Hardcore techno: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 11: Redak 11:
|ostale_teme = [[Hakken]] - [[Dodatak:Popis izvođača hardcore techno kategorije|Popis izvođača]]
|ostale_teme = [[Hakken]] - [[Dodatak:Popis izvođača hardcore techno kategorije|Popis izvođača]]
}}
}}
'''Hardcore techno''' (unutar te scene nazivan jednostavno '''''hardcore''''', a u [[Nizozemska|Nizozemskoj]] se još naziva '''''hardcore house''''', no to zna doći do zabune kod slušatelja punk glazbe zbog toga što se riječ "hardcore" također koristi kao skraćenica za [[hardcore punk]]) je jedan od krupnijih podvrsta [[techno|techna]], [[Electronic dance music|EDM]]-a i elektroničke glazbe uopće. Razvio se u razdoblju ranih 90-ih pa do njihove sredine, kada i doživljava svoj vrhunac, u velikim industrijskim i postindustrijskim gradovima, a smatra se stilskim potomkom [[industrial]]a i rane [[elektronička glazba|elektroničke glazbe]], više usmjerene ritmu nego melodiji. [[New beat]] je direktni prethodnik hardcore techno i njegovih muzičkih pod-žanrova (u ovom trenutku poznat kao rave music).
'''Hardcore techno''' (unutar te scene nazivan jednostavno '''''hardcore''''', a u [[Nizozemska|Nizozemskoj]] se još naziva '''''hardcore house''''', no to zna doći do zabune kod slušatelja punk glazbe zbog toga što se riječ "hardcore" također koristi kao skraćenica za [[hardcore punk]]) je jedan od krupnijih podvrsta [[techno|techna]], [[new beat]], [[Electronic dance music|EDM]]-a i elektroničke glazbe uopće. Razvio se u razdoblju ranih 90-ih pa do njihove sredine, kada i doživljava svoj vrhunac, u velikim industrijskim i postindustrijskim gradovima, a smatra se stilskim potomkom [[industrial]]a i rane [[elektronička glazba|elektroničke glazbe]], više usmjerene ritmu nego melodiji. [[New beat]] je direktni prethodnik hardcore techno i njegovih muzičkih pod-žanrova (u ovom trenutku poznat kao rave music).


== Nastanak ==
== Nastanak ==

Inačica od 16. srpnja 2019. u 16:25

Hardcore techno
Stilski začetak: new beat, techno
Kulturni začetak: Belgija, Nizozemska (Rotterdam), Njemačka (Frankfurt) (početak 1990-ih)
Glazbala: klavijature, sintesajzer, ritam mašina, sekvencer, sampler
Popularnost:srednja do velike (najveća tijekom 1990-ih)
Podjela žanra
pogledaj prijedložak ispod
Regionalna scena
EuropaJapanAustralijaSjeverna AmerikaJužna Amerika
Ostale teme
Hakken - Popis izvođača

Hardcore techno (unutar te scene nazivan jednostavno hardcore, a u Nizozemskoj se još naziva hardcore house, no to zna doći do zabune kod slušatelja punk glazbe zbog toga što se riječ "hardcore" također koristi kao skraćenica za hardcore punk) je jedan od krupnijih podvrsta techna, new beat, EDM-a i elektroničke glazbe uopće. Razvio se u razdoblju ranih 90-ih pa do njihove sredine, kada i doživljava svoj vrhunac, u velikim industrijskim i postindustrijskim gradovima, a smatra se stilskim potomkom industriala i rane elektroničke glazbe, više usmjerene ritmu nego melodiji. New beat je direktni prethodnik hardcore techno i njegovih muzičkih pod-žanrova (u ovom trenutku poznat kao rave music).

Nastanak

Izvori navode da je "We Have Arrived" iz 1990. bio prvi hardcore rad, koji je producirao Marc Trauner, DJ i producent iz Frankfurta, pod pseudonimom Mescalinum United, a neki izvori navode da je bio objavljen još 1989. u njegovoj producentskoj kući Planet Core Productions (PCP), a kao prauzoran se navodi pjesma Rotterdam Termination Sourcea - "Poing!" iz 1992. Te godine je Paul Elstak (nekada član hardcore/gabber sastava Euromasters) osnovao svoju producentsku kuću Rotterdam Records i prva stvar koja je na njemu izašla je bila Euromasters - "Amsterdam waar lechch dat an?".

Osobine žanra i ideje

Osobine žanra i osnovne ideje koje se privlače kroz glazbu. Zaštitni znak hardcore-a je brzi i izrazito agresivan ritam koji se kreće u rasponu od 160 do 200-220 BPM-a.Iako to nije pravilo jer postoje uradci i na 130 bpm-a pa na dalje, što su varijante/načini produkcije i stilovi u istoj. Sve iznad moglo bi se reći da spada u speedcore i(li) terrorcore, zaseban stil koji se izdvojio iz hardcorea svojom brzinom i načinom produkcije, iako neke varijante hardcorea tzv. New style hardcore, darkcore, doomcore i još neki se ritmički kreću oko standardnih 140-170 BPM-a iako to naravno nije standard kao niti u bilo kojoj drugoj vrsti glazbe. Stilovi se najviše razlikuju zvukom i načiniom produkcije, a ne brzinom određene glazbe. Još više osobinski su uzorci koji se koriste pri produkciji ovog žanra, a to su karakteristični set zvukova TR-909 ritam stroja (hand clap, snare) distorziran, a zatim kompresiran. Ovo posebno važi za bass drum, koji daje prepoznatljivost ovom stilu na globalnoj razini. Još jedna osobnost hardcorea je korištenje uzoraka iz horror filmova, drama, ratnih ili akcijskih filmova, kao i iz hip hop gangsta radova ili iz heavy metal radova. Naravno, to isto tako nije pravilo, kao niti uređaji kojima se određeni umjetnici koriste, programi u kojima rade, VST-i koje koriste i sample-ovi koje rabe da bi postigli željeni rezultat. Način produkcije i ono što se koristi u istoj ovisi o samom umjetniku koji sam odabire način na koji će raditi vlastiti materijal.

Hardcore techno u Hrvatskoj

Hardcore techno scena u Hrvatskoj je na niskoj razini sa povremenim događajima. Hrvatski predstavnici:

Povezani članci

Producentske kuće