Razlika između inačica stranice »Oceanski dupini«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisana 2 bajta ,  prije 2 godine
m
brojao→brojio, brojao→imao
(Reverted 2 edits by 78.2.195.52 (talk). (TW))
Oznaka: uklanjanje
m (brojao→brojio, brojao→imao)
Dupini su vrlo brzi plivači, dosižu brzinu od 80 do 90 [[km/h]]. Često iskaču iz vode, izvodeći uz to i prave akrobacije. Ti se skokovi tumače kao igra. Pored toga, ti izroni im omogućuju i brže kretanje nego samo pod vodom. Također, to im pomaže i u potrazi za hranom, jer prate gdje se okupljaju [[galebovi]]. Kad su u lovu, zaranjaju na dubinu i do 300 m i pri tome mogu ostati pod vodom do 15 [[minuta]]. Dupini su poznati po tome, da se približavaju [[brod]]ovima i jašu na valovima iza ili ispred njih.
 
Dupini su socijalne [[životinje]] koje žive u grupama. Tako zvane "škole", kako se obično takve grupe nazivaju, okupljaju se na mjestima s obiljem hrane u privremene skupine koje mogu brojatiimati i više od 1000 jedinki. Jedinke se međusobno sporazumijevaju cijelim nizom različitih zvukova koji zvuče poput kliktanja, zvižduka, gakanja i drugačije, a služe se i tjelesnim kontaktom kao sredstvom sporazumijevanja. Osim toga, tonovima visoke [[frekvencija|frekvencije]] istražuju i spoznaju okolinu uz pomoć eholokacijskog mehanizma. [[Velika Britanija|Britanski]] znanstvenici su nedavno utvrdili, da se dupini međusobno nazivaju "imenima". Svaka jedinka ima drugačiji zviždavi zvuk kao "ime", i zadržava ga do u duboku starost, vjerojatno zauvijek.
 
Pripadnost određenoj grupi nije jako čvrsta, često se događa da neka jedinka promjeni grupu. No ipak razvijaju čvrste međusobne veze što je naročito vidljivo u pomoći i podršci koju pružaju ranjenoj ili bolesnoj jedinki iz grupe.

Navigacijski izbornik