Lockheed Corporation: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Vedran12 (razgovor | doprinosi)
Nema sažetka uređivanja
Vedran12 (razgovor | doprinosi)
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
{{radovi24}}
{{radovi24}}
'''Lockheed Corporation''' je [[SAD|američka]] aeronautička tvrtka. Osnovana je 1926.g. te je godina 1995. spojena sa tvrtkom "Martin Marietta" u '''Lockheed Martin'''.
'''Lockheed Corporation''' je [[SAD|američka]] aeronutička tvrtka. Osnovana je 1926.g. te je godina 1995. spojena sa tvrtkom "Martin Marietta" u '''Lockheed Martin'''.


== Povijest ==
== Povijest ==


Allan Loughead i njegov brat Malcolm Loughead upravljali su tvrtkom '''Loughead Aircraft Manufacturing Company''' koja je poslovala od 1912. do 1920. Tvrtka je proizvodila i upravljala zrakoplovima za turističko razgledavanje Kalifornije. Razvila je prototip zrakoplova za civilno tržište. Međutim godine 1920. nakon što su tržište preplavili zrakoplovi iz [[prvi svjetski rat|prvog svjetskog rata]] tvrtka je zatvorena. Allan se je bavio prodajom nekretnina dok je Malcolm osnovao uspješnu tvrtku koja je izrađivala kočione sustave za automobile.
=== Počeci ===
Allan Loughead i njegov brat Malcolm Loughead upravljali su tvrtkom '''Loughead Aircraft Manufacturing Company''' koja je poslovala od 1912. do 1920. Tvrtka je proizvodila i upravljala zrakoplovima za turističko razgledavanje [[Kalifornija|Kalifornije]]. Razvila je prototip zrakoplova za civilno tržište. Međutim godine 1920. nakon što su tržište preplavili zrakoplovi iz [[prvi svjetski rat|prvog svjetskog rata]] tvrtka je zatvorena. Allan se je bavio prodajom nekretnina dok je Malcolm osnovao uspješnu tvrtku koja je izrađivala kočione sustave za automobile.


Godine 1926., Allan Lockheed, John Northrop, Kenneth Kay i Fred Keeler osigurali su sredstva za osnivanje tvrtke '''Lockheed Aircraft Company''' smještene u Hollywoodu (promijenjen je naziv kako bi se fonetski točno izgovaralo ime tvrtke). Nova tvrtka je koristila istu tehnologiju sa zrakoplova [[Model S-1]] u dizajnu modela zrakoplova Vega. U ožujku 1928. tvrtke je preselila u [[Burbank]] u Kaliforniji. Te godine je prodaja premašila milijun dolara. Od 1926. do 1928. tvrtka je proizvela preko 80 zrakoplova, zapošljavala 300 radnika koji su do travnja 1929. proizvodili 5 zrakoplova tjedno. U srpnju 1929., glavni dioničar, Fred Keeler prodao je 87% tvrtke "Lockheed Aircraft Company" tvrtki "Detroit Aircraft Corporation". U kolovozu 1929. Allan Loughead je dao ostavku. [[Velika depresija]] uništila je tržište zrakoplova i "Detroit Aircraft Corporation" je bankrotirala.
Godine 1926., Allan Lockheed, John Northrop, Kenneth Kay i Fred Keeler osigurali su sredstva za osnivanje tvrtke '''Lockheed Aircraft Company''' smještene u Hollywoodu (promijenjen je naziv kako bi se fonetski točno izgovaralo ime tvrtke). Nova tvrtka je koristila istu tehnologiju sa zrakoplova [[Model S-1]] u dizajnu modela zrakoplova Vega. U ožujku 1928. tvrtke je preselila u Burbank u Kaliforniji, i te godine je prodaja premašila milijun dolara. Od 1926. do 1928. tvrtka je proizvela preko 80 zrakoplova i zapošljavala 300 radnika koji su do travnja 1929. proizvodili 5 zrakoplova tjedno. U srpnju 1929., glavni dioničar Fred Keeler prodao je 87% tvrtke "Lockheed Aircraft Company" tvrtki "Detroit Aircraft Corporation". U kolovozu 1929. Allan Loughead je dao ostavku.


[[Velika depresija]] uništila je tržište zrakoplova i "Detroit Aircraft Corporation" je bankrotirala. Godine 1932. skupina investitora predvođena braćom Robertom i Courtlandom Grossom i Walterom Varneyom kupila je tvrtku.
Godine 1932. skupina investitora predvođena braćom Robertom i Courtlandom Grossom i Walterom Varneyom kupila je tvrtku. Godine 1934., Robert E. Gross imenovan je predsjednikom nove tvrtke "Lockheed Aircraft Corporation" čije je sjedište bilo na mjestu današnje zračne luke u Burbanku. Brat Courtlandt S. Gross bio je koosnivač, te je nakon Robertove smrti 1961., naslijedio njegovo mjesto. Tvrtke je nazvana '''Lockheed Corporation''' 1977.


Godine 1934, Robert E. Gross imenovan je predsjednikom nove tvrtke "Lockheed Aircraft Corporation" čije je sjediše bilo na mjestu današnje zračne luke u Burbanku. Brat Courtlandt S. Gross bio je koosniva, te je nakon Robertove smrti 1961., naslijedio njegovo mjesto. Tvrtke je nazvana '''Lockheed Corporation''' 1977.
Prvi uspješni model tvrtke koji je prodavan na tržištu bio je zrakoplov Vega proizveden 1927. Koristili su ga brojni avijatičari u postavljanju i rušenju tadašnjih rekorda u zrakoplovstvu. Među poznatijima su [[Amelia Earhart]], Wiley Post i George Hubert Wilkins. Zrakoplov [[Model 10 Electra]] proizveden je 1936. Taj model koristili su 1937. Amelia Earhart i njen navigator Fred Noonan, u pokušaju da oblete svijet. Sljedili su zrakoplova [[Model 12 Electra Junior]] i [[Lockheed Model 14 Super Electra]].


Prvi uspješni model tvrtke koji je prodavan na tržištu bio je zrakoplov Vega proizveden 1927. Koristili su ga brojni avijatičari u postavljanju tadašnji rekorda. Među poznatijima su [[Amelia Earhart]], Wiley Post i George Hubert Wilkins.
=== Drugi svjetski rat ===
Model 14 korišten je kao osnove za nastanak bombardera [[Lockheed Hudson|Hudson]] kojeg su koristile američke zračne snage i britansko zrakoplovstvo prije i tijekom [[drugi svjetski rat|drugog svjetskog rata]]. Po licenci je prije početka rata u [[Japan]]u proizvedeno i 100 modela za japansku carsku vojsku.


Zrakoplov [[Model 10 Electra]] proizveden je 1936. Taj model koristili su 1937. Amelia Earhart i njen navigator Fred Noonan, u pokušaju da oblete svijet.
Na početku drugog svjetsko rata pod vodstvom Clarencea (Kelly) Johnsona, jednog od najboljih američkih dizajnera zrakoplova, nastao je P-38 Lightning. Jedini zrakoplov koji se proizvodio od početka pa do kraja rata. Ovaj lovac korišten brojnim ulogama. Ovaj model srušio je najviše japanskih zrakoplova u ratu, a poznat je po tome što je srušio zrakoplov japanskog admirala [[Isoroku Yamamoto|Isorokua Yamamota]].

Tvrtka Lockheed bila je deseta po vrijednosti proizvodnih ugovora tijekom rata. Ukupno je prizveza 19278 zrakoplova, što je 6% ratne proizvodnje. Pod licencom proizvodila je [[B-17]] (2750 zrakoplova), te vlastite modele [[Lockheed Ventura]] (2600 zrakoplova), [[Lockheed Hudson]] (2900 zrakoplova) i P-38 (9000 zrakoplova).



Sljedili su zrakoplova [[Model 12 Electra Junior]] i [[Lockheed Model 14 Super Electra]].
[[Kategorija: Američke tvrtke]]
[[Kategorija: Američke tvrtke]]

Inačica od 18. kolovoza 2019. u 13:20

Lockheed Corporation je američka aeronutička tvrtka. Osnovana je 1926.g. te je godina 1995. spojena sa tvrtkom "Martin Marietta" u Lockheed Martin.

Povijest

Allan Loughead i njegov brat Malcolm Loughead upravljali su tvrtkom Loughead Aircraft Manufacturing Company koja je poslovala od 1912. do 1920. Tvrtka je proizvodila i upravljala zrakoplovima za turističko razgledavanje Kalifornije. Razvila je prototip zrakoplova za civilno tržište. Međutim godine 1920. nakon što su tržište preplavili zrakoplovi iz prvog svjetskog rata tvrtka je zatvorena. Allan se je bavio prodajom nekretnina dok je Malcolm osnovao uspješnu tvrtku koja je izrađivala kočione sustave za automobile.

Godine 1926., Allan Lockheed, John Northrop, Kenneth Kay i Fred Keeler osigurali su sredstva za osnivanje tvrtke Lockheed Aircraft Company smještene u Hollywoodu (promijenjen je naziv kako bi se fonetski točno izgovaralo ime tvrtke). Nova tvrtka je koristila istu tehnologiju sa zrakoplova Model S-1 u dizajnu modela zrakoplova Vega. U ožujku 1928. tvrtke je preselila u Burbank u Kaliforniji, i te godine je prodaja premašila milijun dolara. Od 1926. do 1928. tvrtka je proizvela preko 80 zrakoplova i zapošljavala 300 radnika koji su do travnja 1929. proizvodili 5 zrakoplova tjedno. U srpnju 1929., glavni dioničar Fred Keeler prodao je 87% tvrtke "Lockheed Aircraft Company" tvrtki "Detroit Aircraft Corporation". U kolovozu 1929. Allan Loughead je dao ostavku.

Velika depresija uništila je tržište zrakoplova i "Detroit Aircraft Corporation" je bankrotirala. Godine 1932. skupina investitora predvođena braćom Robertom i Courtlandom Grossom i Walterom Varneyom kupila je tvrtku.

Godine 1934, Robert E. Gross imenovan je predsjednikom nove tvrtke "Lockheed Aircraft Corporation" čije je sjediše bilo na mjestu današnje zračne luke u Burbanku. Brat Courtlandt S. Gross bio je koosniva, te je nakon Robertove smrti 1961., naslijedio njegovo mjesto. Tvrtke je nazvana Lockheed Corporation 1977.

Prvi uspješni model tvrtke koji je prodavan na tržištu bio je zrakoplov Vega proizveden 1927. Koristili su ga brojni avijatičari u postavljanju tadašnji rekorda. Među poznatijima su Amelia Earhart, Wiley Post i George Hubert Wilkins.

Zrakoplov Model 10 Electra proizveden je 1936. Taj model koristili su 1937. Amelia Earhart i njen navigator Fred Noonan, u pokušaju da oblete svijet.

Sljedili su zrakoplova Model 12 Electra Junior i Lockheed Model 14 Super Electra.