Makarsko primorje: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Klima
Oznake: VisualEditor mobilni uređaj m.wiki
m uklonjena promjena suradnika 88.207.61.31 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika DujeP
Oznaka: brzo uklanjanje
Redak 10: Redak 10:


==Klima==
==Klima==
Makarsko primorje ima sva obilježja [[Mediteranska klima|mediteranske klime]]: vruća i sušna ljeta i blage zime s velikim brojem kišnih dana. Godišnje ovo područje ima preko 2.700 sunčanih sati,<ref name="Makarska rivijera info">[http://www.makarska-rivijera.com/hr/info.htm "Makarska rivijera info"]</ref> što pogoduje razvitku [[Turizam|turizma]], koji je dominantna gospodarska grana. U zimskim mjesecima [[bura]] donosi niske temperature i zna nanijeti veće materijalne štete, posebice na sjeveru Makarskog primorja, gdje hladna fronta prodire kroz prijevoj [[Dubci]].
Makarsko primorje ima sva obilježja [[Mediteranska klima|mediteranske klime]]: vruća i sušna ljeta i blage zime s velikim brojem kišnih dana. Godišnje ovo područje ima preko 2.700 sunčanih sati,<ref name="Makarska rivijera info">[http://www.makarska-rivijera.com/hr/info.htm "Makarska rivijera info"]</ref> što pogoduje razvitku [[Turizam|turizma]], koji je dominantna gospodarska grana. U zimskim mjesecima [[bura]] donosi niske temperature i zna nanijeti veće materijalne štete, posebice na sjeveru Makarskog primorja, gdje hladna fronta prodire kroz prijevoj [[Dubci]]. [[Snijeg]] je jako rijedak.

[[Snijeg]] je veoma rijedak.


Godišnji prosjek temperature mora viši je od 20 [[°C]],<ref name="Makarska rivijera info">[http://www.makarska-rivijera.com/hr/info.htm "Makarska rivijera info"]</ref> a ljeti se kreće između 23 i 27 °C.
Godišnji prosjek temperature mora viši je od 20 [[°C]],<ref name="Makarska rivijera info">[http://www.makarska-rivijera.com/hr/info.htm "Makarska rivijera info"]</ref> a ljeti se kreće između 23 i 27 °C.


Makarska rivijera jedan je od najtoplijih dijelova Hrvatske.
Makarska rivijera je jedna od najtoplijih dijelova Hrvatske.


==Stanovništvo==
==Stanovništvo==

Inačica od 14. srpnja 2019. u 18:43

Vrulja kod Brela, sjeverna granica Makarskog primorja
Gradac, naselje na krajnjem jugu Makarskog primorja

Makarsko primorje ili Makarska rivijera je mikroregija u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Prostire se na 53 kilometra priobalja u smjeru sjeverozapad - jugoistok, od Brela na sjeveru do Gradca na jugu. Primorje leži u podnožju planine Biokovo, zbog čega je široko najviše 3 kilometra. Pokriveno je gustom borovom šumom, koja je u mnogo navrata stradala u požaru, posljednji put u rujnu 2008. godine.[1]

Makarsko primorje se nalazi na područjima općina Brela, Baška Voda, Tučepi, Podgora i Gradac, a središte primorja je grad Makarska.

Povijesno se Makarsko primorje dijelilo na Donje i Gornje. Donje je primorje obuhvaćalo sela Brela, Bast, Bašku Voda, Velobrdo, Makar, Kotišinu, Tučepe, Podgoru, Drašnice, Igrane i Živogošće. Gornje je primorje obuhvaćalo sela Drvenik, Zaostrog, Podacu, Brist, Gradac i Baćinu. Gornje je od 15. do poč. 18. st. nosilo naziv Frag'uštinova, po utemeljitelju zadušbine sv. Marije u Zaostrogu, redovniku fra Augustinu Vlatkoviću iz zaostroškog samostana. Baćina je postala dijelom Gornjeg primorja početkom 18. st., kad je nestalo starije ime za baćinski kraj, Čuškovija.[2]

Prema popisu iz 2011. godine, Makarsko primorje brojalo je 26.022 stanovnika.[3]

Klima

Makarsko primorje ima sva obilježja mediteranske klime: vruća i sušna ljeta i blage zime s velikim brojem kišnih dana. Godišnje ovo područje ima preko 2.700 sunčanih sati,[4] što pogoduje razvitku turizma, koji je dominantna gospodarska grana. U zimskim mjesecima bura donosi niske temperature i zna nanijeti veće materijalne štete, posebice na sjeveru Makarskog primorja, gdje hladna fronta prodire kroz prijevoj Dubci. Snijeg je jako rijedak.

Godišnji prosjek temperature mora viši je od 20 °C,[4] a ljeti se kreće između 23 i 27 °C.

Makarska rivijera je jedna od najtoplijih dijelova Hrvatske.

Stanovništvo

Prema posljednjem popisu stanovništva, Makarsko primorje broji 26.022 stanovnika, i to:[3]

Gospodarstvo

Plaža u Makarskoj, s hotelom "Meteor" u pozadini

Glavna djelatnost stanovništva je turizam, zatim trgovina, poljodjelstvo, ribarstvo i maslinarstvo. Turizam je procvat doživio 1960-ih i 1970-ih godina, kada je Makarska rivijera postala brand u svjetskim turističkim krugovima. Primorje ima veliki broj ležaja u hotelskom i privatnom smještaju.

Izvori