Softball: Razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisana 62 bajta ,  prije 3 godine
m
uklonjena promjena suradnika 93.136.113.110 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika Koreanovsky
No edit summary
m (uklonjena promjena suradnika 93.136.113.110 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika Koreanovsky)
Oznaka: brzo uklanjanje
[[Datoteka:Softball-battercatcherumpireready.jpg|mini|desno|250px|Utakmica softalla]]
'''Softball''' (od [[engleski jezik|engleskog]] naziva ''softball'', što dolazi od riječi ''soft'' što znači mekan i riječi ''ball'' što znači lopta) je momčadski [[sport]] u kojem se loptica udara palicom. Osnovni cilj igre momčadi u napadu je udariti bačenu lopticu na način da prije nego li protivnička obrana lopticu uhvati igrači napada 'osvoje' neku od četiri označene baze. Postoje mnoge sličnosti s usko povezanim sportom baseball-om,budući daSoftbol je softballpodvarijanta teren[[bejzbol]]a manjikoja od baseball terenase igra prevladava bržim tempom te trkaći brže dospijevaju na bazumanjem ,aliterenu igračii us unešto obranivećom imaju manje vremena za reagirati. u prvim početcima softball-a lopta je bila mekana zbog čega dobiva ime softballloptom, ali u modernoj igri koristi se tvrda lopta. Softball za ženete je [[Softball naprimjerenija Olimpijskimnatjecanjima igrama|standardnižena sporti namlađih Olimpijskimdobnih igrama]]kategorija od [[OI_1996.|Igarastandardnog u Atlanti 1996. godine]]baseballa.
 
Softball za žene je [[Softball na Olimpijskim igrama|standardni sport na Olimpijskim igrama]] od [[OI_1996.|Igara u Atlanti 1996. godine]].
 
Pravila softballa su vrlo slična onima kod [[bejzbol]]a. Ključne su razlike u kraćem trajanju utakmice (umjesto 9 ''inninga'' kao u bejzbolu ovdje se igra 7), manjem terenu, nešto većoj lopti, kraćim palicama i sl. Brzine koje postiže loptica prilikom bacanja i udaraca su manje, pa je ovaj sport često za mlađe kategorije u stvari priprema za 'pravi' baseball. Softball je također pogodniji za rekreativce i starije natjecatelje, jer je nešto sporiji i manje opasan od baseballa.
 
**== Vanjske poveznice ==
Postoje tri vrste softball-a: slowpitch koji je najčešće primjeren djeci jer su pravila jednostavnija
 
fastpitch u kojem je pitch brz , "bunting" (bant) i krađa su dopušteni
 
modified ograničen je pokret ruke pitchera ali je pitcheru dopušteno što jače baciti pitch
 
 
 
softball pitch - baca se ispod ruke zbog čega loptica ide u luku prema gore te naposljetku pada.
 
** Vanjske poveznice
 
*[http://www.softball.hr/ Softball.hr]
*[http://www.hoo.htnet.hr/izdavastvo/olimp12/softball.htm Olimp br.12/2004.] Softball - od Chicaga do Zagreba

Navigacijski izbornik