Razlika između inačica stranice »Paradigma«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisana 4 bajta ,  prije 2 godine
m
uklonjena promjena suradnika 31.217.32.56 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika 93.143.78.42
(Ispravio grčki naziv i dodao naglasak na transliteriranoj verziji.)
Oznake: mobilni uređaj m.wiki
m (uklonjena promjena suradnika 31.217.32.56 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika 93.143.78.42)
Oznaka: brzo uklanjanje
'''Paradigma''' (iz [[Starogrčki jezik|starogrčkog]] παράδειγμα ''parádeigma'', sastavljeno od παρὰ ''parà'' „pored“ i δείκνυδεικνύµι ''deíknymideiknymi'' „pokazati“, „učiniti„učini razumljivim“; plural ''paradigme'' označava ''[[primjer]]'', ''[[uzor]]'', ''[[uzorak]]'' , ''ocrtavanje'', ili ''[[predrasuda|predrasudu]]''.
 
Paradigma je skup osnovnih pretpostavki ili pravila koje uzimamo zdravo za gotovo (eng. default) u cilju poimanja stvarnosti i njenih fenomena. U tom smislu osobna paradigma je ono bitno što učitavamo prilikom naše interpretacije stvari i pojava oko nas. Ljudi imaju različite paradigme kao pojedinci,obitelji, grupe, narodi, struke itd.
Paradigma stvara mentalni filter kroz koji um propušta samo one informacije koje mu se uklapaju u postojeću sliku svijeta. Paradigma se može usporediti s obojenim naočalama. Ako npr. paradigma ima zelenu boj, boju oni koji gledaju kroz zelene naočale vidjet će svijet obojen u zelenim tonovima i sve dok ne skinu zelene naočale sve će im se činiti zeleno i za to će staviti ruku u vatru.Tek kada skinu “zelene naočale “shvatit će da stvari nisu nužno u zelenom tonu nego poprimaju drugačije tonove ovisno o novim naočalama koje stave.
Paradigma se stvara preko informacija i iskustava u najranijem djetinjstvu pa nadalje u životu. Autoriteti su oni koji nameću paradigme.
 

Navigacijski izbornik