju. Pero Šiša: Objavit ću imena onih kojima smeta povijesni uspjeh Orkestra! Razgovarala Lucija Komarić, 13. rujna 2012.

Vanjske poveznice

Web stranica Dubrovačkog simfonijskog orkestra